• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SUBVENȚIILE fermierilor ajung în Parlament! REACȚIA ministrului agriculturii la MOȚIUNEA prin care i se cere DEMISIA

  Gabriela Gimbășanu -

  Agricultura românească trece printr-o perioadă critică în anul 2016. Pe o parte seceta de anul trecut a afectat conturile fermierilor iar pe de altă parte întâzierea subvențiilor a împins și mai mult fermele în faliment. Din acest motiv, ministrul agriculturii Achim Irimescu este chemat să dea explicații în fața parlamentarilor! 

  Moțiunea simplă pe agricultură depusă de PSD și ALDE urmează să fie dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaților, urmând ca votul final să fie dat marți, adică mâine. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, le va explica parlamentarilor care sunt motivele pentru întârzierea subvențiilor și când vor ajunge exact banii la agricultori.

  ”Este greu să comentez asupra unei astfel de decizii. Pe mine m-a surprins, având în vedere că am avut o colaborare foarte bună cu Parlamentul și cu cele două comisii pe Agricultură. Pe de altă parte sunt atât de multe lucruri care s-au făcut în șase luni încât e greu de înțeles o astfel de acțiune. Dar sigur îmi va da prilejul să subliniez tot ce-am făcut în aceste luni și care sigur nu au fost făcute în ani de zile. Dacă ne uităm pur și simplu la atașații agricoli pe care i-am început când am fost în minister (în funcția de secretar de stat – n.r.) și am reușit să-i finalizez abia acum. Au fost niște ani în care această inițiativă a fost lăsată în stand-by”, ne-a declarat astăzi ministrul prezent la o conferință organizată de Agrostandard.

  Ce i se reproșează ministrului Achim Irimescu

  Iniţiatorii susţin că “în decursul anilor trecuţi Guvernul Ponta a reuşit să aducă agricultura şi industria alimentară pe unul dintre primele locuri în economia românească”, iar actualul ministru al agriculturii Achim Irimescu are ca “preocupare zilnică” distrugerea “acestui sistem performant pe care l-a parazitat”.

  “Preocuparea zilnică a acestui ministru este de a distruge câte ceva din sistemul performant pe care l-a paralizat, fără a construi absolut nimic. Trecând peste declaraţiile halucinante ale domnului Irimescu, prin care a nenorocit fermierii şi investitorii români din sectorul alimentar sau uneori au stârnit râsul unei ţări întregi, acţiunile şi inacţiunile ministrului Irimescu afectează siguranţa naţională, prin ameninţarea securităţii alimentare a României”, susţin semnatarii moţiunii simple.

  În plus, fostul ministru Daniel Constantin susține că plățile, așa cum erau programate în mandatul său, trebuiau să înceapă pe 1 februarie 2016.  ”Plata SAPS a inceput pe data de 8 aprilie 2016 (cu fermierii verificati pentru avans în 2015), deși planificarea inițială era pentru 1 februarie 2016. Pe data de 15 februarie 2016 nu erau contractate 4 dintre cele mai importante module software”, se arată în textul moțiunii care va fi dezbătută astăzi la Parlament.


  Te-ar mai putea interesa

  Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Șeful APIA: 12 euro/ha – cuantumul ANT la culturi în teren arabil

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)