• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum aplicăm corect erbicidele: De la calibrarea mașinii de erbicidat la alegerea și curățarea duzelor

    Gabriela Gimbășanu -

    Erbicidarea reprezintă una dintre lucrările de bază în cultura mare, inclusiv ”o bucată” mare ceea ce reprezintă costul de producție al recoltei din fermă. Astfel, respectarea câtora reguli de aur și a sfaturilor specialiștilor vă ajută nu doar să aplicați corect produsele de protecție a plantelor, dar și să faceți economii importante.

    În ceea ce privește aplicarea corectă a produselor de protecție a plantelor trebuie avute în vedere două elemente: factorii care influențează calitatea aplicării (vântul, nivelul de precipitații etc.) și calibrarea corectă a echipamentului de erbicidat. Andrei Măruțescu, directorul de comunicare al companiei Syngenta România și președintele Alianței Industriei Semințelor din România (AISR), a explicat care sunt regulile pe care ar trebuie să le urmeze toți fermierii în așa fel încât să aplice corect erbicidele, fungicidele și insecticidele, fără să facă risipă de substanțe.

    IMG_4904

    Duzele cu fantă îngustă sunt recomandate pentru cultura mare

    Alegerea corectă a tipului de duză folosită la erbicidare este un alt element important care îți poate asigura succesul aplicării sau te poate face să irosești resurse importante.

    ”Pentru mașinile de erbicidat, la cultura mare sunt recomandate duzele cu fantă îngustă – este duza stas pentru mașina de erbicidat sau duze cu inducție de aer, tot cu fantă îngustă care produc o dimensiune medie a picăturilor de soluție, asta în cazul în care în ziua în care alegem să erbicidăm se manifestă vânt. Atunci când bate vântul și ieșim la erbicidat picăturile de soluție trebuie să fie mai mari, pentru a nu fi luate de vânt. Orice picătură care nu își atinge ținta înseamnă eficiență scăzută, puteți afecta cultura vecinului, aveți grad mai mare de expunere, puteți contamina solul și aveți rezultate mai slabe”, a explicat Andrei Măruțescu, directorul de comunicare al companiei Syngenta România.

    IMG_4919

    Duzele conice sunt pentru vița de vie și pomii fructiferi

    Duza nu este o simplă bucată de plastic, ci contează foarte mult atunci când aplici un produs de protecție a plantei. Această componentă îți asigură obținerea unei eficiențe maxime din fiecare picătură de produs ce ajunge pe sol sau pe planta de cultură.

    ”Există mai multe tipuri de duze pe piață: conice, cu fantă îngustă etc. Duza conică produce un con la distribuirea soluției pe suprafața solului, dar produce dimensiuni foarte fine ale picăturilor de soluție și nu este recomandată pentru mașina de erbicidat la cultura mare. Este o greșeală să montăm duze conice la mașina de erbicidat pentru cultura mare. Duza conică este recomandată pentru culturi speciale așa cum sunt vița de vie, pomii fructiferi și legumele. Duza conică are prechea ei antivânt, duza pe inducție de aer, care prezintă un orificiu pe unde preia aerul și produce dimensiuni mai mari ale picăturilor de soluție în cazul în care atunci când alegem să erbicidăm avem curenți puternici de aer”, a explicat specialistul companiei Syngenta.

    Duzele în pereche opusă recomandate pentru aplicăriile în preemergență

    Duzele în pereche opusă sunt produse de compania Syngenta în Anglia și sunt duze cu fantă îngustă, dar cu un unghi de aplicare de 30°.

    ”Aceasta duză permite aplicarea în unghi a produslui. Vorbim tot de o duză care produce o dimensiune medie a picăturilor, deci este o duză bună și ca antidrift, dar trebuie să observați că această duză se montează pe rampă în pereche opusă, de aici și numele folosit. Această duză este recomandată de compania noastră la aplicarea fungicidelor și erbicidelor și este foarte bună la aplicarea în preemergență pe sol, atunci când nu avem o cultură, iar forma solului este neregulată. Acest tip de duză vă oferă o acoperire a solului pe toate fețele”, susține Andrei Măruțescu.

    IMG_4931

    Calibrează mașina de erbicidat o dată pe an cu operatorul care efectuează și lucrările

    Calibrarea constă în reglarea echipamentelor de stropit astfel încât să ai o eficacitate maximă în combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Un reglaj corect al echipamentului de stropit asigură o bună eficacitate biologică a tratamentelor aplicate, economie de bani prin evitarea pierderilor inutile de substanță, contribuind totodată și la protejarea mediului înconjurător și a utilizatorului. Compania Syngenta recomandă calibrarea echipamentului de erbicidat o dată pe an, cu același operator care efectuează lucrarea de erbicidat în fermă.

    ”Pentru calibrare este indicat să folosiți doar apă curată în mașina de erbicidat și vă recomandăm să folosiți la calibrat același tractorist care va face erbicidarea în mod obișnuit. Fiecare tractorist are o tehnică proprie de a conduce și foarte important în aplicare este și viteza cu care se deplasează tractorul. Este foarte important să faceți calibrarea cu același operator. Calibrarea are două obiective majore. În primul rând trebuie să verificați debitul fiecărei duze de pe rampa de stropit, ceea ce înseamnă măsurarea volumului de apă pe unitatea de timp. Trebuie să lăsați să curgă timp de un minut și vedeți câtă apă obțineți. Trebuie să vedeți dacă toate duzele au același debit. Dacă aveți variații ale volumului de soluție pe unitatea de timp, la nivelul unei duze, mai mari sau mai mici înseamnă că duza este înfundată, stricată și ar trebui schimbată. Syngenta nu recomandă înlocuirea tuturor duzelor o dată pe an, acestea trebuie verificate o dată pe an, iar dacă aveți variații de debit la nivelul unei duze să o schimbați”, a mai spus specialistul.

    IMG_4927

    Nu curățați duzele cu sârma

    Curățarea duzelor se face doar cu periuța de dinți. Nu curățați duzele cu sârma – pentru că le veți modifica orificiul, și nu suflați sau scuturați duza pentru că vă expuneți la contaminarea cu substanțe periculoase.

    Ajustați rampa de stropit în funcție de unghiul de aplicare al duzelor

    Potrivit directorului de comunicare al companiei Syngenta, dacă mașina de erbicidat este dotată cu duze cu un unghi de aplicare de 110° și acestea sunt așezate la 50 cm așa cum ar trebui să fie înălțimea rampei de stropit față de suprafața culturii, ceea ce înseamnă ultima frunză a plantei în funcție de stadiu de dezvoltare a culturii este de 50 cm.

    ”Nu este indicat să folosiți o înălțime mai mare, pentru că dacă ridicați prea mult rampa aveți efect de drift. Gândiți-vă că mașina de erbicidat este în mișcare și orice obiect în mișcare produce curenți de aer. Dacă unghiul de aplicare scade și sunt și duze cu unghi de aplicare de 80°, ridicăm rampa la 70 cm. Să știți că înălțimea rampei vă va influența producția. Sunt studii făcute care arată că același produs aplicat la aceași cultură, dar la înălțimi diferite oferă producții diferite”, a declarat Andrei Măruțescu, directorul de comunicare al companiei Syngenta România și președintele Alianței Industriei Semințelor din România (AISR).


    Te-ar mai putea interesa

    S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!