• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbare RADICALĂ a vremii. Ce ANUNȚ au făcut meteolorogii!

    Roxana Dobre -

    Vremea a dat mari bătăi de cap în ultima vreme agriculturilor! Ploile, vântul și grindina au întrerupt temporar lucrările agricole de sezon iar în unele zone au distrus culturile chiar și în totalitate. Meteorologii au vești bune însă: ploile par să înceteze o vreme dar nu în toate zonele. 

    Astăzi vremea va continua să se încălzească, dar va fi în general instabilă în jumătatea de est a țării și la munte unde, îndeosebi după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, local averse, descărcari electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).  Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat căderi de grindină. Local, se pot înregistra cantităţi de apă semnificative din punct de vedere agricol.

    Temperaturile maxime vor fi de la 19…20 de grade pe litoral si în depresiuni, până în jurul a 28 de grade în Câmpia de Vest; minimele termice se vor încadra între 8 și 17 grade, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. 

    Sâmbată valorile termice vor continua să crească ușor și se vor situa peste cele normale pentru ultima decadă a lunii mai. În nordul, centrul, estul și în sud-estul teritoriului, precum și la munte, după-amiază și seara, cerul va avea înnorari temporar accentuate și pe arii relativ restrânse vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile izolat.

    Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest și sud-vest; minimele termice vor fi cuprinse între 6…7 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 17…18 grade pe litoral și în Dealurile de Vest.

    Caracteristici agrometeorologice

    Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Pe suprafețe extinse din nordul și estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

    În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea terenurilor agricole. Secetă pedologică moderată și puternică se va semnala izolat în nord-estul, nordul și estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei, vestul Crișanei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele fiziologice la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi mai intense în vestul și sud-vestul țării unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat. La speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol din nord-estul şi sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

    Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), înfiinţate în epoca optimă vor parcurge fazele de înspicare şi înflorire (10-100%), precum şi formarea/umplerea bobului (10- 80%). Cele mai avansate în vegetaţie sunt culturile din jumătatea de sud a ţării aflate la maturitatea în lapte (10-50%). În semănăturile tardive se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-60%).

    La cultura de rapiţă din sud-estul, sudul, estul, centrul şi nord-vestul ţării vor predomina formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%), iar local în sud-estul ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline (10-20%).

    Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzire (4-16 frunze) pe majoritatea suprafeţelor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună. Sub aspect fenologic, la cultura de porumb, funcţie de data semănatului se vor înregistra răsărirea (70-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzirea (3-11 frunze) în majoritatea zonelor agricole, cu o stare de vegetaţie în general bună. În centrul, estul şi nord-vestul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi începutul alungirii şi îngroşării axei hipocotile, în special în Transilvania.

    La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea, formarea/creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile timpurii de consum, tuberizarea. Speciile de sâmburoase vor parcurge creşterea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase, legarea şi formarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor. La soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

    Viţa de vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă se va continua înflorirea. Lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar de precipitaţiile ce se întrevăd.

    Foto: Great Plains International


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vânt puternic. Județele unde rafalele pot depăși 90 km/h Alertă de ploi de la ANM. Cantitățile de apă pot atinge 40 l/mp Indicele de împrimăvărare și rezerva de apă din sol la acest moment

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte