• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROGNOZA METEO 6-17 iulie: Unde se instalează canicula și unde vor mai cădea ploi torențiale

    Roxana Dobre -

    ESTIMĂRILE specialiștilor din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada imediat următoare includ atât zile caniculare, cât și vreme instabilă, cu ploi torențiale și vânt puternic. Iată care este prognoza pentru intervalul 6-17 iulie, valabilă pentru fiecare zonă în parte și din care fermierii pot afla unde plouă și unde se va instala canicula!

    Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor!

    BANAT

    Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vor alterna zilele caracterizate de o vreme caldă (cu medii ale maximelor de 27…30 grade şi ale minimelor de 16…18 grade) cu zile răcoroase în care valorile diurne vor fi de 23…25 de grade, iar în orele dimineţilor se vor înregistra temperaturi mult mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii iulie, respectiv 11…14 grade, medie regională.

    În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 31…34 de grade şi ale minimelor de 18…20 de grade. Vor fi intervale de instabilitate atmosferică mai accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse în special în perioada 6-7 iulie şi din nou în intervalul 14-16 iulie.

    CRIŞANA

    Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de alternanţa zilelor cu vreme caldă (cu medii ale maximelor de 27…28 de grade şi ale minimelor de 15…18 grade) cu zile răcoroase în care valorile diurne vor fi de 23…25 de grade, iar în orele dimineţilor vor fi temperaturi mult mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii iulie, respectiv 10…13 grade, medie regională. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 30…33 de grade şi ale minimelor de 17…20 de grade.

    Vor fi intervale de instabilitate atmosferică mai accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse în special în perioada 6-7 iulie şi din nou în intervalul 14-16 iulie.

    TRANSILVANIA

    În prima săptămână vor fi zile calde, cu maxime diurne de 25…28 de grade și minime de 12…15 grade, dar și zile mai răcoroase, cu medii ale maximelor de 21…24 de grade şi dimineţi în care temperaturile vor fi mult mai scăzute decât cele specifice în luna iulie, respectiv 8…10 grade, medie regională. În cea de-a doua săptămână, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 30…32 de grade şi ale minimelor de 13…16 grade.

    Vor fi intervale de instabilitate atmosferică mai accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse în special în perioada 6-7 iulie şi din nou în intervalul 14-16 iulie.

    MARAMUREŞ

    Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de alternanţa zilelor cu vreme caldă (cu medii ale maximelor de 26…28 de grade şi ale minimelor de 13…15 grade) cu zile răcoroase în care valorile diurne vor fi de 21…23 de grade, iar în orele dimineţilor vor fi temperaturi mult mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii iulie, respectiv 9…11 grade, medie regională. În cea de-a doua săptămână vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 30…32 de grade şi ale minimelor de 14…17 grade.

    În perioada 6-7 iulie şi 14-16 iulie instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, iar ploile pe spaţii relativ extinse.

    MOLDOVA

    În cursul primei săptămâni de prognoză, vor alterna zilele caracterizate de o vreme caldă în care valorile diurne vor fi de 26…29 de grade, iar cele minime de 14…18 grade, cu zile răcoroase, cu medii ale maximelor de 21…24 de grade şi dimineţi în care temperaturile vor fi mult mai scăzute decât cele specifice în luna iulie, respectiv 11…13 grade, medie regională. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 30…32 de grade şi ale minimelor de 16…19 grade.

    Vor fi intervale de instabilitate atmosferică mai accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse în special în perioada 6-7 iulie şi 14-16 iulie.

    DOBROGEA

    Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vor alterna zilele caracterizate de o vreme caldă în care valorile diurne vor fi de 27…29 de grade, iar cele minime de 16…20 de grade, cu zile mai răcoroase, cu medii ale maximelor de 24…26 de grade şi dimineţi în care temperaturile vor fi de 14…18 grade, medie regională. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, media valorilor diurne urmând a fi de 30…31 de grade şi a minimelor de 18…20 de grade.

    Ploi mai frecvente vor fi în data de 7 iulie, iar probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va creşte spre sfârşitul intervalului de prognoză.

    MUNTENIA

    Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de alternanţa zilelor cu vreme călduroasă (cu o medie a maximelor în jurul valorii de 30 de grade şi a minimelor de 16…18 grade) cu zile mai răcoroase în care valorile diurne vor fi de 25…27 de grade, iar în orele dimineţilor vor fi temperaturi mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii iulie, respectiv 13…15 grade, medie regională.

    În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 31…33 de grade şi ale minimelor de 16…18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, iar ploile pe spaţii relativ extinse în jurul datei de 7 iulie şi posibil spre sfârşitul intervalului de prognoză.

    OLTENIA

    În cursul primei săptămâni de prognoză, vor alterna zilele caracterizate de o vreme caldă în care valorile diurne vor fi de 29…30 de grade, iar cele minime de 15…18 grade, cu zile mai răcoroase, cu medii ale maximelor de 24…28 de grade şi dimineţi în care temperaturile, sub cele climatologic specifice în luna iulie, vor fi de 12…15 grade, medie regională.

    În cea de-a doua săptămână, dar în special în prima sa jumătate, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale valorilor diurne de 31…33 de grade şi ale minimelor de 15…18 grade. Ploi pe spaţii mai extinse vor fi în perioada 6-7 iulie şi posibil spre sfârşitul intervalului de prognoză.

    LA MUNTE

    În prima săptămâni de prognoză, vor alterna zilele caracterizate de o vreme caldă în care valorile diurne vor fi în medie de 16…18 de grade, iar cele minime de 8…10 grade, cu zile răcoroase, cu medii ale maximelor de 13…16 grade şi dimineţi reci în care temperaturile vor fi de 5…8 grade.

    În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea se va încălzi apreciabil, astfel că media valorilor diurne va fi de 19…23 de grade şi a minimelor de 10…14 grade. Vor fi intervale de instabilitate atmosferică mai accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse în special în zilele de 6-7 iulie şi în perioada 14-17 iulie.

    Caracteristici agrometeorologice

    Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb în stratul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toate zonele de cultură ale țării. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, sud-estul și local în sudul și estul Munteniei, nord-estul Moldovei, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

    Foto: Severe Weather România –  Manuel Bondy


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou