Valeriu Steriu, UNPR: Băncile au câștigat cel puțin 40-50 de milioane de euro din întârzierea subvențiilor
agrointeligenta.ro -Cine a avut de câștigat – chiar zeci de milioane de euro, din întârzierea subvențiilor – a fost dezvăluirea făcută de către președintele UNPR Valeriu Steriu care a arătat că nu Politica Agricolă Comună este de vină pentru problemele actuale ale fermierilor, întrucât în state precum Austria, Ungaria sau Polonia, nu au existat blocaje și banii s-au plătit către agricultori în timp util.
În opinia fermierului Claudiu Davițoiu, întârzierea subvențiilor a fost ”ceva intenționat” menit ca unii să câștige de pe urma fermierilor lăsați fără banii la care aveau dreptul. ”A fost ceva intenționat. Pe mine mă sunau băncile: nu vrei să își dau subvenția? Luam adeverință de la APIA, luam subvenția și plăteam și 10% dobândă băncilor. Deci eu cred că a fost ceva aranjat ca băncile să mai câștige ceva de pe urma noastră. De ce să plătesc 10% la bancă să îmi iau subvenția de acolo, de ce nu îmi compensezi tu mie Guvern sau cine a negociat cu băncile să compensăm datoria mea la buget de plătit lunar că dacă nu plătesc, vii și îmi pui sechestru”, a declarat Davițoiu invitat săptămâna aceasta la emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV.
Suspiciunea fermierului a fost confirmată de deputatul Valeriu Steriu care a calculat și ce beneficiu au avut băncile de pe urma întârzierii plăților directe: ”Cineva trebuie, undeva, să își asume la ora actuală că agricultura a fost mai scumpă anul acesta pentru foarte mulți fermieri cu acei 10% ce s-au dus către bănci. Întârzierea de 6 luni a subvențiilor înseamnă, până la urmă, dacă ne vom face un calcul, cel puțin 40-50 de milioane de euro care au plecat spre bănci la nivelul oamenilor care au avut și au încă întârziere pentru că mai sunt oameni care nu au primit banii. Nu este vina premierului Cioloș. Reforma Cioloș funcționează în alte țări. Funcționează în Austria, în Ungaria, în Polonia. Oamenii de acolo și-au primit subvențiile”.
După avansul de circa 255 de milioane de euro achitat fermierilor în noiembrie anul trecut, APIA a demarat pe 8 aprilie plata subvențiilor integrale către fermieri. Conform unui răspuns remis redacției Agrointeligența vineri, 10 iunie, situația plăților pe scheme era următoarea:
– Schema de plată unică pe suprafaţă: 218,41 milioane euro,
– Schema de plată pentru micii fermieri: 177,63 milioane euro,
– Schema de plată redistributivă: 62,16 milioane euro,
– Schema de plată pentru tinerii fermieri: 5,79 milioane euro,
– Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu: 243,91 milioane euro,
– Plata pentru schema de ajutor naţional tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT 1): 90,75 milioane euro,
– Măsura 13 – Plaţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice: 161,34 milioane euro,
La aceste sume se adaugă plata în avans efectuată în perioada 26.11.2015 – 02.12.2015 în sumă de 255,4 milioane euro.
Până la acest moment nu s-au achitat subvențiile către fermierii aflați în eșantionul de control și nici plățile pentru zootehnie și sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Mai sunt încă fermieri care, deși nu se regăsesc în categoriile menționate anterior, spun că nu le-a intrat nici un ban în conturi și nu cunosc motivul pentru care APIA nu le achită banii pe 2015.