Sfaturile fermierului Gheorghe Albu pentru tinerii care vor să facă agricultură
Gabriela Gimbășanu -În fiecare an, ferma lui Gheorghe Albu de la Viișoara intră într-o forfotă de zile mari. Utilajele se lustruiesc, se aliniază în câmp ca pentru expoziție, oile cele mai frumoase sunt tunse și aranjate în padocuri speciale, se montează un cort cât să adăpostească peste 60 de oaspeți. Și, nu, nu este vreun eveniment sponsorizat de vreo mare companie de inputuri agricole, ci este modul în care Gheorghe Albu, fermier și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pregătește vizita studenților de la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, tineri care se pregătesc să intre în agricultură coordonați de decanul prof. dr. Toma Dinu.
După multe zile ploioase, vremea bună a venit parcă să îi întâmpine și ea pe studenții ajunși sâmbătă dimineața la ferma lui Gheorghe Albu. Deja tradiționala vizită la această exploatație se datorează bunei relații și prietenii construite de-a lungul anilor între profesorul Toma Dinu și fermierul constănțean ce nu mai mare nevoie de nici o prezentare. Este o ocazie unică pentru studenții – mereu cei din anul terminal, să vadă ”pe viu” ce înseamnă o exploatație mare, cu utilaje moderne și unde tehnologiile de cultură se aplică exact „ca la carte”.
Înainte de vizita efectivă în fermă, studenții au avut ocazia de a face cunoștință și de a primi sfaturi nu doar din partea gazdei, dar și din partea reprezentanților constănțeni de la APIA, AFIR, ANIF și Camera Agricolă Județeană, o instituție condusă de Ionuț Albu.
”Vă spun bun venit astăzi la cursul în care participă studenți ai Universității de Științe Agricole București, Facultatea de Management. Tema o reprezintă – curs practic plecând de la premisa: ”Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Vom aborda astăzi trei teme importante. Prima – instalarea tinerilor absolvenților de profil și conexe agriculturii în producție, unde tinerii absolvenți vă vor împărtăși din micul lor succes de încput. Doi – absorbția fondurilor europene, atât cele prin Agenția de Plăți cât și cele prin cealaltă agenție, AFIR. Și o temă – legată de mecanizare pentru că mai ales în agricultură contează foarte mult productivitate amuncii și după cum știți, ea nu poate fi încluită – munca umană decât prin aportul acestor echipamente, mașini și instalații folosite în agricultură”, a deschis seria prezentărilor gazda, fermierul Gheorghe Albu.
A urmat cuvântul prof. dr. Toma Dinu, care a mulțumit pentru primirea călduroasă la fermă.
”Mulțumim ca întotdeauna pentru primirea pe care ne-o faceți de fiecare dată și bine v-am găsit. Este de-a dreptul impresionat că reușiți de fiecare dată să mobilizați toate autoritățile, presa și reprezentanți ai fermierilor să ne primească. În sală aveți studenții Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București, Anul III. Pentru studenții noștri a devenit deja tradiție ca practica să o facem la Viișoara, suntem cred a șasea-șaptea vizită la această mare fermă și în nume personal, al studenților și al absolvenților facultății, vă mulțumesc pentru o experineță pe care acești tineri nu o vor uita mult timp înainte și despre care vor vorbi cu multă pasiune”, a spus prof. Dinu.
Decanul de la USAMVB a arătat și că numărul tinerilor care snt interesanți să studieze și să urmeze o carieră legată de sectorul agricole este în creștere.
”Trebuie să spun că Facultatea de Managent este o facultate mare a USAMVB. Suntem ca număr de studenți o facultate de 4.600 de studenți, 2.700-2.800 de studenți la zi, din care 1.600-1.700 în București. În fiecare an intră cam 200 de studenți la specializarea de Inginerie Economică și vreo 350 la spacializarea de Agroturism și ies 120-140 diplomați în Inginerie Economică și 200-220 diplomați în Agroturism. Suntem o facultate care ne preocupă apropierea de practică, avem preocuparea contiună de a duce studenții pentru a vedea exemple de succes, dar în același timp și exemple de insucces, pentru că este bine să știe de ce să se ferească. Suntem o facultate care încercăm să ne adaptăm la cerințele pieței de muncă. Îi mulțumim domnului Albu pentru toate aceste eforturi, îi mulțumim pentru pasiunea domniei sale și pentru tot efortul pe care îl depune și mărturisesc că am avut de multe ori reticențe de a reveni la domnul Albu nu pentru că nu ne-ar primi, ci pentru că îmi e jenă de desfășurarea de forțe pe care o face pentru studenții noștri și știu că nu pot să-l răsplătesc nici cum”, a declarat prof. Toma Dinu, decanul facultății de Management și Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală.
Despre oportunitățile deschise în sectorul agricol pentru absolvenții facultăților de profil, fermierul Gheorghe Albu le-a vorbit tinerilor atât prin puterea exemplului – dând cuvântul unor tineri care au reușit să se afirme și să își câștige deja un venit sigur în agricultură, cât și vorbind despre experiența sa personală și dându-le sfaturi prețioase veniți la ferma sa.
”Prin dumneavoastră, cei care veniți după noi trăim și noi cei care ne apropiem de pensionare, vrem să trăim mai bine. Trebuie să avem grijă ca acest pământ pe care toți îl iubim să fie disponibil și pentru mine, și pentru copiii mei, dar și pentru voi. În acest moment nu mai există teren liber în care și dumneavoastră să puteți lucra ca mine și ca alții. Atunci era bună Legea 18 în care baremul maxim la achiziția de terenuri era de 200 de hectare, acum poți cumpăra teren nelimitat și nu știu dacă este așa de normal să lași achiziția terenului la voia hazardului. De pământ depinde siguranța și securitatea alimentară, ca atare și aici trebuie luată o atitudine civică, de a apăra interesul național, ca acest pământ să rămână al românilor, al României și să fie un bun care să rămână generațiilor de acum încolo. Eu când am început afacerea în agricultură pot să vă spun că în jurul meu erau mii, zeci de mii de hectare necultivate, aram și lucram teren ca pe timpul lui Ștefan cel Mare, unde cădea lanțul. În 2007 am dat o lege, bonurile acele valorice, cine a beneficiat de ele și vreau să vă spun că după ce am acordat acel sprijin nici drumurile nu au rămas nearate, nu milioane de hectare. Ca atare e loc de politici bune în agricultură, e loc de idei bune, de fapte bune, dar avem nevoie și de oameni potriviți la locul potrivit”, i-a motivat fermierul Gheorghe Albu pe tinerii studenți ce au trecut pragul fermei localizată în podișul Cobadin.
După prezentarea ce a inclus și partea de mecanizare din fermă, dar și informații despre partea de zootehnie a afacerii de la Viișoara, studenții au avut parte de un ”curs informal” cu muzică, dans și bucate preparate numai cu ingrediente din ferma lui Gheorghe Albu, agricultor care exploatează circa 6.000 de hectare în județul Constanța.