• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cuantumuri pentru sprijinul cuplat vegetal, anunțate în premieră de directorul APIA!

  Roxana Dobre -

  260 de milioane de euro, este suma pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a reușit să o autorizeze la plată în ultimele două zile pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV). Directorul general al APIA, Florin Faur, a anunțat astăzi că plățile vor continua și în perioada următoare dar, mai important, acesta a anunțat în premieră care sunt cuantumurile pentru principalele culturi care beneficiază de acest sprijin!

  Directorul general al APIA, Florin Faur, a anunțat astăzi în premieră care sunt cuantumutile la principalele culturi care beneficiază de sprijinul cuplat pentru anul de cerere 2015!

  Iată principalele sume:

  -Soia – 269,06 euro

  -Orez – 649,43 euro/ha

  – Hamei – 584,17 euro/ha

  -Sfeclă de zahăr – 786,3 euro/ha

  -Lucernă – 400 euro/ha

  Plățile acordate fermierilor se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2015. Cuantumurile pe hectar se calculează prin raportarea sumelor stabilite prin acest act normativ la suprafețele eligibile din baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pe fiecare cultură. ”Ceea ce avem fixat la momentul acesta sunt sumele pentru sprijinul cuplat în vegetal pe care le-am inițiat de ieri. Vorbim de patru scheme de sprijin cuplat: soia, sfeclă, orez și hamei”, a precizat Faur.

  O supriză foarte mare a fost la sprijinul cuplat la lucernă iar directorul APIA, Florin Faur, a confirmat, că la această cultură cuantumul va crește foarte mult, aproape de 7 ori față de așteptările fermierilor care se pregăteau pentru circa 55 de euro/ha. ”Motivul este că există multe ferme mari care au făcut export și care nu se vor califica la plată, pentru că, comercializarea trebuia să se facă pe un circuit național. Mai sunt și alte elemente care au condus la creșterea cuantumului. Ne bucurăm că s-a ajuns la această sumă pentru lucernă, pentru că această cultură impactează și sectorul zootehnic. De obicei cei care au în exploatații lucernă au și zootehnie”, a anunțat astăzi directorul APIA, Florin Faur.

  Foarte mulți fermieri însă se plâng că nu au știut de această regulă impusă de APIA, care îi costă foarte mulți bani. Pentru a evita pe viitor astfel de situații, Florin Faur spune că APIA va spune la dispoziția agricultorilor o secțiune specială pe site-ul agenției de plăți unde vor fi disponibile toate informațiile legate de accesarea banilor europeni. ”Pe site-ul nostru va fi instalată un fel de informare foarte solidă adică pe fiecare schemă în parte, ce presupune și elemente de eligibilitate. Intenția este la nivel de instituție să creăm și acea interfață cu fermierul despre care se vorbește din 2012 și este păcat că nu s-a făcut, prin care agricultorul să fie informat foarte corect și cu privire la decizia de plată, adică să aibă ferestra lui cu informații dedicate. Iar în baza unor coordonate, așa cum există și pentru IPA Online să poată să intre și să verifice în ce stadiu este cererea, deciziile de plată, ce plăți a primit etc. Plus că va exista și un link separat unde vor exista informații generale despre schemele de plată. Este foarte adevărat că noi avem undeva la 900.000 de fermieri și nici nu ne așteptăm să intre toți pe site dar acesta, așa cum am spus, va fi modificat și le va sta la dispoziție. Dar oricum la un moment dat am avut și 2 milioane de accesări pe an, ceea ce înseamnă că fermierii sunt interesanți de noutățile de la APIA”, a declarat astăzi Florin Faur.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021. Situația la zi a plăților autorizate către fermieri! Primele subvenții APIA plătite din bugetul pe 2021, deblocate în luna februarie! 4.880 euro/ha – subvenția anuală pentru cultura de legume în sere și solarii!

  Ultimele știri

  O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false