• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MOȚIUNEA împotriva ministrului IRIMESCU – ADOPTATĂ de Parlament! Ce mesaj i-a fost transmis premierului Cioloș!

    Roxana Dobre -

    189 de parlamentari au votat astăzi pentru adoptarea moţiunii simple  ”Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă” îndreptată împotriva ministrului Agriculturii.

    Moțiunea, depusă și semnată de 84 de parlamentari PSD şi ALDE a primit astăzi majoritatea voturilor în Camera Deputaților, și doar 11 aleși au fost împotrivă și 86 s-au abținut.

    Fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat imediat după anunțarea votului că speră ca premierul Cioloș să țină cont de decizia pe care au luat-o astăzi parlamentarii. ”Prin acest vot cred că Parlamentul României cred că și-a redobândit în mod real atribuția pe care o avea și pe care nu și-a exercitat-o de foarte mult timp aceea de control asupra activității guvernamentale. Vă anunț că este prima moțiune simplă care trece în două legislaturi. Nu o dată, ci de mai multe ori, l-am auzit pe premierul Dacian Cioloș spunând că va ține cont de deciziile Parlamentului în încercarea de recredibilizare a unei relații pe care și-o dorește cu Parlamentul României. Are acum ocazia să o dovedească! Mulțumesc colegilor care au votat. Am văzut că activitatea ministrului agriculturii este susținută numai de 11 deputați (cei care au votat împotrivă n.r)”, a fost mesajul lui Daniel Constantin.

    Liberalii s-au abținut de la votul moțiunii

    O altă poziție a fost exprimată de la tribuna Camerei Deputaților de liderul Grupului PNL, Eugen Nicolaescu. Acesta a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă s-a abținut de la a vota moțiunea împotriva lui Achim Irimescu pe motiv că aceasta este ”o moțiune demagogică, o moțiune care lăuda activitatea fostului ministru și nicidecum nu se referea la problemele din agricultură”. ”Aș începe prin a spune că și Grupul Parlamentar al PNL este nemulțimit de modul în care se desfășoară activitatea în agricultură. Și acest lucru este foarte clar și o spunem răspicat. Dar în același timp nu puteam să votăm o moțiune demagogică, o moțiune care lăuda activitatea fostului ministru și nicidecum nu se referea la problemele din agricultură și mai ales la marile probleme pe care trebuie să le rezolve acest Guvern. În consecință, noi ne-am abținut la vot dar în același timp îl atenționăm pe premierul  Dacian Cioloș că dacă în 10 zile nu plătește toate subvențiile restante pentru fermieri venim noi cu o nouă moțiune de data aceasta precis pentru o politică publică”, a avertizat Nicolaescu.

    Un fost ministru îi cere demisia lui Achim Irimescu

    Prezent la votul de astăzi din plen, deputatul ALDE Andrei Gerea, fost ministru al Economiei și parlamentar de Argeș, a postat pe Facebook un mesaj în care îi cere ministrului agriculturii că demisioneze: ”Moțiunea simplă inițiată de ALDE împotriva ministrului agriculturii a fost adoptată de Camera Deputaților! Pentru acest vot și mai ales pentru că a acuzat fără dovezi firma Lactate Brădet din Argeș, afectând locurile de muncă ale atâtor oameni, și pentru că nu e capabil să găsească răspunsuri prompte problemelor din agricultura, îi cerem DEMISIA!”

    Andrei Gerea

    Moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Achim Irimescu a fost depusă la Camera Deputaților pe 9 mai. Pe 17 mai, ea a fost pusă pe programul de vot al parlamentarilor, dar fiind deja începută campania electorală pentru alegerile locale, mulți dintre aleși au absentat și votul nu a avut loc din lipsă de cvorum. La acel moment, reacția ministrului Achim Irimescu a fost una de surprindere referitor la depunerea moțiunii împotriva sa: ”Este greu să comentez asupra unei astfel de decizii. Pe mine m-a surprins, având în vedere că am avut o colaborare foarte bună cu Parlamentul și cu cele două comisii pe Agricultură. Pe de altă parte sunt atât de multe lucruri care s-au făcut în șase luni încât e greu de înțeles o astfel de acțiune. Dar sigur îmi va da prilejul să subliniez tot ce-am făcut în aceste luni și care sigur nu au fost făcute în ani de zile. Dacă ne uităm pur și simplu la atașații agricoli pe care i-am început când am fost în minister (în funcția de secretar de stat – n.r.) și am reușit să-i finalizez abia acum. Au fost niște ani în care această inițiativă a fost lăsată în stand-by”.

    Ce i se reproșează ministrului Achim Irimescu

    Iniţiatorii moțiunii simple adoptate astăzi susţin că “în decursul anilor trecuţi Guvernul Ponta a reuşit să aducă agricultura şi industria alimentară pe unul dintre primele locuri în economia românească”, iar actualul ministru al agriculturii Achim Irimescu are ca “preocupare zilnică” distrugerea “acestui sistem performant pe care l-a parazitat”.

    “Preocuparea zilnică a acestui ministru este de a distruge câte ceva din sistemul performant pe care l-a paralizat, fără a construi absolut nimic. Trecând peste declaraţiile halucinante ale domnului Irimescu, prin care a nenorocit fermierii şi investitorii români din sectorul alimentar sau uneori au stârnit râsul unei ţări întregi, acţiunile şi inacţiunile ministrului Irimescu afectează siguranţa naţională, prin ameninţarea securităţii alimentare a României”, au susţinut semnatarii moţiunii simple.

    În plus, fostul ministru Daniel Constantin a declarat că plățile, așa cum erau programate în mandatul său, trebuiau să înceapă pe 1 februarie 2016.  ”Plata SAPS a inceput pe data de 8 aprilie 2016 (cu fermierii verificati pentru avans în 2015), deși planificarea inițială era pentru 1 februarie 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou