• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 100.925 de fermieri nu și-au primit încă subvențiile de la APIA

    Roxana Dobre -

    Subvenții 2015:  fermieri lăsați fără bani de Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! S-a intrat deja în campania de recoltare a păioaselor și problemele cu subvențiile de la APIA par să nu se mai termine. Agricultorii încă își așteaptă banii, alături de producătorii din sectorul zootehnic unde nici crescătorii de animale nu au primit până acum nici un leu.

    886.807 de fermieri au depus cereri anul trecut iar o mare parte dintre ei își așteaptă încă banii. De la 8 aprilie, dată la care a debutat campania de plăți pentru anul de cerere 2015 și până pe 8 iunie când APIA a făcut ultima comunicare oficială, adică în fix 2 luni, agenția de plăți a trimis la plată banii pentru 786.512 de fermieri. 

    Numărul total de fermieri cu cereri pentru scheme de plată pe suprafaţa aferentă Campaniei 2015 este de 886.807. Suprafaţa eligibilă pentru care se aplică plăţile directe în anul de cerere 2015 este de 9,049 milioane hectare. Aceasta suprafaţă a stat la baza elaborării Hotărârii de Guvern nr. 216 din 30 martie 2016 privind stabilirea pentru anul 2015 a cuantumului plății unice pe suprafață, plății redistributive şi a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, plății pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plății pentru tinerii fermieri, precum şi a plafonului şi cuantumului ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil”, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la solicitarea Agrointeligența

    Dacă facem un calcul matematic simplu rezultă că în acest moment 100.295 de agricultori își așteaptă încă banii.  Dintre aceștia 57.091 de fermieri acoperă sectorul zootehnic iar restul adică 42.204 de agricultori sunt cel mai probabil cei care au încă dosarele blocate, fie pentru că au fost în eșantionul de control, fie din alte motive care nu și-au găsit până acum rezolvare la agenția de plăți.

    Fermieri încă neautorizaţi la plată (nepreluaţi în white list)
    – fermieri selectati la control pe teren/teledetecţie
    – fermieri implicati în transfer de exploatatie
    – fermieri pentru care trebuie recuperate sanctiunile multianuale
    – fermieri care au erori pentru nerespectare ecocondiționalitate, altele decât cele rezultate în urma controlului pe teren – fermierii care au culturi de floarea soarelui cultivată pentru care Campania 2015 este al- 3- lea an
    – fermieri care au erori pentru nerespectare ecoconditionalitate, altele decât cele rezultate în urma controlului pe teren – fermierii cu cel putin una din erori generată în Campania 2014: GAEC_1003, SMR_2003, SMR_1003, CM_1003 (cei care au atins pragul de sanctiune 100% în anul trecut)
    – fermieri cu sanctiuni multianuale constituite la DMS
    – fermierii care au bifă de mic fermier si au solicitat sprijin cuplat
    – fermieri care au bifă de mic fermier si au solicitat sprijin pentru tânăr fermier, cu o suprafată solicitată eligibilă mai mare de 7 ha
    – fermieri care au bifă de mic fermier si nu au solicitat sprijin pentru tânăr fermier, cu o suprafată solicitată eligibilă mai mare de 7,7 ha
    – fermieri cu erori ce vor conduce la constituirea de sancțiuni multianuale în 2015 (supradeclarare >50%, OSC_0185 pentru SAPS, TRF si PR si OSC_0197 pentru ANT)
    – fermieri care au generata eroarea TRN_0770 (din IPA online)

    93.547 de fermieri au renunțat să mai depună cerere în anul 2015

    Potrivit unei informări cerute anul trecut de Agerpres de la Agenția de Plăți, în 2014, în perioada de depunere fără penalizări, care s-a desfășurat între 3 martie și 15 mai, au fost depuse 980.354 de cereri pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane hectare.

    Adică 93, 547 au renunțat în anul 2015 să mai depună cereri la APIA iar având în vedere că numărul de hectare nu a scăzut semnificativ o posibilă explicație ar fie că un număr cât mai mare de fermieri au ales să comaseze terenurile.

    Pentru anul 2016 APIA nu a comunicat încă numărul final de cereri depuse până vineri, 10 iunie când a fost ultima zi în care fermierii au putut depune fără penalizări cererea unică.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!