• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Subvenții APIA: Ce fermieri intră la plată săptămâna aceasta!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor! Agricultorii care nu au primit niciun ban până acum de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au ajuns la capătul răbdării. Cu promisiuni neonorate și creditori care le bat la poartă, fermierii nici nu mai cred că vor primi anul acesta vreun ban din subvenție. Directorul APIA, Florin Faur, le garantează contrariul însă!

    Primele plăți pentru crescătorii de animale, pentru că ei sunt cei care nu au primit niciun leu de la APIA, încep chiar în această săptămână, dă garanții Florin Faur, șeful APIA.

    Ajutorul Național Tranzitoriu vor începe de săptămâna viitoare (aceasta-n.r.), în sens fizic știți și dumneavoastră că din momentul în care se inițiază un ordin de plată cu procedurile specifice, prin sistemul Trezorerie-Bănci sunt în general cam între 5 și 7 zile până intră banii fizic în conturile fermierilor. În această perioadă începem strict cu ANT bovine de carne și de lapte, pentru că o mare parte din crescătorii care aveau schema de lapte au automat și partea de carne și acum se merge pe ambele linii în același timp”, e explicat Florin Faur.

    Sursele Agrointeligența din interiorul APIA Central spun însă că doar o categorie de fermieri va intra la plată din această săptămână și anume cei care sunt pe liste că beneficiază doar de Ajutorul Național Tranzitoriu fără să fi optat și pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Cei care au ANT dar și SCZ  nici nu sunt deocamdată pe listele de plată. Se va începe ușor cu ANT simplu să spunem iar după aceea se va trece și la cei care au ANT și SCZ dar doar cu partea de ANT. De abia după ce se vor finaliza și aceste plăți care se acordă din bugetul de stat se va trece și la plata SCZ”, ne-a declarat specialiștii APIA.

    Cine sunt fermierii care primesc de la APIA doar ANT-ul? La plata pentru ANT se ține cont de efectivele înregistrate la 31 ianuarie 2013. Adică, dacă un crescător avea înregistrate în 2013, 100 de vaci, plata se va face pe acest efectiv până în 2020, chiar dacă fermierul a rămas cu 2 vaci între timp. Acesta este efectivul minim.

    În plus, dacă un fermier a înregistrat în 2013, 5 vaci iar în 2016, să zicem are 80, el va primi ajutorul numai pentru cele 5. Doar în fiecare an vor primi bani exploatațiile nou înființate exact pentru numărul de capete existent în momentul înregistrării.

    Mai mult, la data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia trebuie să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    APIA a introdus deja rapoartele de control în baza de date

    La zootehnie tot ce înseamnă rapoartele de control sunt deja introduse în baza de date a APIA, a mai precizat directorul general Florin Faur. ”În sistemul informatic sunt 98.000 de cereri care se califică atât pentru partea de carne, dar o parte dintre ele, în jur de 50.000 de cereri sunt pentru partea de lapte. La partea de bovine vorbim de 97,4 euro per cap animal (430, 27 de lei, având în vedere că plata se face la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015, n.r), iar partea de lapte este 24,36 euro per tona de lapte livrat  (107, 61 lei n.r) sumă pe care am și început să o autorizăm la plată. În acest moment nu se mai pune problema de existența unor soft-uri care nu sunt contractate, acum doar ne asigurăm de coordonare și monitorizare”, a mai explicat Florin Faur.

    Chestionat de reporterii Agrointeligența, acesta a explicat și care este motivul pentru care plățile se fac progresiv iar un crescător nu poate lua, de exemplu, SCZ înainte să se finalizeze plata pentru ANT.  ”Tot ce putem începe parelelizăm, nu ne oprește nimic, doar că fermierul odată intrat pe circuitul de plăți, ca să putem iniția o nouă plată, trebuie să-i facem plățile până la capăt pe acea schemă, adică să zicem că mâine intră cu ordin de plată un fermier la bovină să zicem ANT 7-8, ca să poate primi schema de sprijin cuplat trebuie să facem plata din bugetul național care durează o săptămână din momentul inițierii”, a adus lămuriri șeful de la APIA.

    În aceeași ordine de idei, Florin Faur a explicat tehnic cum se desfășoară plata ANT mai ales că foarte mulți fermieri sunt de părere că acest ajutor putea fi dat la plată de mult timp având în vedere că în mare parte vorbim de date de referință istorice și prea puțini sunt cei cu exploatații noi. ”Din punct de vedere al fluxului de lucru în primă fază se face controlul administrativ, cele 98.000 de exploatații (eligibile pentru ANT n.r) sunt exploatații care în cei trei ani de referință 2013-2014-2015 au rămas fără a fi dinamice, adică sunt exploatații constante unde controlul administrativ este mai simplu pentru că nu ne așteptăm la probleme majore. Atunci fluxul decurge așa, în momentul în care începem control administrativ, de obicei începând cu a doua zi punem partea de calcul și autorizare la plată. Atunci când dăm drumul la o schemă avem toate trei modulele informatice: controlul administrativ, calcul și autorizare”, a mai spus Florin Faur.

    Directorul APIA, Florin Faur, a confirmat cuantumurile pe cap de animal anunțate de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar spune că cel mai exact ele vor fi sigure când vor fi emise primele ordine de plată!

    Iată care sunt sumele pe care le așteaptă fermierii:

    ANT 7, cota de lapte24,36 euro per tona de lapte livrat  adică 107, 61 lei, ajutor deja autorizat la plată

    ANT 8, bovine (se acordă atât vacilor de lapte cât și celor de carne) – 97,4 euro pe cap animal adică 430, 27 de lei, ajutor care va intra la plată de săptămâna aceasta

    SCZ vaci de lapte  890 euro pe cap de animal adică 3931, 664 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților

    SCZ vaci de carne și metiși –  1.300 euro adică 5742, 88 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților

    ANT 9, ovine – 23,9 lei pe cap de animal, ajutor ce va fi plătit după 12 iulie

    SCZ ovine – 4,8 euro pe cap de animal adică 21, 20 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților

    În privința plăților pentru ovine, deși directorul APIA, Florin Faur, a declarat că plata pentru ANT va începe de abia după 12 iulie, ministrul agriculturii pare decis să grăbească aceste plăți. ”Am vorbit astăzi cu ministru și a garantat că începe cu ANT la ovine de săptămâna aceasta. SCZ-ul o să-l înceapă după 12 iulie și nu ANT-ul. În 14-15 iulie avem întâlnire la Sibiu cu toate organizațiile profesionale din sectorul ovin, bineînțeles care doresc să participe,  și am rugat ministrul în mod expres  să înceapă plățile”, ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Romovis.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!