• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marile ferme de vaci, în pericol: ”Un singur caz dacă se depistează, trebuie să ucizi totul în focar”

    agrointeligenta.ro -

    Marile ferme de vaci, în special cele din sudul țării sunt de câteva săptămâni în alertă. Crescătorii se tem de o eventuală apariție în exploatația lor a vreunui caz de dermatoză nodulară, o boală cu consecințe economice grave.

    În Bulgaria sunt deja 77 de focare ale acestei boli și au fost deja ucise 1.600 de animale. În acest context, fermierii din sudul țării, mai ales cei cu efective mai mari au cerut ANSVSA o vaccinare a animalelor pentru a le proteja. Problema este că dacă începem să imunizăm animalele, se blochează și exporturile de bovine vii, a explicat președintele ANSVSA, Radu Roatiș, într-un interviu acordat Agerpres.

    ”România este astăzi indemnă, putem exporta bovine, dar am luat măsuri și încercăm să aducem la cunoștința Comisiei Europene (CE) și nu numai, adoptarea unui punct de vedere referitor la solicitarea fermierilor români, al crescătorilor de vaci de lapte cu ferme mari din sudul țării, care și-au manifestat dorința de a face o vaccinare preventivă. Însă o vaccinare profilactică ne-ar duce la statutul de țară infestată. Față de bluetongue, măsurile pe care trebuie să le iei în cazul acestei boli, dacă ți-a apărut un singur caz, trebuie să ucizi totul în focar și de aici sunt și temerile la cei care au un număr mare de animale deoarece consecințele economice sunt grave”, a declarar șeful ANSVSA.

    Acesta a subliniat că a transmis la Bruxelles temerile și solicitările fermierilor români, care vor să facă vaccinare profilactică, dar ”vom solicita și regionalizare ca să nu afectăm restul țării”.

    ”Ținta noastră numărul unu este prevenirea apariției bolii în România, iar numărul doi solicitarea către Comisie că dorim o regionalizare în cazul în care apare boala. Dacă apare la o fermă din sud, să nu fie expuse și alte ferme din nordul țării. Măsurile spun că trei ani de zile, țara în care a apărut este considerată infestată și dacă a apărut un singur caz, dar și dacă vaccinează. Noi am făcut deja solicitări și așteptăm să fim susținuți și de alte state. Și aici în sudul țării am alertat prefecturile, am activat centrele și în această săptămână vom face o simulare, la Giurgiu, împreună cu cei de la ISU. Vrem ca exercițiul să fie cât se poate de real și toată lumea să cunoască ce are de făcut. Am închis deja târgurile de bovine din sudul țării și avem sprijin din partea Ministerului de Interne pentru controlul circulației animalelor, dar mai ales a celei clandestine”, a precizat Roatiș.

    O altă boală aflată la granița cu România este pesta porcină africană.

    ”Consecințele sunt nefaste din punct de vedere economic. Vorbesc de pesta porcină africană care a fost identificată în Ucraina, la o gospodărie a populației, la 75 de kilometri distanță de la Botoșani. Am primit un sprijin din partea Ministerului de Interne și am făcut centrele locale de combatere a bolilor. Toți colegii mei au transmis măsurile tehnice în aceste comitete coordonate de prefecți. Dacă în privința pestei porcine principala măsură de control este cea a mișcării animalelor, doresc să fac un apel la populație: dacă vin cu bagaje cu alimente în PIF-uri vom înmulți controalele și vom dispune măsuri suplimentare, dar asta nu înseamnă că se va opri traficul sau că vor fi măsuri restrictive.

    Expoziții și târguri închise. Se fac controale

    Am dispus deja închiderea târgurilor și a expozițiilor de animale, pentru că expunerea este mare pe aceste tipuri de activități. Am sesizat și fermele din aceste zone să fie atente și să respecte măsurile de biosecuritate. Vom demara și aici controalele să vedem dacă și cum le respectă. De asemenea, vom solicita sprijin și poliției de frontieră pentru că ei au acele binocluri cu detecție de căldură ca împreună cu personalul silvic să putem face acele vânători pentru animalele care trec granița, mistreții în special, și ajung în spațiul României. Momentan la toate vânătorile făcute și la animalele moarte pe care le-am găsit nu s-a identificat nimic. România este curată din acest punct de vedere”, spus Roatiș despre măsurile de a preveni apariția pestei porcine africane pe teritoriul României.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!