Isteria pepenilor injectați: „Sunt aduși din Turcia și vânduți în marile magazine unde noi, fermierii români, n-avem acces!”
Gabriela Gimbășanu -De cel puțin 20 de ori pe zi, Daniela Iancu, cultivatoare de pepeni din Dăbuleni, județul Dolj, este întrebată dacă a injectat pepenii cu ceva ca să-i coacă mai repede. Inițial a crezut că e vorba despre o glumă, apoi a citit îngrozită pe internet ce se spune despre lubenițe. Anul trecut erau acuzați, ei, fermierii români, că aduc pepenii din import, acum că le-au băgat ceva să se coacă. Pe ei îi sapă cineva, în timp ce tirurile curg din Turcia cu lubenițe dubioase care îngroapă producția autohtonă.
Daniela Iancu cultivă anual în localitatea Dăbuleni peste trei hectare de pepeni. Chiar dacă prețul nu este unul mulțumitor într-o zonă agricolă cum este cea de la Dăbuleni, cu un sol nisipos prea multe variante nu prea există. Și asta n-ar fi singura problemă: dacă anul trecut a trebuit să le explice consumatorilor că pepenii pe care îi vinde în piața Sălăjan din Capitală sunt produși de familia ei și sunt pepeni românești, anul acesta trebuie să-i convingă pe clienți că pepenii nu au fost injectați.
”De astăzi de dimineață am avut peste 20 de clienți care au venit să mă întrebe dacă pepenii mei sunt injectați. Este greu să-l faci să înțeleagă pe consumator că ceea ce se găsește în supermarket nu are nici o treabă cu pepenele românesc. Nu știu ce fac alți producători dar eu vă spun cu mâna pe inimă că nu aplic nici o substanță interzisă, care să nu fie autorizată la aplicare, nu injectez pepenii cu nimic. Noi aplicăm tratamente pentru buruieni, boli și dăunători, dar niciodată nu injectăm cu nimic pentru a grăbi coacerea. Nici nu știu să existe o astfel de substanță pe piața românească sau europeană. Pentru mine este foarte clar acei pepeni care arată și se comportă ca o oală sub presiune sau arată ciudat la interior sunt aduși din import, cel mai probabil Turcia. Vin clienții la noi și ne spun că nu cumpără pepenii pentru că sunt injectați”, a declarat pentru Agrointeligența Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni, județul Dolj.
Substanța pentru coacere rapidă nu este disponibilă pe piața românească
Producătorul de pepeni din Dăbuleni îi asigură pe consumatori că pepenii din supermarket injectați nu provin de la producătorii români dintr-un motiv evident în această perioadă: abia acum a ieșit prima recoltă de lubenițe la Dăbuleni, deci oferta e atât de limitată încât n-ar fi avut cum să umple hipermarketurile. În plus, spune Daniela Iancu, supermarketurile nu negociază cu ei, fermierii, nici când au producție mare și nu au unde vinde, cu atât mai puțin acum când cantitatea este una mai mică și prețul ar fi unul mai mare la cultivatorii români. Se merge, astfel pe importuri care apoi, la raft, sunt etichetate ca fiind de producție autohtonă.
Foto din 2015, când un client a surprins într-un mare magazin cum se umpleau cutiile de la o cooperativă românească cu pepeni aduși din import
Fermierii cer să se se facă analize și vinovații să plătească
O altă nelămurire a cultivatorilor români este că nu își explică de unde a pornit isteria pepenilor injectați, dacă există analize făcute și dacă da, acei producători sau furnizori să plătească pentru că distrug afacerile fermierilor români.
”Nu pot să îmi explic despre ce substanță este vorba mai ales că nu am auzit până acum de așa ceva. Nu îmi pot da seama cum poți injecta un pepene cu ceva, fără ca acesta să se strice. Dacă pepenele este înțepat și răsuflă, acesta se strică. Plus că dacă ne gândim că până și cea mai mică lovitură are ca efect stricarea lubeniței nu pot să-mi dau seama cum fac să injecteze pepenii fără ca aceștia să se strice. Cât despre presupusa substanță cu care sunt injectați eu vă spun că nu se găsește pe piața românească. Este imposibil ca pepenii incriminați a fi injectați cu substanțe chimice pentru a se coace mai repede să vină din România, mai ales că această substanță nu se găsește la vânzare aici. În mod clar vorbim despre pepeni de import care aduc încă odată o urmă de îndoială asupra produsului și producătorului român”, susține fermierul din Dăbuleni.
Potrivit informațiilor vehiculate în presa centrală, una dintre substanţele folosite de-a lungul anilor pentru a creşte şi a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron. Vorbim despre o substanță folosită la accelerarea creşterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi. Substanța folosită pentru coacerea mai rapidă a pepenilor nu este însă autorizată la utilizare în Uniunea Europeană și implicit în România.
Pepenii injectați sunt greu de diferențiat de cei românești
În timp ce producătorului român îi este foarte greu să-și protejeze și să-și vând marfa la piață din cauza importului masiv de lubenițe de proastă calitate, consumatorului îi este și mai greu să se protejeze și să aleagă pepenii românești mult mai sănătoși decât cei de import.
”Este destul de dificil să îți dai seama dacă pepenele pe care îl cumperi este românesc sau este adus din import, dacă este injectat sau dacă a fost cultivat așa cum trebuie. În mod cert, dacă cumperi un pepene de la noi, nu o să consumi o bombă chimică. Semințele albe nu pot fi un indicator care să ne spună dacă pepenele a fost sau nu injectat. Pepenii noștri care NU au fost injectați mai au printre semințe și unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă cu i-am injectat cu ceva, pur și simplu acea sămânță este sterilă, stearpă, mai rămân în pepene câteva semințe care nu au timp suficient să se coacă”, a explicat producătorul de lubenițe din localitatea Dăbuleni, județul Dolj.
Colaj foto Facebook.com