85 litri/mp – cantitatea de apă care i-a dat fermierului Dimitrie Muscă planurile peste cap!
Gabriela Gimbășanu -Fermierul Dimitrie Muscă a avut ieri o surpriză de proporții! În loc să se pregătească să meargă la București pentru a discuta modificarea legii vânzării terenurilor agricole (Legea nr.17/2014 – n.r), fermierul a rămas la Curtici pentru a monitoriza în permanență cantitatea de apă căzută pe terenurile Cooperativei Agroindustriale Curtici din județul Arad. Când a tras linie, inginerul a constat că într-un timp extrem de scurt, pe pământurile pe care le lucrează, cantitatea de ploi a atins și 85 litri/mp, o cantitate care ar putea pune probleme mari culturilor numai bune de recoltat în această perioadă.
Grâul – culcat sub greutatea ploilor
Această cantitate de precipitații poate da emoții serioase oricărui fermier, cu atât mai mult în această perioadă când au nevoie de vreme bună pentru a-și putea recolta culturile însămânțate în primăvară. Circumspect din fire fermierul, Muscă a ales să rămână la Curtici, pentru a supraveghea evoluția vremii de la fața locului, renunțând la planul său de a veni la București penmtru a discuta, la Comisia pentru agricultură, pe marginea unei noi legi a vânzării terenurilor agricole din România.
”Am sole în fermă unde mi-au căzut 85 litri/m² aseară. Astăzi trebuia să ajung la București, dar mi-a fost teamă să plec din fermă, am fost circumspect când am văzut 85 l/m² și am ales să rămân în fermă. Am avut noroc dacă pot spune așa că ploaia a fost curată, nu a venit cu grindină, că altfel stăteam acum și calculam pierderile. Chiar dacă vorbim de o cantitate însemnată de apă, nu sunt probleme la culturile din câmp. Această cantitate de precipitații a venit în cursul zilei de ieri. Ne-a plouat și azi dar nu știu să vă spun cu exactitate, acum ruperea de nori s-a oprit. Ieri am avut 85 l/m², nu peste tot, ci în anumite părți ale fermei. În ciuda ploilor masive din ultima perioadă nu sunt înregistrate mari probleme, singura problemă este la cultura de grâu, care sub presiunea greutății este destul de culcat, asta va pune ceva probleme la recoltare. Cantitatea de apă căzută nu va genera probleme care să afecteze producția, cel puțin deocamdată”, a declarat pentru Agrointeligența Dimitrie Muscă.
Peste două săptămâni intră la recoltatul orzului
În zona de vest a țării unde își desfășoară activitatea fermierul Muscă, recoltarea orzului începe ceva mai târziu, așa că ploaia căzută zilele acestea nu pune probleme în ceea ce privește întârzierea recoltatului, care va începe conform estimărilor arădeanului, abia peste două săptămâni.
”Încă nu am început la recoltatul cerealelor, la noi în zonă se va începe la orz cam în două săptămâni. Am avut destul de multă ploaie și orzul nu este uscat suficient pentru a putea fi recoltat în condiții optime. Această cantitate mare de apă ce a căzut în cursul zilei de ieri nu ne pune prea mari probleme la recoltat, cred că orzul se va recolta în timp util. Orzul este în faza de ceară, acum intră în etapa în care pierde apa și nu mai sunt probleme în ceea ce privește infestarea cu boli din cauza umidității excesive. Chiar dacă această cantitate de precipitații nu pune probleme, cantitatea este destul de mare și avem nevoie de zile cu soare să se usuce terenul și orzul pentru a putea intra la recoltat. Am văzut că începând cu ziua de joi lucrurile vor intra în normal, în ceea ce privește temperaturile și cred că în două săptămâni intrăm la recoltat”, a vorbit fermierul, despre influența manifestată de ploi asupra perioadei de recoltat la cereale.
În ferma de la Curtici, nici cultura de rapiță nu manifestă probleme deosebite din cauza căderilor însemnate de precipitații, întrucât această cultură nu a atins încă faza de maturizare și uscare a silicvelor, astfel încât să se manifeste fenomenul de scuturare.
”În ceea ce privește cultura de rapiță nu se pune problema de scuturare a silicvelor, mai ales că acum, cel puțin la mine în fermă cultura de rapiță este nu este într-o fază așa de avansată de vegetație pentru a se manifesta fenomenul de pierdere a boabelor din silicve”, a adăugat arădeanul.