• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚUL directorului APIA pentru fermierii care au de luat SUBVENȚIA PE PĂȘUNE!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile pentru fermierii care dețin pășuni! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se află, putem spune, pe ultima sută de metri cu plățile pe suprafață începute pe 8 aprilie 2016. Foarte mulți fermieri ne-au întrebat despre subvenția pentru pășune iar reporterii Agrointeligența i-au adresat întrebarea direct șefului APIA, Florin Faur.

    Beneficiarii plăţilor pe pășune/pajiște sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi asociațiile sau cooperativele agricole, excluse inițial.

    Pentru că plata pe pășune este extrem de complexă fermierii primesc banii progresiv în funcție de măsurile sau pachetele, în cazul măsurii 10 agromediu, pe care le deblochează APIA. ”La plată nu facem distincția între teren arabil sau pășune, practic cei care se califică sunt plătiți în același timp”, a adus lămuriri directorul APIA, Florin Faur.

    Așadar fermierii au primit banii progresiv încă de pe 8 aprilie când APIA a dat drumul la plăți. Până acum au intrat la plată următoarele subvenții care implică și pășunile:

    -Plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha;

    -Plata redistributivă:• primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha

    -Plata pentru schema privind practicile benefice pentru mediu și climă cunoscută de fermieri ca ”înverzire” în cuantum de 59,1277 de euro/ha.

    De menționat că pentru primele 10 ha înverzirea se plătește implicit fără impunerea vreunei reguli.

    Fermierii care au pășuni trebuia să primească până acum următoarele sume de la APIA:

    Făcând un calcul suma primită pe un hectar de pășune este de 143, 8669 de euro pe hectar! SAPS 79,7392 euro/ha + plata redistributivă 5,00 euro/ha (pentru primele 5 hectare) + înverzirea 59,1277 de euro/ha = 143,8669 de euro pe hectar!

    Dacă luăm în calcul schema redistributivă cu plata până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha atunci suma crește astfel : SAPS 79,7392 euro/ha + plata redistributivă 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha + înverzirea 59,1277 de euro/ha = 189,9458 de euro pe hectar!

    În plus, APIA a deblocat și Măsura 13 , zone defavorizate.  Adică, submăsura: 13.1 -Plăţi compensatorii în zona montană (fosta Măsura 211) – 86 euro/ha; submăsura: 13.2 -Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (fosta măsura 212) – 54 euro/ha și Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (fosta măsura 212) – 70 euro/ha.

    Ce măsuri urmează la plată pentru fermierii care dețin pășuni

    În cazul în care se încheie angajamentele pe agromediu sumele rezultate pe hectar pot fi completate dacă asociația încheie angajamente pe cinci ani. Este vorba de Măsura 10 (M10) agromediu unde pot fi accesate pachete precum:

    Pachetul 1 -pajişti cu înaltă valoare naturală –93 euro/ha/an

    Pachetul 2 -practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1) Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe (variantă nouă) –100 euro/ha/an Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe(varianta nouă)–21 euro/ha/an.

    Pachetul 6 –pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 282 euro/ha/an

    Potrivit directorului APIA, Florin Faur, plățile pentru Măsura 10 figurează pe agenda agenției de plăți cu luna iulie iar funcționarii vor începe chiar de săptămâna aceasta să implementeze partea de agromediu cu toate pachetele, de la 1 până la 7. ”În ceea ce privesc plățile pe agromediu, înainte să vin încoace, pentru că am luat de la colegii mei de pe toate direcțiile un mic scoring, suntem deja pregătiți de săptămâna viitoare să începem partea de 214, e vorba de actuala Măsură 10. Acolo avem cele mai multe angajamente care au început imediat după 2013 pentru că mulți fermieri au intrat în 2008 în schemă când am dat drumul la Măsura 214 și-au terminat angajamentul și au început altele noi. Colegii mei care gestionează fosta Axă II  mi-au confirmat că suntem deja pregătiți pentru a implementa partea de 214 cu toate pachetele, de la 1 până la 7”, a anunțat Florin Faur, directorul general al APIA.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat