• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ ANM! FENOMENUL care LOVEȘTE România în următoarele două zile

    Roxana Dobre -

    Vreme cu atâtea fenomene extreme nu-și amintesc nici bătrânii satelor românești să mai fi trăit. Temperaturi care se schimbă de la o zi la alta, tornade care pustiesc totul în care și culturi puse la pământ de grindină cât un ou. Și toate aceste ciudățenii ale naturii par să nu se sfârșească pentru că astăzi, meteorologii au dat o nouă alertă!

    România fierbe! Temperaturile caniculare dar și instabilitatea astmosferică din ultimul timp dau mari bătăi de cap. Meteorologii au emis astăzi o nouă informare valabilă pentru intervalul 21 – 22 iunie. Fenomenele vizate sunt disconfort termic accentuat, caniculă și instabilitate atmosferică.

    În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. În Muntenia, Dobrogea continentală, în cea mai mare parte a Moldovei, dar local şi în Oltenia şi Transilvania va fi caniculă, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade şi temperaturi minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.

    Îndeosebi în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al serilor. Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată țara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra local în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, nord-estul și estul Moldovei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul Banatului, sud-estul Munteniei.

    Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Izolat în nord-estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi în zonele de cultură din sudul ţării.

    De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30…32°C) ale culturilor prăşitoare, vor determina fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază. Culturile de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înflorirea (80-100%), maturitatea în lapte și maturitatea în ceară (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, precum şi maturitatea deplină (10-50%) îndeosebi în sudul țării. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor înregistra fazele creştere şi dezvoltare a boabelor în silicve (40-100%), maturitatea deplină (10-70%), precum și local recoltarea.

    Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzire (9-33 frunze) și formarea calatidiului (10-60%). La porumbul semănat în epoca optimă se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) și înfrunzire (6-17 frunze), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sfecla de zahăr va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) și îngroșarea axei hipocotile (10-50%).

    În principalele bazine specializate, la cultura de cartof se vor semnala creşterea lăstarilor laterali și tuberizarea (40-100%), precum şi îmbobocirea (10-50%). Pomii fructiferi vor înregistra fazele de creştere a lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea acestora. La viţa de vie din majoritatea podgoriilor vor predomina înfrunzirea, formarea inflorescenţelor şi înflorirea, precum şi formarea boabelor la soiurile timpurii de masǎ.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd