Cei șapte pași care te transformă dintr-un grădinar amator într-unul extrem de priceput!
Gabriela Gimbășanu -Grădinăritul poate fi o activitate plăcută și relaxantă cu care să-ți umpli timpul liber, iar o grădină parfumată, plină cu flori colorate și plante, îți poate reda buna dispoziție instantaneu. Astfel, un studiu realizat în Olanda, țara lalelelor, arată că grădinăritul se numără printre cele mai eficiente activități de combatere a stresului. Dacă ai o grădină de care vrei să ai grijă, iată care sunt cele mai simple sfaturi care te pot transforma dintr-un grădinar amator, în unul extrem de priceput.
1. Plantează în funcție de regiunea în care te afli
Înainte să decizi ce flori și plante ai vrea să ai în grădină, este esențial să te asiguri că acestea pot fi crescute în zona în care locuiești. Asta înseamnă că trebuie să evaluezi caracteristicile climaterice, dar și câtă lumină primește grădina ta de la soare. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere. De asemenea, în funcție de temperatură și regimul de precipitații îți poți alege plantele ornamentale sau legumele care se adaptează cel mai bine condițiilor de la tine din zonă.
2. Testează solul
Nivelul PH-ului din sol și al nutrienților care se găsesc îți oferă informații vitale despre cum se vor dezvolta plantele tale. Alcalinitatea sau aciditatea solului sunt direct responsabile de modul în care plantele absorb nutrienții, dar există flori care se dezvoltă armonios în ambele medii, așa că ai de unde alege.
Textura solului este la fel de importantă când vine vorba de tipul de plante pe care le alegi să-ți înfrumusețezi grădina. Ideal ar fi să ai un sol afânat și care se sfărâmă ușor când îl strângi în pumn. Când ai un sol dur sau argilos, este greu pentru plante să aibă rădăcini puternice, așa că recomandat ar fi să adaugi compost, pământ proaspăt și să sapi temeinic înainte să plantezi.
3. Elimină buruienile
Buruienile nu au ce căuta în grădina ta. Acestea iau o parte din nutrienți, se dezvoltă rapid și haotic, deci e important să le îndepărtezi ori de câte ori e nevoie. Pentru grădini înființate pe suprafețe mari este indicat să-ți achiziționezi un motocultor care te scutește de efortul eliminării manuale a buruienilor, ajutând totodată și la economisirea timpului. De asemenea, precizia cu care vei afâna solul va fi mai mare.
4. Realizează un plan de amenajare a grădinii
Ca să eviți să-ți aglomerezi grădina, alege plante pe care le cunoști și despre care știi deja cât de mari cresc sau cât spațiu ocupă. Plantele tipice, perene, cu o durată de viață mai mare de doi ani, ar trebui plantate la o distanță de aproximativ 45-50 de centimetri una de cealaltă. Asta le ajută să se întindă și să umple grădina suficient încât să arate bogată, dar nu sufocată.
5. Stabilește-ți un calendar de plantare și îngrijire a grădinii
În funcție de sezon, stabilește principalele activități majore pe care vrei să le desfășori. Fertilizarea se face, de regulă, primăvara și se repetă la intervale de 6-8 săptămâni, până la finalul sezonului de creștere, adică la început de toamnă. Vara este mult prea cald ca să plantezi, dar în septembrie sau octombrie poți pune câțiva copaci sau arbuști fructiferi sau decorativi. Bulbii de plante se pot pune și la început de toamnă, dar trebuie să-ți asumi riscul ca o iarna extrem de geroasă ar putea să-i distrugă.
6. Udă plantele în mod regulat
Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă, dar nu atât de multă încât să inunde solul și ar trebui să ții mereu cont și de condițiile meteorologice. Apa trebuie să penetreze solul și să ajungă la rădăcini, dar dacă uiți furtunul deschis în grădină, riști ca apa să nu se absoarbă suficient, iar rădăcinile plantelor să putrezească.
Udatul grădinii se face dimineața, pe răcoare, pentru a evita ca soarele toropitor să usuce apa pe frunzele plantelor și să le distrugă. Nu este recomandat să uzi grădina seara, întrucât riscul ca plantele să dezvolte fungi sau alte boli este mai ridicat.
7. Fii consecvent
O grădină ca în filme nu se întâmplă peste noapte și este nevoie de pasiune și dedicare pentru ca florile din curtea ta să arate impecabil. Dacă aloci însă câteva ore săptămânal pentru a te îngriji de grădină, în timp, rezultatele se vor vedea din plin.
Nu în ultimul rând, reține că activitatea de grădinărit este un proces care cere și răbdare. Nu te impacienta dacă plantele tale nu se dezvoltă chiar ca la carte, ci observă-le ritmul și modul în care se prezintă. Cel mai probabil, dacă totul pare a fi în regulă așa și este.
Sursă selectivă: casa-gradina.ro.
Sursă foto: sandysthemes.com.