• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asocierea care aduce profitul: Fermierii din Ialomița cumpără inputurile la comun cu discount de aproape 50%

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce parlamentarii și guvernanții împing de la spate fermierii în cooperative, o altă formă de asociere se dezvoltă de la sine și le asigură agricultorilor atât beneficiile dorite, cât mai ales libertatea de a lua propriile decizii în afacerea ce le aparține.

    Județul Ialomița este un exemplu pentru ce înseamnă forța de asociere a fermierilor, un model pentru cum se poate ca unitatea agricultorilor să se construiască în mod natural. Se merge pe încredere și pe o bună organizare pentru ceea ce înseamnă ”la comun”. Și când spunem ”la comun” ne referim mai ales la achiziții, după cum ne explică Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Ialomița și totodată vicepreședinte la nivel național al LAPAR.

    ”Noi de mai bine de 10 ani cumpărăm împreună inputurile. Acum suntem 87.000 de hectare. Sigur că nu toate aceste 87.000 de hectare intră în coșul licitației anuale pe care o facem. Forma noastră de asociere este puțin mai relaxată în sensul în care nu ești obligat să vii lângă asociație decât atunci când simți nevoia să vii. Nu este obligatoriu pentru nimeni”, explică Sitaru pentru Agrointeligența.

    Modelul pentru achizițiile la comun este unul luat de afară și atmosfera în ziua licitației este una ca de Wall Street, dacă este să ne luăm după nivelul de tensiune și de miză pentru afacerea fiecărui agricultor care se prezintă la negocierea la comun.

    ”Organizăm totul ca la bursă. Noi, asociația, stabilim o comisie care este în fața celor care vor să vândă și a fermierilor care vor în ziua respectivă să participe – orice fermier, oricât ar fi de mare sau de mic din asociație este rugat să vină la licitație pentru că dacă se întâmplă ca pe parcursul licitației să apară un impediment, să putem lua o decizie acolo, pe loc și cu cât sunt mai mulți fermieri, cu atât decizia este una mai fermă. Companiile vin și ele și fiecare oferă un preț. Cea care oferă prețul la care face semn toată lumea că s-a oprit, că nu merge mai jos, acela e prețul cu care cumpărăm toți, de la același furnizor, același produs”, explică Nicolae Sitaru, proprietarul fermei ialomițene Elsit, cum decurge licitația pentru inputuri. De precizat că, odată convenit prețul, fiecare fermier face apoi contracte separate cu furnizorii întrucât achizițiile nu se pot face prin asociație, care este un ONG.

    Fermierii obțin discounturi de până la 64%

    Cei mai avantajați din această asociere sunt, bineînțeles, fermierii: ”Față de prețurile de listă, avem 43-44% discount. Am avut un produs la care am obținut și 64% discount. Din păcate, fermierilor le este foarte greu să se asocieze că au o drăcie în cap că vezi doamne CAP-ul, ce interes are unul sau altul. Noi, asociația de la Ialomița am stabilit niște reguli prin care dacă unui i-ar trece prin cap să facă vreo prostie nu are cum să o facă pentru că totul este la vedere, transparent, prețurile se scriu pe tablă în fața a 100 și ceva de oameni cât sunt în amfiteatru la licitație, cam așa vin, și, la fel ca la bursă, este o cotație foarte transparentă. Mai sunt fel de fel de vorbe și discuții, dar toate dispar când vin oamenii și văd exact cum funcționează”, explică fermierul din comuna Ciochina, sat Orezu.

    Modelul asociației de la Ialomița a început să fie replicat și funcționează și în alte județe. ”Pe același model de procedează și la Giurgiu, și-n Călărași la asociația lui Iliuță (Vasile Iliuță – n.r), cândva făcea și Bacăul, dar nu știu dacă mai fac acolo. Eu ce pot să spun e că față de ceea ce aș putea să negociez la nivelul fermei mele, o fermă mare, cu creionul în mână am socotit și am o economie de 100 de euro pe hectar numai că sunt membru al asociației. 100 de euro sunt bani mulți pe care nimeni nu mi i-ar da pe degeaba”, vorbește Nicolae Sitaru despre avantajul său ca membru al asociației, la achiziția inputurilor pentru ferma sa de aproape 3.000 de hectare din județul Ialomița. Sitru recunoaște însă că nu doar prețurile mai mici îl ajută să atingă profitul în fermă, ci și munca pe care o depune și faptul că urmărește și efectuează toate lucrările la timp astfel încât să obțină an de an recolte bune.


    Te-ar mai putea interesa

    Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Ultimele știri

    Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene! Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei