Bursa de cereale 2019

PREȚUL RAPIȚEI: scădere de 8 euro pe tonă

Prețul oferit de traderi pentru rapiță urmează tendințele de pe marile burse, mai ales Euronext Paris (MATIF), unde oleaginoasa a încheiat săptămâna cu o scădere de 8 euro/tonă. Vestea bună este că pentru grâu, prețul oferit pentru livrarea imediat după recoltă nu a scăzut sub 160 de euro/tonă.

La Bursă în ultima săptămână a scăzut prețul la rapiță. Tot am așteptat să se mai aprecieze prețul, toate semnele mergeau în acea direcție, dar văd că e ca la timpul probabil, cât te anunță că e ploaie, abia atunci să te păzești. Nu știm ce se va întâmpla cu prețul la rapiță, Bursa este foarte imprevizibilă și trebuie să îți asumi direcțiile în care o ia pentru că nu ai ce face. Una peste alta, rapița se anunță la un preț bun pentru acest an, chiar dacă există fluctuații care au mai fost și în trecut, fluctuații și de plus și de minus. Este normal ca tot ce crește să mai și scadă și tot ce scade să crească. Sperăm ca rapița să aibă un preț bun și o producție bună. Sperăm de asemenea, să nu avem evenimente neplăcute la recoltat, pentru că este vorba de o cultură foarte sensibilă și o poate lua Dumnezeu instant”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Sitaru, vicepreședinte al LAPAR.

Declarațiile fermierului sunt întărite de evoluția prețului MATIF la rapiță. Astfel, vineri, pe 17 iunie, oleaginoasa a pierdut, de la o zi la alta, 8 euro/tonă pentru contractele pentru august.

Iată cum a încheiat rapița săptămâna 13-17 iunie

Prețul rapiței Euronext Paris – MATIF (vineri, 17 iunie)

Luna Prețul euro/tonă Evoluție euro/tonă
Aug 2016 364,25 -8,00
Noi 2016 370,00 -7,75
Feb 2017 372,25 -7,50
Mai 2017 373,25 -7,50

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!