Dorin Cojocaru, APRIL: Febra aftoasă este extrem de contagioasă, se transmite inclusiv prin curenții de aer!


Febra aftoasă a băgat spaima în fermieri, mai ales că este o boală virală gravă, foarte contagioasă. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a explicat cât de periculoasă este boala subliniind ferm că aceasta nu îmbolnăvește oamenii, dar aceștia pot fi vectori de transmitere.
Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a vorbit, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, joi – 13 martie despre gradul de pericol pe care îl duce febra aftoasă și a explicat cum a pătruns boala în Germania.
”Este o boală periculoasă, foarte contagioasă. În manualul de boli infecțioase, spune că este o boală pandemică, deci se transmite de la un continent la altul. Atât de rapid se pot transmite și au o multitudine de vectori de transmitere a virusului, este carantinabilă de gradul zero, adică din ce știm din istorie, nu avem altă boală la animale care să fie atât de contagioasă. Ca exemplu Pesta Porcină Africană (PPA) este de nivel mediu ca și contagiozitate. Acest virus al febrei aftoase nu creează patologie la om. Omul nu pățește nimic, devine vector de transmitere. Da? Deci, ca să închidem subiectul că ar fi o problemă pentru populație, dar, în schimb, creează daune. Deci, probleme economice foarte grave, de mare amploare. Atât în costuri. De fapt, se lichidează focarul, se taie tot, se arde și așa mai departe”, a explicat Dorin Cojocarul la emisiunea Agrostrategia.
Citiți și: Daniel Frei, Samus Lact: Suntem în gardă! Toți fermierii au luat măsuri contra febrei aftoase!
Focarul din Ungaria ar avea legătură cu cel din Germania
Președintele APRIL a dezvăluit și cum a ajuns boala în Germania și care este motivul pentru care nu se poate face o vaccinare în masă a animalelor.
”Există și alte metode cu aplicabilitate, să spun așa, se vaccinează în focar sau se face o susținere cu tratament antiviral. Dar normele Uniunii Europene nu permit așa ceva. De ce? Pentru că atunci când faci o vaccinare, animalul nu mai prezintă simptomatologie clinică, deci nu-și mai manifestă boala, dar el îi devine purtător. În Europa această boală a fost eradicată în 1971. Deci nu mai exista virusul în Europa. A apărut, în schimb, în Marea Britanie, în 2001. Ei au pierdut atunci, ca să faceți așa o imagine, vreo 15 miliarde de euro, daune economice pentru eradicarea bolii: tratamente, pierderi, costuri. Din informațiile neoficiale, sau hai să zic și oficiale, în urma anchetei epidemiologice s-a spus că ar fi niște muncitori care au lucrat în ferma de bivoli din Germania unde a apărut și au transmis prin haine, echipamente, alimente către Ungaria. Și este posibil acest lucru”, a punctat Dorin Cojocaru.
Acesta a completat că boala se poate transmite inclusiv prin curenții de aer. ”În primul rând că în Asia de Sud și Asia Centrală, precum și în zonele mai tropicale, în Africa, acest virus persistă. Se poate transmite prin curenții de aer, prin păsări, prin insecte, prin orice înseamnă transport. De aceea și restricțiile trebuie să fie foarte exigente, respectabile și controlabile. Sfatul meu pentru români este să trateze foarte serios ceea ce Autoritatea Națională de Sanitat Veterinară, transmite, că aceste proceduri trebuiesc respectate. Biosecuritatea în ferme, biosecuritatea pentru procesatorii de lapte, carne și tot ce înseamnă produs animal. Nu e de glumă, nu este o cultă mondială, nu sunt străinii care ne vor rău, noi trebuie să învățăm să ne protejăm pe noi, respectând aceste norme”, a mai spus președintele APRIL.