Ce stropiri se fac la piersic și cais pentru a combate bolile și dăunătorii
agrointeligenta.ro -Atât piersicul, cât și caisul sunt specii iubitoare de căldură și care oferă cele mai bune producții dacă sunt cultivate în zone precum podișului Dobrogei, o zonă cu o climă caracterizată de ierni ceva mai calde decât în restul țării. Cu toate acestea, pe teritoriul României piersicii și caișii pot fi zăriți în mai toate curțile oamenilor gospodari, fiind alături de pepene unul dintre fructele preferate ale românilor ce se consumă pe perioada verii.
Fie că ai deja înființată o livadă de cais sau piersic sau pur și simplu ai plantat câțiva pomi pentru a avea fructe proaspete, trebuie să știi că acești pomi fructiferi sunt predispuși la atacul unor boli și dăunători comuni, care pot afecta cantitatea de fructe recoltate. Tocmai de aceea tratamentele care se aplică pe parcursul anului sunt absolut necesare pentru a te asigura că vei obține la sfârșit fructe sănătoase și aspectuoase.
Bolile și dăunătorii prezenți la piersic și cais
Atât bolile cât și dăunătorii sunt comuni pentru cele două specii pomicole. Boli la piersic și cais sunt: făinarea, boala plumbului, monilioza fructelor, bășicarea frunzelor de piersic, ulcerația bacteriană, ciuruirea micotică a frunzelor, alternarioza și cariul scoarței.
În ceea ce privește dăunătorii care îți pot diminua producția de fructe aceștia sunt reprezentați de: viermele merelor, omida păroasă a dudului, păduchele verde al piersicului, păduchele din San Jose, păduchele testos și molia vărgată a piersicului.
1.Primele tratamente se aplică în lunile ianuarie – februarie
Primul tratament la piersic și cais se impune a fi făcut în lunile ianuarie – februarie (20 ianuarie – 20 februarie), pentru prevenirea și combaterea păduchelui din San Jose, a păduchelui testos și a ouălor de afide și omizi. Pentru stropiri se recomandă utilizarea de substanțe chimice așa cum sunt: Admiral 10 EC, Malathion 50 EC, Pallas 50 EC sau Smart 44 EW. Pentru eficiența acestei stropiri se alege o zi în care condițiile meteo împiedică înghețarea soluției.
2.Stropiri de primăvară
Al doilea tratament preventiv la piersic și cais este recomandat pentru combaterea moniliozei, a făinării, a bășicării frunzelor și a omizilor defoliatoare. Stropirile se aplică în perioada 20-30 martie, când mugurii încep să se umfle. Ca soluții, se poate opta pentru Merpan 50 PU, Super Champ 250 SC sau Topsin 75 PU.
Următorul tratament vizează combaterea unor boli precum bășicarea frunzelor, boala plumbului, ciuruirea micotică și făinarea. Tratamentul se administrează în perioada cuprinsă între faza de buton roz, până aproape de înflorire și poate conține substanțe precum Polisurfura de bariu, Orius sau Folicur.
În ultima decadă a lunii aprilie se aplică un tratament împotriva bășicării frunzelor și a făinării, precum și împotriva afidelor și a omizilor defoliatoare. Tratamentul este identic cu cel de dinainte și se administrează când 10-15% dintre flori și-au scuturat petalele.
În prima decadă a lunii mai se realizează stropiri cu fungicide și insecticide pentru combaterea bășicării frunzelor, a moliei vărgate, a viermelui piersicului și a afidelor.
La două săptămâni de la acest tratament, se folosește un tratament cu acaricid în cazul în care se observă păienjeni pe frunze.
3.Stropirile de vară
În perioada 15 mai – 1 august este recomandată evitarea stropirilor cu soluții organofosforice. În cazul în care după scuturarea florilor se observă apariția fluturilor, este nevoie de un tratament împotriva viermelui merelor. Pentru acest tratament se poate folosi unul dintre următoarele insecticide: Calipso 480 SC, Diazol 50 EW sau Sumicidin 20 EC.
În jurul datei de 10 iunie, când fructele au mărimea unei alune, se aplica un tratament cu fungicide pentru combaterea bolilor foliare. La nevoie, același tratament poate fi aplicat și în intervalul 20-25 iunie, când fructele au mărimea unei nuci.
4.Stropiri de toamnă
După ce 80% dintre frunze au căzut (lunile octombrie – noiembrie) este recomandată aplicarea unui tratament cu sulfat de cupru pentru combaterea bolii plumbului, a făinării și a bășicării frunzelor.
Sursă selectivă: gradina-online.ro