• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii amare, acre sau prea dulci. Cum poți controla gustul roșiilor

    agrointeligenta.ro -

    Roșii amare, acre sau prea dulci. Cum poți controla și chiar schimba gustul roșiilor. În acest articol vă prezentăm factorii care influențează gustul roșiilor, dar și cum schimbi gustul roșiilor din gradina, dacă acestea sunt prea acre sau amare.

    Factorii care influențează gustul roșiilor

    Sunt o serie de factori care determină gustul roșiilor. Cele mai ușor de controlat și de evaluat sunt:

    Cum schimbăm gustul roșiilor

    Se întâmplă, uneori, ca după ce am așteptat foarte mult să se coacă roșiile, să descoperim că gustul acestora nu este cel pe care ni l-am dorit. Fie că tomatele sunt prea acre, chiar amare, fie sunt prea dulci. Factorii care ține de gustul tomatelor pot fi controlați prin decizii luate din timp pentru recolta de legume.

    Primul pas pentru a obține gustul dorit al tomatelor este alegerea unui soi sau hibrid despre care cunoaștem cât mai multe informații. Spre exemplu, sunt roșii cu un grad mai mare de aciditate, și atunci acest lucru ne va da nouă gustul ușor acrișor, astringent. Roșiile cu aciditate mai scăzută ne vor da gustul acela dulceag.

    De asemenea, dacă aveți roșii de tip cherry, de la acestea să vă așteptați să fie mai dulci.

    În afară de alegerea varietății de roșie în acord cu gustul, pot apărea și alte elemente care să influențeze calitatea recoltei. Astfel, chiar și culoarea unei roșii are legătură cu nivelul său de aciditate – adică tomatele de culoare galbenă sau cele portocalii sunt, din start, mai puțin aromate.

    Un alt element important sunt frunzele plantei – mai exact numărul lor întrucât pot bloca accesul razelor solare la fructe, încetinind coacerea și chiar cauzând o coacere neuniformă, ce se va cunoaște și în gust – unul ușor amărui.

    Fertilizare pentru un gust mai bun al roșiilor

    Fertilizarea roșiilor este cea mai sigură cale pentru a schimba gustul roșiilor. Tomatele vor avea o aromă deosebită și gust plin, se merge pe un aport corect de fertilizanți cu potasiu și sulf. Evitați fertilizarea excesivă cu azot care doar ajută planta să dezvolte mai multe frunze…și cam atât. Mergeți la început pe un îngrășământ mai sărac în azot, 5-10-10, apoi completați cu azot la nevoie după ce planta începe să înflorească.

    Fertilizare cu sare amară pentru roșii mai dulci

    Sarea amară sau sarea Epsom este un îngrășământ natural cu care puteți avea roșii mai dulci. Se presară 130 de grame de sare amară pe o suprafață de 3 mp în locul unde se cultivă roșiile. După aplicarea îngrășământului se udă pământul pentru ca sarea – sulfatul de magneziu, să pătrundă în sol și să ajungă la rădăcina plantelor.

    Citiți și: Rețetă de îngrăşământ cu sare amară pentru roşii mai gustoase

    Sarea amară se poate folosi și ca fertilizant foliar la roșii. Se pune o linguriță de sare Epsom într-un litru de apă, iar amestecul se pulverizează pe plante o dată la două săptămâni. Nu se stropesc roșiile în zilele toride sau în cele în care sunt anunțate ploi.

    Udarea roșiilor influențează gustul roșiilor

    Irigarea în perioada coacerii poate schimba gustul roșiilor

    Udarea roșiilor nu trebuie neglijată pentru a controla gustul roșiilor. Aveți grijă cu irigarea, mai ales până la apariția fructelor. După acel moment, udarea se face moderat pentru ca roșia să își tragă din sol mai ales compușii care ajută obținerea unei arome naturale, nu a uneia diluate.

    În cele din urmă, aveți grijă la expunerea culturii de roșii la soare. Tomatele iubesc soarele – au nevoie de măcar 8 ore expunere pe zi la cele din câmp sau din grădină, iar razele solare ajută cultura să își atingă potențialul din toate punctele de vedere, inclusiv cele legate de gust și consistență.


    Te-ar mai putea interesa

    Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!