• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Timac Agro România: Problema solurilor acide. Cum le creștem fertilitatea cu ajutorul amelioratorilor de sol

    agrointeligenta.ro -

    Având în vedere că în România avem aproape patru milioane de hectare de soluri acide, problemele pe care le ridică aciditatea solului fermierilor (nivel scăzut de aprovizionare cu elemente nutritive, o activitate foarte slabă a microorganismelor, structura solului slabă și ușor tasabile) nu pot fi ușor ignorate. Solul este un sistem complex în care principalele caracteristici ale sale (pH-ul, starea de fertilitate, activitatea microbiologică, structura, capacitatea de schimb cationic, capacitatea de reținere a apei, etc.) sunt puternic interconectate între ele, astfel încât o modificare a pH-ului va afecta în mod negativ toate aceste caracteristici.

    De exemplu, solurile cu o structură a solului bine dezvoltată (de preferat glomerulară) îi conferă solului următoarele efecte benefice:
    – Se asigură infiltrația apei și înmagazinarea ei pe o adâncime mai mare, apa nu stagnează la suprafață.
    – Rădăcinile plantelor pătrund mai ușor în solurile structurate, cu așezare afânată, menținându-se permanent în contact cu agregatele, unde găsesc apa și elementele nutritive.
    – Solurile structurate sunt mai rezistente la procesele de eroziune și se lucrează mai ușor decât cele nestructurate.

    Însă structura solului este afectată atât direct de către pH-ului solului, pe solurile acide, lipsa calciului și a magneziului fiind principala cauză a adeziunii slabe dintre particulele solului, cât și în mod indirect, aciditatea solului afectând puternic activitatea microfaunei din sol, care are un rol important în formarea structurii solului. De exemplu, hifele ciupercilor pot lega particulele de sol care contribuie la formarea și menținerea agregatelor. Un singur gram de sol poate conține mai mulți kilometri hife fungice.

    Fertilitatea solului este afectată de un pH acid datorită faptului că în solurile acide fosforul (dar și alte microelemente) este blocat (precipită sub formă de fosfați de aluminiu), cantitatea foarte ridicată de ioni de aluminiu schimbabil care se concentrează în rădăcină, provocă desorbția diferiților cationi (Ca2+, Mg2+, K+, Na+), dezvoltarea rădăcinilor din punct de vedere fiziologic este inhibată, în complexul argilo-humic se concentrează ioni de H+, Al3+, Fe3+, în locul nutrienților esențiali plantei, iar aportul solului este foarte scăzut, datorită activității microbiologice foarte scăzute.

    Soluția clasică de rezolvarea a acidității solului o reprezintă amendarea calcică. Aceasta este o soluție de durată mai îndelungată (3-5 ani), însă ridică probleme mari logistice. Având în vedere că pentru amendarea solului doza necesară este de ordinul tonelor, alegerea dozei potrivite este foarte dificilă. În primul rând, dacă intervalul de pH pe care vrem să îl corectăm este mai mare, trebuie să luăm în considerare faptul că nu o să putem face asta printr-o singură aplicare.

    O doză prea mare de carbonat de calciu ridică în primul rând probleme logistice, de aplicare, de încorporare, iar în primă fază poate dăuna culturilor, prin blocarea fosforului și a microelementelor.

    Timac Agro România propune o abordare diferită a problemei acidității solului, care reprezintă o soluție pe termen scurt (1-2 cicluri de vegetație), dar cu efect mai rapid și precis, prin folosirea unor amelioratori de sol. Amelioratorii de sol au și ei un conținut foarte ridicat de carbonat de calciu ca și amendamentele, însă se prezintă sub formă granulată pentru o logistică și aplicare ușoară.

    Amelioratorii de sol, se folosesc în doză redusă (300-800 kg) deoarece se aplică localizat, doar în zona de maximă acțiune a rădăcinilor (10-20 cm). În plus, aceștia conțin și o componentă de biostimulare radiculară, pentru o dezvoltare mai puternică a rădăcinilor și a forței de absorbție a acestora, care este inhibată pe solurile acide.

    Formulările sunt de asemenea adaptate în funcție tipul de sol, cu doza maximă de CaCO3, pentru solurile acide, dar fără probleme de aprovizionare cu fosfor, sau cu un adaos de fosfor, pentru solurile acide și cu carențe puternice de fosfor.

    Perioada de aplicare recomandată pentru culturile de toamna, este imediat după eliberarea terenului culturii anterioare:
    RAPIȚĂ- luna iulie
    GRÂU- luna iulie- august

    amelioratori de sol de la Timac Agro Romania

    Autor: Dr. EFTENE Marius Laurențiu

    Product Manager Timac Agro România

    Pentru mai multe informații, luați legătura cu reprezentantul Timac Agro România din zona dvs. sau sunați la 021.313.26.85. De asemenea, puteți trimite e-mail pe vanzari@ro.timacagro.com sau accesa site-ul www.ro.timacagro.com 


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!