EXCLUSIV! Mișcare-surpriză la nivelul organizațiilor agricole: ”Căutăm o formă juridică de a colabora”
Roxana Dobre -Fermierii strâng rândurile! Pentru prima dată, cea mai puternică organizație din sectorul vegetal și o confederație din zootehnie s-au așezat la masa discuțiilor pentru a găsi o cale de a colabora în vederea reprezentării, pe aceeași voce, a intereselor membrilor lor.
Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!” organizată la București de LAPAR a fost și o ocazie pentru liderii din sectorul agricol să discute o strategie puternică. Prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS a făcut un anunț important!
”Nu întâmplător pe invitația primită de la LAPAR era trecut mesajul Împreună cu adevărat vom fi foarte puternici. Se confirmă acest lucru așadar iar prezența noastră aici nu este întâmplătoare pentru că punem la punct un program astfel încât cele trei federații (Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România Romovis, Federația Crescătorilor de ovine și caprine din România și Federația Crescătorilor de ovine Proovis, toate organizații cu reprezentare la nivel național – n.r) să fie alături de LAPAR într-o formă juridică în așa fel încât împreună să fim cu adevărat puternici și să contăm”, a transmis Ionică Nechifor în aplauzele întregii săli.
În exclusivitate după eveniment, Ionică Nechifor a declarat pentru Agrointeligența că în acestă perioadă se caută soluția juridică prin care cele trei federații de oieri să se alăture LAPAR. ”Noi am discutat cu domnul Baciu și cererea a fost să avem circa 2 membrii din cele 3 federații în Consiliul de conducere al LAPAR, în funcție de cum permite statutul. Dar sigur că la o Adunare Generală și statutul poate fi modificat astfel încât să găsim formula ideală pentru a merge împreună mai departe. Momentan se caută soluții cu un jurist să vedem cum procedăm pe partea acesta, juridică. Doar atât a mai rămas de stabilit”, ne-a explicat în exclusivitate Ionică Nechifor.
O colaborare în cadru oficializat între Confederația Oierilor și LAPAR ne-a fost confirmată și de către președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, care a arătat că lucrurile se îndreaptă către construirea unei voci puternice pentru a susține interesele fermierilor.
”Referitor la colaborarea dintre LAPAR și asociația condusă de Ionică Nechifor, putem vorbi despre o dragoste la prima vedere. Rămâne să discutăm, totul este la nivel de discuție acum, încă nu am stabilit nimic, am avut chiar și a zi o discuție. Faptul că LAPAR este deja un nume pentru ceea ce înseamnă reprezentativitate în România îi face și pe alții (organizații – n.r.) să vină sub ”aripa” noastră. Am avut o primă rundă de discuții și probabil vor mai urma și altele. Indiferent care este obiectul de activitate, cred că toate asociațiile ar trebui să se unească, fiecare să răspundă de sectorul lui, dar în caz de nevoie să fim un tot unitar, o singură voce. Avem nevoie de un mesaj comun nu numai la Bruxelles, ci și în relația cu instituțiile statului. Fiecare, pe departamentul lui, când sunt probleme specifice să meargă și să transmită mesajul care trebuie. Trebuie să înțeleagă toți că asta este mersul și atunci și cu reprezentarea la nivel european lucrurile vor merge mult mai ușor și mai ieftin. Dacă ne vom uni într-o singură voce, vom putea demonstra tuturor că noi (fermierii – n.r.) suntem o forță și vorbim o singură limbă”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor de Producătorilor Agricoli din România.
Oierii vor să fie reprezentanți de către LAPAR și în discuțiile și negocierile cu Ministerul Agriculturii, dar și la Comisia Europeană unde asociația profesională poate face lobby prin intermediul ELO (European Landowners Organisation) unde este afiliată.
”Noi am discutat de exemplu ca în momentul în care, de exemplu, există o problemă ce ține de sectorul ovin, reprezentanții noștri împreună cu liderul LAPAR să se întâlnească cu ministrul agriculturii sau orice altă autoritate care ține de agricultură. Dacă apare o problemă pe sectorul vegetal și este nevoie de susținerea noastră sigur că vom si acolo să susținem acest sector. Ce ne mai interesează pe noi este și partea de reprezentare la nivelul Comisiei Europene unde LAPAR este prezent și nu știu câte organizații profesionale din România au reușit să se întâlnească cu un comisar european”, a mai completat liderul oierilor.