INTERESANTŞtiri agricole

Adevărul despre roșiile cu moț!

În această perioadă a anului, pe tarabele din piață și-au făcut loc roșiile cu moț sau roșiile cu țugui. Au încă un preț destul de piperat având în vedere că încă nu e sezonul tomatelor – între 6 și 8 lei în București și de la 4 lei în sus în alte orașe. Și, totuși, rămâne încă un mister dacă aceste roșii au fost forțate să crească prin folosirea substanțelor chimice, ca dovadă și acel moț pe care îl au – la unele mai pronunțat, la altele mai puțin vizibil.

De câțiva ani încoace, roșiile ”moțate” au fost ținta a numeroase controverse. Astfel, dacă producătorii spun că acestea au țugui ca o caracteristică a soiului Prekos, un hibrid bulgăresc extratimpuriu, cercetătorii au o cu totul altă părere. În încercarea de a afla adevărul din spatele acestui mister Agrointeligența a stat de vorbă cu dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ”părintele” a zeci de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare și poate cel mai cunoscut expert în varietăți și cultura de roșii românești.

Moțul nu este o caracteristică a soiului Prekos

Există un hibrid, dar nu românesc, unul bulgăresc care manifestă spontan, dar foarte rar, această caracteristică. În mod natural acest ”moț” asociat hibridului Prekos este puțin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde în România și are ușor această caracteristică de mucron, dar nu pronunțată, ce este dat de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puține creații comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanșată de simulenții pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianții, manifestă foarte puțin vizibil acest așa numit moț, care este prezent la foarte puține fructe ce aparțin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care să aibă o caracteristică expresivă și uniformă cu acest mucron”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

rosii cu mot

Tomatele cu un moț pronunțat au fost forțate să se coacă

Potrivit cercetătorului din cadrul Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, apariția pronunțată a mucronului tomatelor s-a produs din cauza faptului că legumicultorul a ales să folosească produse chimice ce au avut ca efect forțarea coacerii fructului.

Vedem pe tarabă aceste așa-zise roșii Prekos, dar care au un mucron foarte pronunțat și toate fructele de pe tarabă par ca scoase la tipar. Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenți de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenți, de regulă cei pentru polenizare care favorizează o formare mai rapidă a fructelor și stimulenții pentru maturare, care permit o coacere mai rapidă. Apariția acestui mucron pronunțat este cauzată de stimulenți chimici”, a explicat inginerul pentru Agrointeligența.

Semnele care indică faptul că roșiile au fost simulate artificial

Cel mai edificator test care poate arăta dacă pârguirea tomatelor a fost forțată cu ajutorul substanțelor chimice este analiza de laborator, urmată de câteva indicii care îți pot spune dacă au fost folosite substanțe chimice în procesul de maturare a fructelor.

După analiza de laborator mai sunt câteva indicii care ne pot spune dacă acele tomate au fost forțate artificial să crească și să se coacă. Aici intră faptul că un mucron foarte pronunțat ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secțiune și vedem că fructul nu are semințe, iar în lojele seminale găsim un țesut gelatinos de culoare verde și urme de semințe neevoluate este dovada că avem un hibrid și că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenți, pentru că fructul nu a avut timp să-și formeze sămânță și a fost grăbit să se matureze. Atunci când secționăm fructul și găsim în pulpa exterioară a roșiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturări forțate care a dus la crearea unui țesut celulozic în pulpa lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos și verde, puternic pronunțat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomata a fost forțată să se coacă”, susține inginerul Costel Vânătoru.

Tomatele românești apar după 10 iunie

În general, soiurile timpurii de roșii au nevoie de o perioadă de 90 de zile de la plantare pentru a se putea coace, perioadă ce poate ajunge până la 140-150 zile în cazul soiurilor tradive. Hibrizii care sunt masiv cultivați în spațiile protejate din România se coc la un interval de 100-120 de zile de la plantare.

Potrivit cercetătorului de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, cel mai clar indiciu este faptul că în această perioadă nu putem vorbi despre o cantitate foarte mare de tomate românești în piață, ci vorbim mai ales de importuri.

Începând cu luna viitoare, poate după 10-20 iunie putem vorbi despre primele recolte de roșii din spațiile protejate românești. Pentru a găsi tomate românești acum în piață, acestea ar fi trebuit să fie produse în spații protejate încălzite, ori dacă ne raportăm la treaba aceasta în România sunt nesemnificative suprafețele încălzite care să producă tomate și să le scoată masiv pe piață. Cel mai bun indiciu este să știi să cumperi în sezonul de producere al tomatelor în România, adică începând cu 15-20 iunie și până toamna târziu. Dacă cumpărăm în alt interval cu siguranță acelea nu prea sunt românești și există un mare risc ca ele să fie mai puțin sănătoase”, a explicat inginerul.

rosii cu tugui fortate sa creasca

Care sunt riscurile la care te expui consumând aceste tomate?

Un lucru este cert: roșiile cu moț forțate chimic să se coacă produc efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

Efectele produse de aceste roșii nu pot fi cuantificate, ele își fac efectul pe termen lung, așa cum se spune ”mănânci acum și mori la toamnă”. Ideea este că atunci când vorbim despre legume ar trebui să vorbim despre alimente-medicament. Nu întâmplător medicii recomandă consumul zilnic de fructe și legume proaspete pentru că beneficiul lor alimentar este unanim recunoscut de toată știința lumii. Au fost primele alimente introduse în hrana omului, cele mai sigure și cele mai benefice pentru sănătate. Totuși evoluția omenirii a făcut ca în ultima perioadă de timp să vorbim din ce în ce mai des despre legume-pericol pentru sănătate. O legumă stimulată, chimizată și cultivată mai nou pe vată minerală, numai cu substanțe de sinteză nu poate să aducă nimic bun pentru sănătate”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare.

Potrivit specialiștilor din domeniu, substanțele chimice folosite la stimularea tomatelor nu pot fi metabolizate și eliminate din corp, cea mai mare parte dintre ele se acumulează în grăsimi și afectează ficatul. Cu cât înaintăm în vârstă, consumul de legume și fructe cu conținut ridicat de chimicale poate produce probleme de sănătate: îmbolnăvirea ficatului, a rinichilor și chiar unele forme de cancer. De asemenea, aceste substanțe generează apariția supraponderalității și a obezității, care favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


35 comentarii

 1. SRI iar se arde in fund si inchide ochii la genocidul uman asupra sanatatii poporului Roman,pt sri terorist e doar care are pistol nu si cei ce baga otrava,chimicale,e-uri etccc,da practic e otrava din moment ce sanatatea iti este pusa in pericol

 2. Sunt multe soiuri de rosii care prezinta acest tugui. La noi Prekos este cel mai raspandit, dar mai sunt si altele, cu tugui mai mic sau mai mare. Scria cineva aici despre Principe Borghese. Dar nu tuguiul este problema. Adevarul este pe piata ca nu mai sunt rosii netratate. Omul s-a invatat sa faca bani si aplica tot felul de inventii. Ce ai in gradina ta e sfant, desi uneori mai gresesti si dai cu ce nu trebuie.

 3. RUSINE si acestei mizerii de om “Vanatoru” cat si voua, cei care publicati asa ceva. Personal sunt un mare consumator de rosii atat vara cand apar soiuri mai bune, cat si in sezonul rece cand esti “obligat” sa cumperi din import. Locuiesc in Giurgiu si aici, chiar si daca esti dispus sa cheltuiesti oricat ca sa cumperi un produs de calitate, nu ai de unde sa il iei. Soiul acesta moțat, cunoscut la noi sub numele de Precos, a aparut l-am observat pe piață prima oara acum cativa ani, undeva la sfarsitul lui Aprilie si începutul lui Mai. L-am remarcat imediat datorita gustului deosebit fiind, din ce mai gasesti pe aici, cel mai GUSTOS dintre toate soiurile. Bineinteles ca s-au vandut foarte bine si imediat a si inceput o campanie foarte agresiva in presa impotriva lor, similara acestui articol. Asadar nene Vanatorule…. Pastreaza-ti ineptiile pentru tine si lasa-ne sa ne mancam liniștiti rosiile noastre care, stimulate sau nu,ORICUM sunt mai gustoase si mai sanatoase decat mizeriile venite din Turcia pe care le promovezi mata aici sau in alta parte si care, dupa ce ca sunt total fara gust te mai trimit si la WC instantaneu, acolo unde iti este si locul dumitale! Cu stimă!

 4. De ce producătorii nu cultivă soiurile produse de onor inginerul?!
  Așa cum a afirmat cineva mai sus, dl inginer bate câmpii!
  Prekos- îl este cel mai cultivat soi in Romania și cel mai gustos!
  Dl inginer, face chipurule protecția semințelor românești , implicit a celor nășite de d-lui!
  Degeaba a produs soiuri , pt că nu le cultiva nimeni, oare de ce?
  Personal, cultiv și produc roșii de origine olandeza, pt că asta mi se cere!

 5. Domnul inginer bate cimpii,pentru ca nu stie nimic practic ,stie doar teoretic ce se intimpla cu biostimulatorii de crestere ,de ce nu scoate de pe piata toate produsele care contin chimicale si atunci sa manince bio pentru ca ori ce soi de rosii semeni nu creste pina nu adaugi putina chimicala,ca si la griu si alte legume. Sa se culce cu capu pe bolovani ca poate se cultiva si el mai bine si o sa vada realitatea , ca vorbeste doar din carti si salariu ii merge daca ar investi in solarii de rosii nu ar mai vb asa cu indiferenta de cei ce muncesc in solarii si sa vinda produsele la un pret de nimic.

  1. Rosiile tuguiate sunt din specia Principe Borghese, folosite in special pentru sos fiindca nu au prea multe seminte, sunt carnoase si sunt foarte apreciate in bucataria italiana. Eu le cresc in gradina, nu folosesc chimicale in afara de balegar si ajutorul naturii (soare, ploi). Inainte de a speria oamenii, faceti un “search” pe internet si informati-va mai bine.

 6. un stat responsabil isi protejeaza poporul, face analize la produsele importate, elimina pe cele daunatoare sanatatii, face analize in piete, ia masuri impotriva celor care aduc in piata produse nocive sanatatii.Are cineva urechi de auzit sa auda?, in Romania nu cred!
  patriot inseamna sa ai grija de sanatatea poporului tau (in acest domeniu)

 7. Nu stiu care e povestea cu acest tugui,zis mot ca eu am cumparat din piata anul trecut(2016) rosii pentru consum rosii mari, din care am luat seminte.Rosiile erau mari si fara tugui.Anul acesta(2017)am semanat si mi-a iesit rasad si acum planta are rod rosii care inca sunt verzi,si sunt rosii mari unele putin mai mici,pe aceasi planta rosia mai mare una este rotunda si uniforma iar una este cu tugui.Atunci cum este povestea cu rosiile cu tugui?Rosiile inca sunt verzi,si nu l-am tratat cu nimic.De ce au tugui?

 8. o mare minciuna de la di inginer. stimulentul pentru a forta coacerea nu are nimic comun cu motul rosiilor. si tcmai am cules rosii coapte din solar neincalzit pe 24 mai, artificiul e simplu: trei roduri pe planta,folie dubla la dolar inclusiv peretii sau lateralele solarului, rasadul foarte bine dezvoltat cu bobocii bine dezvoltati nedeschisi, irigat cu apa putina numai dimineata, aerisit cu masura sa se pastreze caldura si multe astfel de tehnici. imi pare rau ca aud sau citesc astfel de povesti, probabil ca multe au fost introduse pe langa declaratiitle d.lui imginer.

  1. poate ai dreptate,și eu am cules roșii extra timp,pe 1 iunie,însă cred că este și adevăr în comentarii,roșiile Prekos extra timp,nu fac deloc moț dacă nu le stimulezi cu nimic

 9. Nimic nu e “bio ” in piata …Pt. ca sunt conditii climatice f. proaste si ar fi mai multa pierdere…Stiu ,pt. ca am gradina pt. casa si muncim de ne spetim ca sa producem f. putin pt. noi..Cei care produc pt. vanzare nu se dau in laturi de la nimic ,chiar isi otravesc propria familie ,deoarece sunt analfabeti ,cum spunea cineva ,nu au nicio pregatire si nu le pasa de sanatatea oamenilor …

  1. HIBA ACESTUI NEAM ESTE ÎNTREȚINUTĂ ,și de cei ca tine,supărați pe ei ,nu pe ceilalți,poți produce fără nici un stimulent și pt piață,ia dacă spui că te spetești pt casă,înseamnă că nu știi ce-i munca.

 10. Ce e ciudat e ca tocmai am vazut un reportaj pe un post TV (acum vreo doua-trei zile) care anunta cu mare tam-tam aparitia pe piata a primelor rosii romanesti. De undeva, dintr-o comuna din sud. Cica oamenii care le-au obtinut au cheltuit mult, oentru ca au incalzit serele si solariile rimavara asta prea rece, asa ca le vand scump de tot – cu 15 lei kilonramul en gros (iar pe piata ajung cu 20 de lei. Douazeci, tovarasu’ autor, nu 7-8 lei. Dar ce e interesant, e ca in imaginile filmate la locul faptei, toate rosiile alea aveau un țugui de toata frumusetea. Si mai interesant este, insa, faptul ca primarul explica reporterului ca s-au luat rosii din toate loturile si s-au dat la analiza la mai multe laboratoare care, TOATE, le-au declarat perfect incadrate in normele de siguranta alimentara, fara niciun fel de depasiri de chimicale sau modificari periculoase. Pe cine sa mai crezi, ca-ti vine sa iei o ranga si sa-i altoiesti pana-i lasi lati si pe “specialisti”, si pe laboranti si pe producatori si pe jurnalisti si pe AUTOBAGATORII IN SEAMA CARE SE EXPRIMA E FORUMURI.

  1. Articolul despre rosiile “cu tugui” e din 29 mai 2016!!! Data apare la inceput, in partea stanga, imediat dupa titlu😁

 11. Mare vrajeala domnul vanatorul e un parsiv acum cativa ai am inceput un solar am cumparat de la statiune rasad de rosii a costat o groaza de bani si surpriza cand sa culeg aveam gogonele am muncit primavara degeaba gaura in buget 300 mil pentru toamna am luat seminte f1 am facut eu rasad si surpriza am recoltat de 400 mil .acum detin 2000 m de solarii metalice si ca idee motul nu apare de la stimulare ci de la soi eu cultiv 2 _3 soiuri stimulez la fel cu tomatostim si nu toate soiurile fac apropo de etreel doar prostii dau cu asa ceva potasiu coace rosia si sunt o sumedenie de alte substante vreti naturale la pert mic nu se poate o rosie buna e de 4 ori mai scumpa in zona la galati sunt oameni care vin si cumpara naturale vor sa le culeaga ei si platesc pretul adevarat

  1. Stoiane ia o pauza de o zi pe saptamana de la lucru si pune mana pe Abecedar si pe cartea de romana de clasa a 4-a ca nu intelege nimeni ce scrii tu. Desparte propozitiile cu PUNCT ca nici rosiile nu se mai coc daca le vorbesti fara pauza. Nici dl. Pastrama Gh. Nu a inteles exact ce productie ai.
   Stima pentru munca ta si numai bine!!!

 12. Si daca este asa , de ce statul permite una ca asta ? Este complice la iimbolnavirea populatiei.Ar trebui interzise rosiile acestea daca sunt periculoase pentru sanatatea cetateanului roman.Dar pe cei care ne conduc si ar trebui sa ne fereasca de rele II DOARE IN COT….DIN PACATE.

Scrie un comentariu