• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Control APIA ”cu dedicație”?

  agrointeligenta.ro -

  Este posibil care un fermier să fie introdus în eșantionul de control al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în afara sistemului care, teoretic, selectează aleatoriu beneficiarii care vor fi verificați? Directorul general al APIA, Florin Faur, recunoaște că este posibil ca un beneficiar de subvenții, chiar dacă nu a fost ales de soft, să fie totuși verificat și să intre în eșantionul de fermieri cu control clasic sau prin teledetecție.

  ”Aș specifica faptul că eșantioanele de control se scot automat din baza de date. Județul – angajații județului, directorul, pot să ceară control suplimentar acolo unde există sesizare pertinentă, pe lege, unde se aduc la cunoștința instituției anumite nereguli, sau anumite structuri ale statului vin și cer un control specializat. Instituția, sub incidența unei note de fundamentare, vine și cere un eșantion manual la APIA Central. Se intră prin circuit, se verifică și se dă sau nu drumul”, a explicat Florin Faur, invitat la Agro TV, subliniind că vorbim despre cazuri excepționale: ”Nici o clipă, un funcționar, și să vrea, nu are acces la această extragere automată care se face în baza unor criterii predefinite. Se face peste tot așa”.

  Fermierii mari cu șanse…mari să intre la control

  Softul informatic al APIA este creat ca eșantionul de control să facă în primă fază o selecție fără nici un criteriu, iar apoi o selecție pe baza unei analize de risc, ceea ce expune mai mult fermierii mari, cu multe scheme și pachete de plăți.

  ”Noi am avut un număr total de 57.000 de fermieri din care 48.000 de fermieri cu o suprafață de 235.000 de hectare au intrat prin control prin teledecție, iar diferența de 9.000 de fermieri sunt fermieri selectați pentru control clasic. Dacă e să o luăm pe suprafețe, la cei 48.000 de fermieri – e clar că au intrat și fermieri mari, medii și fermieri mici. Pe partea cealaltă, de fermieri controlați clasic, sunt doar 9.000, dar au în interiorul lor în jur de un milion de hectare. E clar că aici sunt ferme mari, cu mii de hectare. Dau exemplu județul Timiș unde am avut 273 de fermieri la controlul clasic cu măsurătoare – auto, raport control foto, la o suprafață de 109.000 hectare, din totalul județului de 535.000 de hectare. Am avut clar ferme mari. (…) Controlul este de așa manieră gândit nu doar la noi să fie extras din baza de date. Are două analize – aleatorie – unde intră fermieri de toate tipurile, și analiza de risc care normal că tot timpul va greva asupra fermelor cu pachete financiare mari, cu pachete multe”, a spus Florin Faur.

  Șeful APIA a arătat și că în modul în care este gândită acum eșantionarea, s-au creat situații în care aceeași fermieri sunt verificați constant: ”Poate 5 ani să fie întruna supus controlului. Știu fermier care din 9 campanii, 7 sigur a fost în control. Se poate ca într-o localitate la control să fie preotul, poate profesorul și cumva se pleacă de la premisa că ei sunt ceva în comunitate. Nu are nici o relevanță”.


  Te-ar mai putea interesa

  Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)