• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea cu nuci franțuzești. Cât de profitabilă este livada înființată cu puieți din soiul Fernor aduși direct din Franța

    Gabriela Gimbășanu -

    Afacerea cu nuci franțuzești este una dintre cele mai tentante la acest moment. Pentru a afla cât de profitabilă este o astfel de livadă de nuci, am luat legătura cu unul dintre românii care au înființat o plantație de nuci din soiul franțuzesc Fernor și care ne-a explicat care sunt avantajele, dar și capcanele investiției.

    Specialiștii de la institutele românești de cercetare recomandă cultura soiurilor autohtone de nuc, arătând că cele din import, mai ales nucii franțuzești nu se pot adapta la condițiile de la noi și nu vor da recolta așteptată, deși intră pe rod mai devreme. Explicațiile specialiștilor par să fie contrazise de Sebastian Pop din comuna Șăulia de Câmpie, județul Mureș care nu este nici pomicultor experimentat și nu are nici studii în domeniul agricol și cu toate acestea a ales să-și investească toate economiile într-o plantație de nuci aduși de la mii de kilometrii distanță, tocmai din Franța. Chiar dacă au fost foarte mulți cei care nu îi dădeau prea multe șanse, se pare că la șapte ani de la plantare nucii din soiul Fernor s-au aclimatizat destul de bine la Șaulia de Câmpie și au dat primele roade, iar sistemul de irigații îi ajută în continuare să se dezvolte armonios.

    Afacerea a fost pornită în 2009

    Totul a început în anul 2009 când, uitându-se la televizor, antreprenorul a văzut un reportaj cu o plantație de nuci care promitea un profit de 10.000 euro la hectar. Atras de mirajul câștigului rapid și fără să știe ce-l așteaptă, Sebastian Pop a început să se informeze intens cu privire la soiurile de nuci.

    ”Mi-am făcut la acel moment un calcul și am zis că două hectare de nuci îmi aduc 20.000 euro pe an. M-am lăsat furat de peisaj și de cifre, fără să știu ce mă așteaptă. Omul orice face este ca să trăiască mai bine și ce te ajută să trăiești mai bine, dacă nu banii. După acest reportaj am început să culeg informații și la circa doi ani ani am cumpărat teren și o casă în Șaulia de Câmpie, județul Mureș unde am plantat primii nuci franțuzești. Am ales nucii franțuzești după ce am studiat soiurile românești și mi-a dat seama că am mai multe șanse cu cele franțuzești”, a declarat pentru Agrointeligența Sebastian Pop, cel care deține o plantație de două hectare de nuci din soiul Fernor.

    Locația nu a fost aleasă la întâmplare

    Locația unde s-a înființat livada de nuci franțuzești nu a fost aleasă la întâmplare. Mureșeanul a căutat un loc care să aibă aceleași caracteristici de climă și sol ca locul de proveniență al materialului săditor.

    ”Primii puieți au fost plantați în aprilie 2009, deci primii pomi au deja 7 ani. În ciuda tuturor scepticilor, soiul este foarte bine adaptat la clima noastră. Eu chiar am studiat condițiile pedoclimatice ale localității de unde i-am cumpărat și sunt aproape identice cu localitatea unde am înființat eu plantația. Cele două zone se aseamănă foarte mult inclusiv pe ceea ce înseamnă temperaturi medii multianuale, altitudine, precipitații”, a explicat antreprenorul de ce a ales Șaulia de Câmpie ca loc pentru amplasarea plantației de nuci.

    15 euro/bucata de nuc din soiul Fernor adus din Franța

    Puieții din soiul Fernor sunt foarte scumpi. În România, prețul lor pleacă de la 20-25 euro bucata. Descurajat de acest aspect, Sebastian Pop și-a căutat o altă sursă de material săditor și găsit o pepinieră din Franța care producea acest soi, a luat legătura cu cei de acolo contactat și și-a cumpărat puieții direct de la producător, evitând astfel intermediarii. Achiziționând materialul săditor direct din Franța a economisit 10 euro pentru fiecare bucată.

    ”Am ocolit astfel intermediarul și am achiziționat nucul cu 15 euro bucata, cu tot cu transport. Toată afacerea am pornit-o cu un văr de-al meu. Inițial am cumpărat 500 de bucăți și am înființat 2,5 hectare, câte 1,25 hectare fiecare. Ulterior am mai plantat în vreo trei ture și am ajuns împreună la patru hectare, deci câte două hectare fiecare”, a spus mureșeanul.

    Sistemul de irigații este esențial într-o livadă de nuci franțuzești

    În timp ce nucul românesc este caracterizat de o rezistență ridicată la secetă și ger, cei de origine franceză manifestă o sensibilitate ridicată la lipsa precipitațiilor și temperaturi negative. Dacă pentru a-i proteja de ger nu există nicio soluție minune, pentru a-i proteja de secetă trebuie neapărat să investești într-un sistem de irigații.

    ”Prin 2011, când a fost anul acela foarte secetos, a urmat apoi iarnă foarte geroasă şi uscată, mi s-a uscat aproximativ 30% din livadă. Nu am avut sistem de irigaţii. Apa e vitală la înfiinţarea unei livezi cu nuci. Nucul e sensibil şi are nevoie de apă. Am intrat în panică, am crezut că nu se adaptează climatului, fiind aduşi din Franţa. Am mai stat vreo 2 ani să văd cum evoluează. Eram pe punctul să renunț și atunci mi-am dat seama că nu pot să fac nimic fără irigații. Am avut noroc și cu faptul că francezii mi-au dat puieții care se uscaseră pentru a-i replanta, e un fel de asigurare pe care o dau ei. Aceștia se asigură ca în primii doi ani de plantare îți înlocuiesc pierderile. Este nevoie de sistem de irigații neapărat, pentru că sunt foarte sensibili la lipsa de apă, mai ales în primii ani de la plantare. Dacă au lumină, apă și un pământ de bună calitate nu au cum să nu rodească”, a mai spus proprietarul livezii de nuci franțuzești.

    Livada de nuc are nevoie de un sol fertil cu expoziție sudică

    Pentru înființarea unei plantații de nuci ai nevoie de sol fertil, puternic aprovizionat cu elemente nutritive și care trebuie să aibă neapărat expoziție sudică, astfel încât pomii să beneficieze de lumina puternică a soarelui.

    ”Dacă nu au lumină și apă la discreție, nu oferă producții bune. De asemenea, este foarte important ca pânza freatică să nu fie situată mai sus de 3 metri, pentru că dacă rădăcinile ajung în zona apei pomul se usucă. Tocmai de aceea și cel mai recomandat sistem de irigare este cel prin picurare”, explică antreprenorul.

    5.000 euro investiția minimă pentru un hectar cu nuci franțuzești

    În opinia cultivatorului de nuci franțuzești, dacă te apuci de această afacere cu gândul de a-ți recupera cât mai repede investiția, mai bine te apuci de altceva.

    ”Am ales să folosesc la plantarea nucilor franțuzești schema de plantare 6×8, adică șase metri între pomi și 8 metri distanța între rânduri. Pe schema de plantare pe care am ales-o eu intră în jur de 208 pomi. Investiția inițială într-un astfel de hectar de nuci este destul de mare. Undeva din al zece-lea an de la plantare începi să recuperezi o parte din investiție, iar ca variantă optimistă anul opt de la plantare, asta dacă totul merge bine și pomii nu suferă dezechilibre. Pentru a înființa un hectar de nuci Fernor, fără să stai stresat că nu îți ajung banii, trebuie să ai disponibil un minim 5.000 euro, asta dacă deții deja terenul”, susține producătorul.

    livada de nuci frenor

    Fertilizarea nucului: 400 kg/ha de azotat în primăvară

    La fel ca orice altă plantă și nucul are nevoile lui specifice. Pomii nu oferă producții bune dacă nu sunt fertilizați și îngrijiți corespunzător. Tocmai de aceea mureșeanul și-a dezvoltat o schemă de fertilizare și tratament care îi asigură o livadă sănătoasă și ferește pomi de boli și dăunători.

    ”Tehnologia de cultură e strictă: stropit, erbicidat, fertilizat, la fel ca la orice pom. Trebuie stropiţi – pentru boli. Nucul are cea mai periculoasă boală: bacterioza, pentru asta se fac majoritatea stropirilor în timpul vegetaţiei. Apoi se fac stropirile pentru diferiţi dăunători, insecte, păduchi, acarieri. Pe an, ideal ar fi undeva la 10-12 stropiri. Schema de fertilizare este mai complexă, nucul are nevoie de azot, fosfor, potasiu și microelemente precum magneziu, mangan. Am folosit de-a lungul timpului mai multe tipuri de îngrășăminte complexe și solubile. În general, la un hectar aplic 400 kg de azotat pentru a ajuta planta să crească. Azotatul îl aplic primăvara, iar pentru iarnă dau fosfor și potasiu”, a vorbit fermierul, despre schema de fertilizare pe care o folosește în livada de nuc.

    100 kg/ha prima recoltă de nuci după șase ani de la plantare

    Nucii comuni, cei produşi din nucă, din sămânţă, intră pe rod destul de târziu 8-10 ani și poate nici după zece ani nu ai o producţie economică. În schimb nucul franțuzesc îți poate oferi o primă producție însemnată la cinci ani de la plantare, dacă nu întâmpină probleme deosebite cu seceta și înghețurile.

    ”Anul trecut a fost în mod normal anul al șase-lea de la plantare, dar având în vedere dificultățile pe care le-a întâmpinat la început, eu îl consider anul patru. În toamnă am strâns în jurul a 100 de kilograme de nucă de pe întreaga suprafață. Potențialul maxim al soiului este de 20-25 kilograme de pe un singur pom, ceea ce înseamnă în jur de 4-5 tone de nucă, de pe un hectar și se atinge începând cu anul zece de la plantare. Sunt optimist că voi atinge acest potențial, mai ales că din câte vâd eu nucii mei sunt ceva mai viguroși decât cei pe care i-am văzut în Franța”, și-a exprimat mulțumirea producătorul.

    40 lei/kg prețul corect pentru nuca Fernor

    În Franța, un kilogram de nucă din soiul Fernor se vinde cu un preț ce ajunge și la 20 euro, în timp ce în România nuca are un preț destul de scăzut, rareori depășind 5-6 euro pe kilogramul de nucă curățată.

    ”La noi, dacă ar putea, ți-ar oferi 5 lei pe kilogram. Cu valorificarea producției mă gândesc să intru ori într-o piață din București unde puterea de cumpărare este mai mare și oamenii știu să aprecieze calitatea produsului și pun mai puțin preț pe cât costă el. Nuca este excepțională, nu se compară cu cea românească. Vorbim de o nucă de mari dimensiuni, grasă și de culoarea aproape albă. Nu are nici amărealea specifică nucii românești, are un gust atât de pur, de curat fără nici o urmă de amăreală. Când o macini nuca nu iese maro, ci albă. Pe piață la 40 lei/kg mi-ar conveni să vând. Dacă prețul nu mă mulțumește voi lua legătura cu cel de la care am cumpărat puieții poate sunt interesați de marfa mea. Ei vând acolo cu 8 euro/kg de nucă în coajă, direct de la poarta livezii, vin supermarket-urile și cumpără direct la din livadă”, a vorbit producătorul modul cum și-a propus să-și vândă recolta de nuci.

    Nu vinde material săditor

    În ciuda faptului că ar putea să mai câștige ceva din valorificarea materialului săditor, până la momentul în care plantația de nuci franțuzești își atinge potențialul maxim de producție, mureșeanul a ales să nu se ocupe de această activitatea care i-ar solicita mult timp și multă atenție.

    ”Nu sunt horticultor de meserie și chiar dacă am învățat foarte mult despre nucii franțuzești înainte să mă apuc de această activitatea nu m-am gândit să vând material săditor. Scopul meu a fost să-mi fac o plantație care să-mi aducă un venit în plus, dar vă spun că deja simt că a trecut prea mult timp și rezultatele se lasă greu așteptate, parcă am plantația de o viață și nici nu am ajuns la potențialul maxim de producție”, a declarat pentru Agrointeligența Sebastian Pop.

    Despre soiul de nuci Fernor

    Soiul Fernor este o varietate obţinută prin încrucişarea Franquette cu Lara®, la INRA (Institutul Naţional pentru Cercetări Agronomice – Franţa, Bordeaux). Pomul este de vigoare medie, ţinută semi-înaltă. Fructificaţia este laterală şi destul de bună prezentând o productivitate superioară în comparaţie cu Franquette (4-5 tone la hectar la vârsta adultă). Având în consideraţie aceşti doi parametri (vigoare medie şi productivitate înaltă) pomii se recomandă a fi plantaţi pe soluri bogate, irigate şi curate de buruieni. Nucii din varietatea Fernor sunt puţin sensibili la bacterioză şi prezintă o imunitate sporită la antracnoză. Înmugurirea este tardivă, în a 3-a decadă a lunii aprilie, la 2-3 zile după Franquette. Înflorirea are loc în a doua jumatate a lunii mai. Fructele intră în perioada de maturizare în prima decadă a lunii octombrie. Forma nucilor este uşor alungită, cu o relativă proeminenţă a părţilor laterale.Valvele sunt ovoidale, bine sudate, miezul însă se extrage destul de uşor. Acesta este de calitate foarte bună, de culoare albă extralghin, deosebit de plăcut la gust, reprezentând 44 – 49% din conţinutul fructului.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!