Afacerea cu plante medicinale: Ce noi culturi vor putea primi subvenții speciale de la APIA!
Gabriela Gimbășanu -Lista plantelor medicinale avizate pentru cultivare în România urmează să fie actualizată cu noi specii. Modificarea deschide oportunități de finanțare pentru micii fermieri care, dacă vor investi în aceste plante vor putea să acceseze fonduri europene pentru finanțarea afacerilor, dar vor putea cere și subvenții pentru suprafețele exploatate, plăți care, în cazul plantelor medicinale, sunt mai mari pentru că achită sume speciale, prin măsuri speciale din PNDR.
Negrilica (sau chimenul negru) și cânepa sunt cele două plante noi care vor intra și oficial în legislația privind cultura de plante medicinale, o legislație ce are la bază Ordinului nr.170/2011- Ghidul de bună practică pentru cultivarea și recoltarea plantelor medicinale și aromatice.
”Am participat ieri (31 mai – n.r) la sedința Comitetului Tehnic din domeniul plantelor medicinale și aromatice. Ședința s-a desfășurat în prezența doamnei Paula Craioveanu, consilierul ministrului Achim Irimescu. Am participat alături de specialiștii din domeniul plantelor medicinale și aromatice. În cadrul ședinței au fost prezenți: un reprezentant de la Ministerul Sănătății, un reprezentant de Ministerul Mediului, un reprezentant de la Institutul de Bioresurse Alimentare,a lături de care, în cadrul ședinței, am discutat schimbarea Ordinului nr.170/2011- Ghidul de bună practică pentru cultivarea și recoltarea plantelor medicinale și aromatice”, a declarat pentru Agrointeligența Anca Daniela Raiciu, reprezentantul Patronatului Planta Romanica și director de marketing al companiei Hofigal.
Lista cuprinde 2.000 de poziții
La această listă a plantelor medicinale, membri Comitetului Tehnic lucrează de mai bine de patru ani, perioadă în care nu au făcut altceva decât să strângă date și să adauge plante ce se pot cultiva în România, dar și cele a căror cultivare este interzisă.
”În acest ordin se mai introduce lista plantelor medicinale și aromatice, este vorba de lista plantelor permise și interzise în a fi cultivate. Această listă trebuia inclusă în ordinul nr. 244/2005, numai că cei care s-au ocupat la acea vreme, cei din cadrul MADR nu prea au fost eficienți și acel ordin a rămas neschimbat și listele nu au fost actualizate. Vorbim de plante noi care au fost introduse în această listă, listă care va apărea anexată în ordinul nr. 170/2011, în acest ghid de bună practică pentru cultivarea și recoltarea plantelor medicinale și aromatice. Vorbim despre o listă care conține peste 2.000 de repere. De exemplu, plantele cele mai cunoscute care vor apărea în această listă, avizate pentru cultivare sunt Cannabis sativa și Negrilica, o plantă cu proprietăți extrem de benefice”, a mai spus reprezentantul Patronatului Planta Romanica. ”În ceea ce privește Cannabis sativa trebuie să precizez că vorbim despre cânepa pentru fibră ce era cultivată în suprafață destul de mare acum mult timp în România. Practic, prin introducerea acestei plante în lista plantelor medicinale avizate la cultivare în România, fermierii care cultivă această plantă își vor putea aviza cultura ca plantă medicinală și vor putea încasa subvenții pentru asta, în momentul în care totul se oficializează prin introducerea acestei liste în ordinul 170/2011”, a explicat Anca Daniela Raiciu pentru Agrointeligența.
Potrivit specialiștilor prezenți în cadrul ședinței, toate schimbările ce au fost decise cu privire la ordinul 170/2011 vor fi introduse în actul legislativ în următoarele două săptămâni.
Se va face cartarea florei spontane a României
Un alt subiect ”fierbinte” pe ordinea de zi a ședinței de la MADR a fost cel reprezentat de posibilitatea de a se efectua o cartare a florei spontane din România pentru a se cunoaște exact care sunt zonele de unde pot fi recoltate plantele medicinale.
”În cadrul ședinței am discutat și posibilitatea de a se efectua cartarea florei spontane din România. De asemenea, se va redacta și un Nomenclator al plantelor medicinale și aromatice. Toate aceste reglementări sunt foarte importante, vor face lumină în această piață unde avem destul de mulți producători care vor să profite de pe urma cererii în creștere și fac rabat de la calitate. Aceste schimbări sunt foarte importante pentru piața plantelor medicinale, tocmai de aceea noi avem aceste ședințe destul de frecvent. Următoarea ședință va fi pe 21 iunie și atunci se va vedea efectul pe care l-a avut ședința de ieri (marți, 31 mai – n.r.)”, a declarat pentru Agrointeligența Anca Daniela Raiciu, reprezentantul Patronatului Planta Romanica și director de marketing al companiei Hofigal.