Ştiri agricole

La cald despre BREXIT: Mesajul fermierului englez către cel român!

Dragă colega,

Am înțeles că ai aflat și tu că noi, fermierii englezi am votat în majoritate pentru ieșirea din UE. Știrea e deci că vom avea piața agro-alimentară protejată și că, da, în schimb nu vom mai avea subvenții. Dar nici tu fermier român, nu ți-ai luat subvențiile pe anul acesta, deși le ai pe cele mai mici. Adică ai dezavantajul principal de a fi în afara UE, tu fiind înauntru? Tare! Și ai toate dezavantajele de a fi înauntru? Cum ar fi importuri ieftine care să te sufoce? Fără glifosat și neonicotinoide? Cu tot felul de deștepți care te învață că dacă îți aperi piața internă, ești ne-european? Bravo, fermier român, ai rupt gura târgului! Să înțeleg că ești într-o situație ciudată: cu un picior ești în gheață și cu altul în foc, și pe medie ar trebui să te simți bine, nu? Adică culegi toate dezavantajele de peste tot: și de a fi în UE și de a fi în afara UE! Și nici nu ai voie să te aperi, nu? Că brusc devii împotriva economiei de piață! Păi noi, acum în afara UE vă vom arăta mai abitir ce înseamnă economia de piață, căci noi, englezii am inventat-o!

Una peste alta, drag fermier român, ești într-un mare rahat (you are in a deep shit, în varianta dinaintea traducerii)! Deci tu și nu eu! Uite, cred că pentru tine ar fi cel mai bine să începi să te lupți să beneficiezi de toate avantajele de a fi membru: subvenții mari și la timp, fonduri europene pentru dezvoltare, producție internă solidă, consumatori educați și solidari, autorități responsabile. Cum e în Polonia. Pentru voi, e important să prosperați cu ajutorul UE. Noi eram bogați dinainte de aderare, doar am fost un imperiu. Însă tu, fermier român, dacă nu vrei să îți muști mâinile de ciudă în următorii ani, trebuie să răstorni masa ACUM. Prin urmare, ce ai de gând să faci?

Al tău,
John Farmer

*Articolul este un text de opinie semnat de Vlad Macovei, Directorul General Agrointeligența

Foto: www.big60million.co.uk


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Pentru Vlad:John is right!
  Pentru Florin:bravo,ai inteles!
  Pentru Marc:Te rog sa ai curiozitatea de a duce la analize ce cumperi tu de la supermarket cu preturi duble fata de Polonia;daca esti din Bucuresti,du-le la Larex(langa instit.national de metrologie),nu este scump si vei avea nenumarate surprize!!!
  Pentru Nelutu:alogenii,tradatorii,cozile de topor,nu vor pleca la invitatii politicoase;trebuie alungati cu suturi in c.r,pardon in fund!Daca voi cei tineri nu porniti scanteia,slugile sionismului,va vor lasa fara tara!!!noi cei ”batrani” suntem niste ”rasinosi”,multi dintre noi tampiti,care nu inteleg nimic,de o indolenta si o lasitate fara seaman!!!

 2. Pentru a salva tara de la distrugere si romanii de la disparitie,trebuie urgent sa aplicam solutia englezilor,adica sa parasim aceasta uniune nefasta,cu atitudine vadit ostila Romaniei,uniune care ne-a creat mari necazuri si suferinte!Cei ce iubesc uniunea,sa-si ia talpasita si sa plece de aici!

 3. E punctul de vedere al producătorului agricol român! Vrea obstrucționarea importurilor, utilaje agricole de import fără taxe vamale, subvenții la nivel occidental, terenuri de cumpărat de 5-10 ori mai ieftine și zilieri cu 50 lei pe zi!
  Eu, consumatorul, de la intrare în UE găsesc la supermarket legume și fructe mai ieftine ca oricând, foarte aspectuoase, la discreție. Cum producătorii sunt 0,5 milioane iar consumatorii 19 milioane sper ca guvernul să nu schimbe actuala situație!

 4. Vlad, e tare articolul, felicitari. Poate il rogi pe John Farmer sa vina cu un P.S. si sa ne dea vre-o idee de cum ar trebui facut cu masa aia. Cum sa rastorni o masa plina cu oportunisti sabotori, capuse, lipitori si alte lighioane? Nu numai ca stau si nu ajuta dar mai dau si legi contra, au in puterea lor institutii de control, represiune etc. Basca o incilceala de relatii, partide, masonerii, rudenii, mafii etc. Fara ajutorul luu John si al lui Jean sau Johann mi-e teama ca doar ne vom scrie scrisori unii altora. Desigur, pina ce si asta va fi interzis sau macar ridiculizat…

Scrie un comentariu