• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule premier Cioloș, domnule ministru Irimescu, începem în forță săptămâna, ajutând fermierii? Iată două propuneri punctuale, clare, simple!

    Vlad Macovei -

    Problemele fermierilor sunt multe și presante, de asta este și protest mâine în fața Palatului Parlamentului. Multe dintre revendicări au nevoie însă de o soluție multiplă – politică, legislativă, guvernamentală și eventual de o implementare birocratică. Și este bine că va exista presiune publică pentru ca aceste soluții să fie găsite și mai apoi implementate, pentru binele agricultorului și consumatorului român.

    Pe lângă acestea, sunt însă și rezolvări simple la probleme pe care ni le-am făcut noi singuri, și care stau doar în stiloul dumneavoastră, domnule prim-ministru Cioloș și al dumneavoastră, domnule ministru Irimescu. Două decizii simple care pot relansa, la scară micro dar cu impact macro, două zone pe care declarativ le susținem cu toții.

    Prima dintre probleme unde ne împușcăm singuri într-un picior este scoaterea salcâmului din rândul speciilor de arbori pentru care se poate încasa subvenție europeană. Sincer, încă nu îmi vine să cred că ministrul Achim Irimescu nu a îndreptat acest lucru. Și se poate simplu, printr-un ordin de ministru, nu e nevoie nici de partide, nici de Parlament și nici măcar de o ședință de Guvern.

    Singurul fermier care a implementat cu succes acum în România, și pe banii lui, soluția perdelelor forestiere în terenurile agricole este Gheorghe Albu. În județul Constanța a făcut minuni cu această soluție ecologică pentru a păstra apa în sol, pentru a preveni eroziunea, pentru a preîntâmpina viscolirea zăpezii. Împădurirea a făcut-o din fonduri proprii, iar pe pământul blocat cu perdelele forestiere plătește oamenilor arendă. În fine, un studiu de caz de eficiență și inteligență pe care Agrointeligența l-a prezentat pe larg. Ei bine, ce să vezi, perdelele forestiere ale lui Albu sunt de salcâm. Și acum, vine aberația. Salcâmul este scos de la plata subvenției pentru că nu ar fi o specie autohtonă și ar fi invazivă. În schimb Paulownia este inclusă la subvenție, care pe cale de consecință ar fi autohtonă și neinvazivă. Vă las singuri să vă delectați cu absurdul situației. Unde să mai punem că Romsilva produce puieți de salcâm, deci fermierii sunt încurajați să cumpere. Coordonare maximă între instituții ale statului! O bătaie de joc! Mergând mai departe, Gheorghe Albu este singurul fermier vizat de această măsură, pentru că este singurul fermier român care a avut ”nebunia” să parieze pe perdelele forestiere la scară largă. O fi vreo mutare în plic cu dedicație pentru a-l șicana pe Albu? Ar fi grav să fie așa!

    În concluzie, domnule ministru Irimescu, poate faceți o faptă bună pentru fermieri în această săptămână și să îi încurajați să planteze perdele forestiere din salcâm. Ar fi bine pentru agricultură dar mai important, ar fi bine pentru țară! Reintroduceți, prin ordin de ministru, salcâmul în rândul speciilor pentru care se acorda subvenție.

    A doua problemă, care stă în puterea premierului Cioloș să o rezolve, este adoptarea unui plan național pentru relansarea zootehniei prin adoptarea unei legislații simplificate și favorabile fermierului privind punctele de sacrificare. Valorificarea cărnii de porc din gospodăriile țărănești, încurajarea fermierilor din vegetal să integreze zootehnie este ținută în loc și de politica ANSVSA de a nu relaxa reglementările privind abatorizarea. Și atunci avem mici crescători de animale fugăriți de ANAF prin piețe și târguri, de Crăciun și de Paști, pentru că neavând puncte mobile de sacrificare, nu își pot înregistra marfa legal. Și mai avem fermieri de calibru mare, cu este ieșeanul Vasile Lungu, care spun răspicat că legislația restrictivă îi ține în loc în a investi cu adevărat în zootehnie. Și nu este doar cazul acesta, mii de fermieri din țară așteaptă această simplificare de proceduri. Efectele ar fi benefice, pe lângă integrarea producției, pe care toți decidenții politici și administrativi o susțin declarativ, vom rezolva și problema efectivelor de porci din gospodăriile individuale. Adică bani pentru micul fermieri și carne proaspătă, bună și ieftină pe masa românilor.

    Așadar, domnule prim-ministru Cioloș, ajutați crescătorii de animale cu măsuri simple și de efect. Poate că de Crăciun, anul acesta, nu vom mai avea mici producători umiliți, amendați și gata să își ia câmpii!

    Iată două măsuri care ar avea efect direct la firul ierbii, în viața reală a fermierilor români. Succes în aplicarea lor, Agrointeligența este alături de dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!