Subvenții APIA pentru zootehnie: Sumele anunțate de directorul APIA și cine ia primii bani
Roxana Dobre -Suvențiile fermierilor! Iulie pare să fie chiar lună de foc pentru funcționarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care și-au propus să demareze plățile pentru crescătorii de animale, Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijin Cuplat Zootehnie (SCZ) dar și pentru măsurile de agromediu!
La APIA se fac ultimele testări pentru a iniția și plățile pentru crecătorii de animale, în primă fază pentru cei care au bovine. Directorul APIA, Florin Faur, a confirmat cuantumurile pe cap de animal anunțate de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar spune că cel mai exact ele vor fi sigure când vor fi emise primele ordine de plată. ”În privința SCZ, la bovină pe partea de lapte s-a înaintat dacă nu mă înșel undeva de 890 euro pe cap de animal, iar pentru bovinele de carne 1.200-1.300 euro. Sunt cifre pe care, cu limitări, le menționez și eu, așa au ieșit în urma interogării sistemului nostru informatic. Fiind cuantumuri foarte consistente, chiar și ieri (miercuri 29 iunie – n.r) la cele pe care le-am dat drumul la soia, la orez, sfeclă și hamei am făcut încă odată o verificare statistică cu județele pentru a fi convinși că tot ce înseamnă documente, elemente de siguranță sunt în regulă, adică fiecare județ a confirmat tot ce presupune schema în sine cu documentele specifice, de la contract și facturi sunt în sistemul informatic”, a explicat directorul APIA.
Acesta a explicat și cum se va derula calendarul plăților începând cu această săptămână, tot pentru crescătorii de animale. ”În sistemul informatic sunt 98.000 de cereri care se califică atât pentru partea de carne, dar o parte dintre ele, în jur de 50.000 de cereri sunt pentru partea de lapte. La partea de bovine pentru Ajutorul Național Tranzitoriu vorbim de 97,4 euro per cap animal, iar partea de lapte este 24,36 euro per tona de lapte livrat sumă pe care am și început să o autorizăm la plată. La ovine luăm în calcul ca undeva în jurul datei de 12 iulie să începem partea de control administrativ, dar de obicei la noi control administrativ care este partea mai lungă, vine imediat calculul și autorizarea la plată. Zilele acestea, cel puțin de luni încoace am fost axați pe partea de vegetal, pentru că am vrut să avem efectuate cât mai multe plăți din FEGA. Cred eu, nu neapărat că este o performanță dar de luni până la momentul la care vorbim, chiar acum mi-au confirmat colegii mei de la economic că au plecat ultimile ordine de plată pe ce s-a lucrat azi-noapte, s-au autorizat și s-au trecut în ordinele de plată 238 de milioane de euro pe vegetal”, a mai spus joia trecută Florin Faur.
În aceeași ordine de idei, șeful de la APIA a mai precizat că primii ”norocoși” care vor intre la plată sunt crescătorii cu ANT bovine de carne și de lapte. ”Primele plăți pe ANT vor începe de săptămâna viitoare, în sens fizic știți și dumneavoastră că din momentul în care se inițiază un ordin de plată cu procedurile specifice, prin sistemul Trezorerie-Bănci sunt în general cam între 5 și 7 zile până intră banii fizic în conturile fermierilor. În această perioadă începem strict cu ANT bovine de carne și de lapte, pentru că o mare parte din crescătorii care aveau schema de lapte au automat și partea de carne și acum se merge pe ambele linii în același timp”, a conchis directorul Florin Faur.