• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mușuroirea tomatelor: când și cum. De ce este indicată

    Gabriela Gimbășanu -

    În vederea asigurării unui sistem radicular armonios dezvoltat, la cultura de roșii este esențială operațiunea de mușuroire. Operațiunea ajută tomatele să-și formeze un sistem radicular suplimentar care asigură mai multă forță plantelor și o rezistență sporită la atacul bolilor și dăunătorilor.

    Baza tulpinii îți indică momentul optim pentru mușuroire

    Mușuroirea nu se face la întâmplare. Momentul pe care ți-l alegi pentru această operațiune este esențial. Mușuroind înainte de vreme, riști să sufoci planta și în cel mai fericit caz s-o oprești din creștere, dacă nu s-o pierzi definitiv. Momentul optim de efectuare acestei operațiuni este atunci când pe tijă apar mugurii de rădăcină sub forma unor mici proeminențe, din care se vor naște rădăcini care vor hrăni mult mai bine plantele de tomate. Nu uita că roșia este, la origine, o plantă care nu crește pe verticală. De aceea are această capacitate de a-și forma rădăcini suplimentare. De asemenea, trebuie să știi că atât timp cât tulpina, la bază, are culoarea verde nu este indicată mușuroirea: în momentul în care culoarea începe să se închidă și are nuanțe albastrui-violacee, acela este timpul propice ca roșia să fie mușuroită.

    Mușuroirea la tomate (foto: rete-usoare.eu)

    Mușuroirea se poate face din PET-uri vechi

    Pentru ca operațiunea de mușuroire să fie una reușită este necesar să te asiguri că mușuroiul pe care l-ai creat pe lângă rădăcină rămâne la locului lui, astfel încât să permită rădăcinilor suplimentare să se dezvolte corespunzător. Pentru asta ai la dispoziție câteva variante: poți pune drept bordură câteva țigle sau bucăți de placaj, lemn, plastic de jur-împrejurul plantei sau, mult mai simplu poți confecționa cilindri din PET-uri. Acești cilindri nu trebuie să aibă o dimensiune standard. Poți folosi fie sticle de 2, 3 sau chiar 5 litri pe care trebuie să le tai la ambele capete și pe care le așezi deasupra plantei, având grijă ca planta să se afle în centrul cilindrului. Un cilindru mai mare cum este cel de 5 litri îmbracă planta și îți oferă suficient spațiu și pentru operațiunea de mulcire.

    Cu cât mai înalt, cu atât mai bine!

    Este important că mușuroiul să fie cât mai înalt deoarece astfel se formează rădăcini, rădăcinile hrănesc tulpina, iar hrana ajunge la frunze. În timpul în care tulpina și frunzele „iau viteză” rădăcinile se operesc din creștere. Apoi vine rândul mugurilor florali să se dezvolte, perioadă în care rădăcinile rămân pe loc. Rămânând pe loc din dezvoltare nu mai dau randament și deci nici suficientă hrană celorlate concurente. Având în vedere aceste considerente, trebuie să ajuți tomatele să formeze mai multe rădăcini, care vor acumula hrana ce va ajunge mai departe în plantă.

    Prin mușuroire se ajută roșiile să-și formeze rădăcini suplimentare, care vor hrăni, practic, continuu planta, iar acele „pauze” vor fi eliminate în favoarea rodirii. Unde mai pui că planta devine mult mai rezistentă la atacul diferiților agenți patogeni care pot diminua producția.

    Completează pământul dislocat cu materie organică

    O dată cu mușuroirea, vei avea grijă ca locul pământului dislocat pentru această operație, solul de pe laterale, să fie completat cu materie organică: mulci, buruieni fără semințe, iarbă, carton, rumegus, talaș peste care vei pune puțin pământ. Astfel, până la strângerea recoltei, în locul respectiv începe deja să se formeze un strat sănătos și bogat. Pe lângă acest beneficiu, în proces se degajă dioxid de carbon atât de necesar plantei și coacerii fructelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!