• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii, ÎN ALERTĂ: Prețul rapiței început să scadă! Se fac deja planuri pentru stocarea recoltei

  agrointeligenta.ro -

  Cu doar câteva săptămâni înainte de recoltare, prețul rapiței pare că a luat-o razna. Dacă la început estimările erau de peste 380-390 de euro/tona la recolat, în această săptămână prețul a înregistrat scăderi. Aceste fluctuații dau peste cap planurile fermierilor care își puneau toate speranțele în cultura de rapiță care an de an le salvează afacerea.

  Fluctațiile de preț înainte de recoltare au devenit deja o obișnuință pentru fermierii din România, care cred că toate aceste creșteri, urmate de scăderi sunt cauzate de traderi care caută să profite de pe urma scăderilor de preț la Bursă pentru a cumpăra cereale și oleaginoase la prețuri mult mai mici din România.

  Bursa este foarte imprevizibilă

  Nicolae Sitaru, fermierul ialomițean care exploatează 2.400 de hectare, a ales să înființeze 400 de hectare cu rapiță, întrucât mai mult de jumătate din suprafața lucrată este destinată culturii de porumb. În ciuda faptului că nu pare surprins de fluctuațiile de preț înregistrate la rapiță cu doar câteva săptămâni înainte de recoltare, speră totuși într-o revenire a prețului, iar dacă asta nu se va întâmpla va alege să stocheze întreaga producția, în așteptarea unui preț mai bun după finalizarea campaniei de strângere a recoltelor.

  La Bursă în ultima săptămână a scăzut prețul la rapiță. Tot am așteptat să se mai aprecieze prețul, toate semnele mergeau în acea direcție, dar văd că e ca la timpul probabil, cât te anunță că e ploaie, abia atunci să te păzești. Nu știm ce se va întâmpla cu prețul la rapiță, Bursa este foarte imprevizibilă și trebuie să îți asumi direcțiile în care o ia pentru că nu ai ce face. Una peste alta, rapița se anunță la un preț bun pentru acest an, chiar dacă există fluctuații care au mai fost și în trecut, fluctuații și de plus și de minus. Este normal ca tot ce crește să mai și scadă și tot ce scade să crească. Sperăm ca rapița să aibă un preț bun și o producție bună. Sperăm de asemenea, să nu avem evenimente neplăcute la recoltat, pentru că este vorba de o cultură foarte sensibilă și o poate lua Dumnezeu instant”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Sitaru, vicepreședinte al LAPAR.

  Producția va fi depozitată dacă prețul nu își revine

  Fermierii care au investit în spații de depozitare sunt mai câștigați pentru că își permit să depoziteze producția, dacă prețul oferit de traderi nu le convine. Chiar dacă anul trecut a fost unul mai atipic și cei care au ales să depoziteze cerealele au avut mai mult de pierdut decât de câștigat, fermierul ialomițean nu renunță la stocare și a luat decizia de a depozita atât producția de cereale, cât și pe cea de rapiță dacă prețul oferit nu îl mulțumește.

  ”Având în vedere prețurile de pe piață eu aleg să stochez tot. Cred că anul acesta o să stochez și rapița dacă continuă scăderea prețului. Am stocat întodeauna, câteodată am câștigat, câteodată am pierdut, dar una peste alta a fost bine”, a mai spus fermierul.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC – Pentru creșterea rezistenței la iernare a rapiței Performanță marca DUMITRU VIȘAN: Cum să scoți maxim din pământul mai slab al Podișului Casimcei! Erbicidul Salsa de la FMC pentru o rapiță fără buruieni

  Ultimele știri

  Doi bărbaţi au semănat canabis pe 6 hectare. Cultura depistată era în plină recoltă cu zilieri angajaţi! ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha! Fraudă de 1 milion lei la subvenția pe pășune! Primar, viceprimar și președinți de asociații – în judecată!

  Căutare în articole