• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii ACUZĂ: ”Subvențiile se dau cu țârâita”. Ce le răspunde șeful APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii cărora le-au intrat parțial subvențille se plâng că nu înțeleg nimic din sumele pe care le au în conturi iar calculele lor ”nu bat” cu cele ale APIA. În plus, sunt mulți agricultori care nici până la această oră nu au primit niciun ban și nici nu știu concret când vor ajunge subvențiile și la ei! Ce le răspunde șeful APIA?

    Chiar și cei mai mari dintre fermieri, care lucrează mii de hectare, se plâng că banii de la APIA au ajuns la ei fragmentat și nu i-a ajutat foarte mult. ”Referitor la subvențiile din agricultură vreau să că spuns că există scheme de plată care se dau târziu și cu țârâita. În plus, văd în sală jurnaliști tineri care scriu pe agricultură, îi rog să facă un top al celor 10 aberații fiscale. La vânzarea terenurilor și cadastrarea lor există multe chichițe notariale de care ne împiedicăm”, i-a transmis șefului de la APIA,  Gheorghe Albu, vicepreședinte LAPAR.

    La rândul său, Florin Faur a venit cu explicații și a recunoscut că există o mare ambiguitate în privința sumelor virate de APIA. ”Într-adevăr a fost o mare ambiguitate iar fiecare fermier nu a mai știut ce bani au venit. Au primit unii avans în toamnă iar acum s-a venit doar cu diferența de bani. Dar de la momentul 12 mai 2016 sunt implementate toate schemele de plată cu excepția sprijinului cuplat, atât pe vegetal cât și pe zootehnie. Tot ce vine de la acest moment este plin”, a explicat Faur.

    Unde s-au încurcat de fapt fermierii? Pe data de 8 aprilie APIA a dat drumul la primele plăți așa cum anunțase inițial. Schemele anunțate care urmau să intre la plată erau  Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha, adică 352,2558 lei/ha, Plata redistributivă:  primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, adică 22.088 lei/ha • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha, adică 225,6461 lei/ha, Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,9348 euro/ha, adică, 88,0639 lei/ha și ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha. 

    Adică în medie fermierii trebuiau să primească minim 547,2001 lei pe hectar în funcție de intervalul pentru plata redistributivă sau dacă au accesat sau nu schema de tineri fermieri și maxim 750,7583 lei/ha (vezi calculele exacte pentru fiecare hectar AICI! 

    Stupoare însă! După conferința glorioasă din 8 aprilie când APIA anunța primele plăți, fermierii ne-au sesizat pe site-ul Agrointeligența că din întreaga plată lipsește o schemă importantă: ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha. Explicația a venit repede de la directorul general adjunct, Nicolae Horumbă, contactat de reporterii Agrointeligența care a adus lămuriri și a spus că banii pentru ANT se plătesc din bugetul național iar autorizarea la plată presupune o întârziere de circa 2-3 zile. Așadar, după câteva zile fermierii și-au văzut în conturi și această sumă de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha din care, evident nu au mai înțeles financiar vorbind mare lucru. 

    Pe 12 mai, odată cu schimbarea conducerii, APIA a mai deblocat o plată importantă pentru fermieri și anume înverzirea. Așadar, fermierii care mai luaseră bani până atunci s-au mai trezit în cont cu 59,1277 de euro pe hectar din care din nou nu au mai înțeles mare lucru.

    Ce a rămas de plătit:

    -Sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic (plăți programate să înceapă pe 25 mai) – vezi SUMELE ESTIMATE;

    -Sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal (soia, lucernă, mazăre, cânepă, roșii pentru industrializare etc.) – plățile ar putea începe la aceeși dată cu plata sprijinului cuplat pe sectorul zootehnic;-Plata pe agromediu (programată pentru luna iunie)- vezi SUMELE;

    -Plata pentru agricultura ecologică (Măsura 11)  –vezi SUMELE.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!