• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plăți RECORD la APIA!

  Roxana Dobre -

  Pe principiul: dacă este voință, este și putință, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au reușit să depășească un nou record instituțional. O dovadă că dacă modulele sunt funcționale și nu apar probleme precum vreo pană de curent, la APIA se pot autoriza la plată peste 500.000 de fermieri în 48 de ore. Chiar și în zile de weekend, ceea ce face ca reușita să fie cu atât mai lăudabilă!

  756.210 de fermieri dintr-un total de 943.898 au fost autorizați la plată începând cu 8 aprilie când agenția de plăți a dat drumul banilor. APIA face eforturi susținute să plătească cât mai mulți fermieri iar noua echipă de conducere a făcut promisiuni ferme, prin vocea directorului Florin Faur, că absolut toate plățile vor fi finalizate până pe 15 iunie, cu circa două săptămâni mai devreme decât data-limită care este 30 iunie.

  Noul director al APIA, Florin Faur, a preluat conducerea de doar două săptămâni dar lucrurile par să se miște deja în direcția bună. Modest din fire, noul șef al agenției de plăți spune că nu este străin de faptul că instituția pe care o conduce este extrem de criticată.

  Am încercat foarte repede, și zic eu că am și reușit, dovadă weekend-ul care a trecut când am făcut acele plăți unde peste jumătate de milion fermieri procesați în 48 de ore. Nu este o laudă dar am vrut cumva să arăt și care este capacitatea instituțională atunci când lucrurile sunt reglate corespunzător. Am încercat să creez un cuplaj foarte rapid cu centrele județene dar, și mai important, am încercat să reunesc la o masă, și la propriu și la figurat, oameni cu care am lucrat și altă dată. Eu sper să și reușesc să promovez tot ce este bun la această oră și mai ales utilizabil în instituție”, a subliniat Faur ieri la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”

  Putem spune că ultimele plăți, cele unde cererile unde peste jumătate de milion fermieri au fost procesate în 48 de ore sunt un record pentru APIA. Concret este vorba despre autorizarea la plată a schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire) precum și pentru submăsurile compensatorii din PNDR aferente Măsurii 13. Suma totală autorizată după data de 12 mai este de 944,2 milioane lei (212,89 milioane euro) și este compusă din: 685,25 milioane lei (155,17 milioane euro) din bugetul U.E. – F.E.G.A. (Fondul European de Garantare pentru Agricultură), 13,33 milioane lei (2,97 milioane euro) din bugetul național, respectiv 245,64 milioane lei (54,8 milioane euro) din bugetul U.E. – F.E.A.D.R. (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală).

  Între acești fermieri se află și cei care au fost deja autorizați la plată încă din 8 aprilie și li s-a adăugat doar plata pe înverzire și/sau Măsura 13, zone defavorizate. Tot procesul a fost ceva mai simplu întrucât fermierii aveau deja datele introduse și calculele făcute astfel că au fost adăugate doar cele două scheme.

  Mobilizarea exemplară de la APIA a însemnat însă pentru majoritatea funcționarilor din țară o muncă imensă care a constat în lucru în 3 schimburi, weekend-uri lucrate și multe nopți nedormite.


  Te-ar mai putea interesa

  Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit!

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)