• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PRIORITATE la APIA: Aceste SUBVENȚII urmează LA PLATĂ!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și-a prioritizat plățile pe care le mai are de făcut către fermieri, după cum se arată într-un comunicat de presă remis redacției Agrointeligența. Sunt încă sume importante pe care producătorii agricoli le așteaptă și cum termenul-limită pentru achitarea subvențiilor este 30 iunie, APIA trebuie să se grăbească să finalizeze toate plățile aferente anului de cerere 2015. 

    190.000 de crescători de animale își așteaptă subvențiile pentru anul de cerere 2015 iar în momentul de față nu au primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) încă un nou termen pentru debutul plăților după ce data de 25 mai, anunțată inițial, nu a fost respectată.

    APIA a comunicat ieri că plățile pe zootehnie sunt prioritare. ”Referitor la sprijinul financiar aferent sectorului zootehnic, precizăm că APIA va începe efectuarea plăților după finalizarea tuturor verificărilor administrative prevăzute de legislația în vigoare și implementarea acestora în sistemul informatic, această activitate reprezentând o prioritate pentru Agenție”, se precizează într-un comunicat remis Agrointeligența.

    Crescătorii de animale nevoiți să afle ”pe surse” efectivele eligibile

    Crescătorii de animale nu au fost informați oficial de APIA care este efectivul eligibil la plată sau care sunt progresele pe care le-au făcut de când modulul pe zootehnie a fost funcțional.

    Singurul care a dat un semnal legat de plățile pe zootehnie a fost ministrul agriculturii care a precizat că la începutul săptămânii că MADR va reverifica datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal. ”În situația actuală există riscul să se piardă sume importante de bani. Sper ca în această săptămână să clarificăm situația și să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal și pe cap de animal. Și fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal. În situația actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani”, a precizat Irimescu într-o declarație pentru Agerpres.ro. 

    Din primele informații referitoare la plata ANTZ-ului, acesta va fi de circa 100 de euro, adică aproximativ 450 de lei, după cum au fost anunțați membrii Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Despre sprijinul cuplat – care se acordă pentru efective de minim 10 capete și cel mult 250 de capete, liderii organizației susțin că va fi ”același cuantum pentru toate categoriile (rasă curată, metis, tineret). Suma – mult peste așteptările noastre!”. Totuși, crescătorii au primit și o veste mai puțin bună: plățile nu vor putea fi demarate săptămâna aceasta, ci probabil, cel mai devreme, procedurile vor mai dura cel puțin încă o săptămână.

    Ce pot sa va spun în exclusivitate este că efectivul total de bovine pentru carne, rasa curată și metiși înscrise în Registrul Genealogic la Rasele de Carne, este de peste 20.000 de capete. Din primele cifre neoficiale se pare că SCZ a fost solicitat doar pentru circa 8.500 de capete. De aici apare necesitatea unei reverificări foarte atente a datelor. Suntem de acord ca totul să fie bine „cântărit”, dar le reamintim oficialilor MADR că fermierii sunt la capătul puterilor și implicit a răbdării!”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Dacă vor rămâne la plată doar aceste 8.500 de capete de bovine de carne, cum bugetul alocat este de 10,5 milioane de euro, calculul simplu arată că pentru fiecare animal, APIA va plăti o subvenție de 1.235 de euro! Sigur, aceste cifre nu au primit încă o confirmare de la APIA și fermierii încă așteaptă anunțul oficial cu sumele ce le vor fi virate. 

    Și oierii au aflat, în mare, ce sume urmează să încaseze după finalizarea primelor calcule. Sursele Agrointeligența din APIA Central, dar și liderii din sectorul oieritului ne-au spus că subvenția pe cap de ovină, adică sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ). 

    De precizat că efectivele și cuantumurile relatate nu au fost confirmate de APIA până la acest moment!

    Foto: www.jobshadow.com


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!