• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROGNOZA METEO pentru miercuri și joi. Anunțul meteorologilor pentru toate zonele agricole!

    Roxana Dobre -

    Vremea se va menţine răcoroasă în cea mai mare parte a ţării, chiar rece pentru această dată în nord, în centru şi în nord-est, unde cerul va avea înnorări şi va ploua, pe parcursul zilei şi în primele ore ale nopţii, informează ANM. Se întrevăd ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată țara. La începutul perioadei, cantităţile de apă vor putea depăşi 15 l/mp, local, fiind condiţii de producere a grindinei.

    Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra pe suprafețe extinse din Moldova, centrul și estul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul Banatului și centrul Transilvaniei. În stratul de sol 0-20 cm, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

    Miercuri – ÎN ŢARĂ

    Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice. În cursul după-amiezii, fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor apărea, pe arii relativ restrânse, şi în regiunile vestice şi de sud-est, zonele montane şi submontane. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp şi vor fi condiţii de grindină.

    Pe crestele montane, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Temperaturile maxime vor avea valori de la 11…12 grade în estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi Maramureş, până la 22 de grade în sudul Munteniei şi al Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 12 grade, mai scăzute, spre 0 grade, în depresiunile intramontane, în special ale Carpaţilor Orientali.

     

    Joi – ÎN ŢARĂ

    Valorile termice se vor menţine uşor mai scăzute decât mediile climatologic specifice perioadei, deşi, în toată ţara, vremea se va încălzi. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 24 de grade, iar cele minime între 4 şi 13 grade, mai scăzute în depresiuni, spre 1 grad.

    Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi slabe, izolate şi de scurtă durată, după-amiaza şi seara în regiunile nordice, de răsărit şi în zonele montane, iar noaptea posibil în cele vestice. Vântul va sufla slab până la moderat.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. La culturile de toamnă semănate în epoca optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

    Totodată, local vor fi posibile efecte mecanice asupra culturilor agricole (culcarea lanurilor în vetre, perforarea şi sfâşierea frunzelor, ruperea ramurilor şi a coardelor, precum şi căderea rodului la speciile pomi-viticole, etc), ca urmare a intensificărilor de vânt cu aspect de vijelie şi căderilor de grindină asociate cu ploi torenţiale pe secvenţe temporale scurte. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla predominant în fazele de „burduf”-înspicare (30-100%) şi înflorire (10-50%) în majoritatea regiunilor, local fiind posibilă formarea şi umplerea bobului (10-20%). În culturile tardive vor predomina fazele de alungirea tulpinii (60-100%), „burduf” şi înspicare (10-40%).

    În Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana, rapiţa îşi va continua în bune condiţii înflorirea (70-100%), formarea silicvelor (10-100%) şi a boabelor în silicve (10-40%). Floarea-soarelui va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea (4-6 frunze) în zonele de câmpie. La porumb se vor semnala răsărirea şi formarea frunzei a 3-a (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi dezvoltarea aparatului foliar, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. În Transilvania, Moldova şi Crişana, sfecla de zahăr se va afla la răsărire (60-100%) şi formarea rozetei de frunze, iar la cartof se vor înregistra fazele de încolţire şi răsărire (10-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea la soiurile timpurii de consum. La pomii fructiferi vor predomina creşterea lăstarilor/frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.

    La speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin) se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în „pârgă” la soiurile timpurii de cireş, totodată fiind posibilă maturitatea de consum şi începutul recoltării, în special în sudul şi vestul ţării. La speciile de seminţoase (măr, păr, gutui) se va definitiva înflorirea, continuându-se legarea şi formarea rodului. Viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor în aproape toate podgoriile, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă din sudul şi centrul ţării.

    În condiţiile meteorologice prognozate, lucrările agricole în câmp (tratamente fito-sanitare, fertilizări, erbicidări, praşile, etc.) se vor desfăşura cu dificultate, îndeosebi în zilele cu precipitaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!