Ziua Iei și Sânzienele – marcate într-un mod inedit la Ministerul Agriculturii
Roxana Dobre -Fotografii inedite cu ministrul Agriculturii! Astăzi a fost zi de sărbătoare la sediul instituției conduse de Achim Irimescu iar dispoziția și voia bună au fost cuvintele de bază care ar putea descrie atmosfera care a pus stăpânire pe toți angajații instituției.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu a ratat ocazia de a sărbători alături de doamnele și domnișoarele din instituția pe care o conduce Ziua Universală a Iei dar și Sânzienele. După cum se arată pe pagina pe Facebook a Ministerului Agriculturii provocarea a fost ca toate reprezentantele sexului frumos să poarte câte o ie. Ministrul nu a pierdut ocazia să se pozeze cu încântătoarele doamne și domnișoare și să bifeze altfel o zi care a devenit un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.
Iată câteva imagini de astăzi, de la MADR
În 2015, primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a Iei” în Washington DC, prin eforturile conjugate ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană. Potrivit reprezentanței diplomatice românești, proclamația arată că edilul din Washington a luat această decizie „întrucât ziua de 24 iunie este recunoscută și sărbătorită la nivel mondial, inclusiv de comunitatea românească din capitala SUA, iar bluza românească este un simbol internațional al culturii române, o piesă emblematică a costumului popular național și o sursă de inspirație pentru mari designeri de modă”.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în 2016, în principalele orașe ale țări prin numeroase expoziții, târguri tradiționale, dezbateri privind prezentul și viitorul uneia dintre moștenirile naționale culturale ale României. De asemenea, la nivel internațional, ia românească va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.
Tot astăzi sunt sărbătorite și Sânzienele. Se știe că sunt zece tinere zeiţe, ce formează alaiul nupţial al zeiţei Sânziana (după numele din Transilvania, Banat, Oltenia, Maramureş sau Bucovina) sau Drăgaica (aşa cum e cunoscută în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei). Dansul lor ritualic e legat de simbolismul Soarelui şi marchează caracterul special al zilei celei mai lungi din an, invitaţie la bucurie.
Nerespectându-i-se ziua, Sânziana (identificată cu Junona sau Diana, la romani, ori cu Hera sau Artemis, la greci), protectoare a fecundităţii şi prezenţă binefăcătoare altminteri, se răzbună, prin vârtejuri, grindină, vijelie, flori văduvite de miros, plante fără leac – aflăm din „Comoara satelor” de Ion Ghinoiu.
Sursă selectivă: Agerpres.ro