• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ședință de 5 ore la APIA! Ce DECIZIE s-a luat în privința subvențiilor!

    Roxana Dobre -

    Zile de foc la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Funcționarii lucrează continuu pentru a reuși să autorizeze la plată toate schemele începute până acum dar fac și eforturi foarte mari să demareze plățile pentru crescătorii de animale!

    Potrivit declarațiilor directorului general Florin Faur, APIA a autorizat la plată o sumă totală de 1,074 miliarde de euro până în acest moment pentru 769.000 de fermieri pe vegetal din totalul de 886.000 câți au depus cererea în anul 2015

    5 ore a stat ieri în ședință APIA pentru a decide ce plăți vor mai fi autorizate și ce categorie de fermieri își vor primi banii în conturi. Cei care urmează la plată sunt 65.000 de fermieri care au fost în control și care nu au luat niciun ban până acum.

    Marți am avut o ședință managerială de 5 ore în care mare parte, 90%, a fost discuție tehnică. Am decis ca în următoarele zile din fericire se creează premizele, cel puțin pentru un număr de 65.000 de fermieri care nu au intrat deloc la plată să poată, la sfârșitul săptămânii, să intre în procedură de autorizare la plată. Este vorba despre acei fermieri care au fost  controlaţi pe teren care au avut cele două tipuri de control, fie clasic prin măsurătoare sau teledetecție. În privința acestor fermieri vorbim de o suprafață de 2,3 milioane de hectare, adică extrem de mult raportat la numărul total de hectare pe care le gestionăm adică 9,3 milioane de hectare cât avem noi în sistemul nostru de plăți. Aceste 2,3 milioane de hectare de care discutăm țin în interiorul lor un pachet de peste 300 de milioane de euro. De precizat că din cei 65.000 de fermieri circa 57.000  sunt doar cu control pe teren. Este, cum îi spun eu, marea descătușare pentru că aici vorbim de ferme mari unde se discută de investiții, plăți care au avut anumite restanțe. Adică înțelegem perfect fenomenul ”, a explicat directorul APIA Florin Faur, invitat în emisiunea ”Jurnalul de agricultură” la Agro TV.

    Șeful de la APIA spune că plata pentru cei 65.000 de fermieri este cea mai mare deblocare pe care a făcut-o APIA până la momentul actual. ”Lucrăm foarte intens și managerial, cu toate forțele. Ca să se vadă exact care este acum ritmul plăților vă pot spune că după data de 12 mai, adică în urmă cu o săptămână și o zi, APIA  a inițiat a doua etapă de plăți și a reușit să plătesc 444 milioane de euro pentru un număr de 705.000 de fermierii. Adică în opt zile am făcut un efort instituțional dar noi ne-am obișnuit ca inclusiv în momentele în care este un anumit răgaz și lumea se odihnește instituția să lucreze. Cumva simt nevoie să le mulțumesc celor pe care îi coordonez la nivel național pentru că au înțeles teribil de bine și de repede că strângem rândurile, gestionăm lucrurile echilibrat tocmai a nu cădea într-o capcană cauzată de un context în care toată lumea vrea ca plățile să fie făcute repede”, a mai explicat directorul APIA.

    Florin Faur a explicat și cum se desfășoară o zi de lucru la agenția de plăți și cum se iau deciziile importante privind plățile către fermieri.

    Atunci când discutăm de strategii manageriale sunt două elemente pe care le luăm în calcul atât eu cât și echipa mea. O dată normal că ne dorim extrem de mult să facem aceste plăți pentru a crea o bucurie până la urmă în rândul fermierilor dar pe de altă parte ne uităm în permanență și la acel termen legal de 30 iunie care spune că statul membru trebuie să își facă plăți de minim 95% din FEGA pentru ca rambursările ulterioare de la bugetul Uniunii să fie integrale”, a mai explicat Faur.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef