• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII: Ce scheme mai are de plătit APIA

    Roxana Dobre -

    Scheme blocate! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până la acest moment 1,524 miliarde euro pentru un număr total de 841.285 fermieri autorizați  pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național). În ciuda progreselor anunțate de agenția de plăți încă mai există scheme care sunt în continuare blocate!

    Sunt 943.898 de fermieri care au depus cerera unică de plată în campania 2015, atât pe partea de vegetal cât și în sectorul zootehnic. După cum a anunțat APIA într-un comunicat remis miercuri presei, efectiv la plată, cu tot cu avans, au intrat 841.285 de fermieri ceea ce înseamnă că 103.613 de fermieri mai are agenția de plăți pe listă pentru plățile din lunile viitoare.

    Iată care sunt schemele încă blocate la plată:

    Scheme de plată finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)

    -Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) Directorul APIA, Florin Faur, a declarat joia trecută, 30 iunie, că agenția de plăți a deblocat deja 260 de milioane de euro pentru patru scheme de sprijin cuplat: soia (269,06 euro), sfeclă de zahăr (786,3 euro/ha), orez (649,43 euro/ha) și hamei (584,17 euro/ha)!

    Asta înseamnă că următoarele scheme sunt încă blocate la plată și anume sprijinul cuplat pentru: lucernă, mazăre boabe, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi/sau fibră, sămânţă de cartof, tomate destinate industrializării, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp, legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare; legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare; prune pentru industrializare; mere pentru industrializare; cireșe și vișine pentru industrializare; caise și zarzăre pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare.

    -Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) Conducerea APIA nu a înaintat deocamdată o dată la care vor începe plățile pentru SCZ iar fermierii spun, în cel mai pesimist scenariu, că de abia în luna august agenția de plăți va debloca și această schemă. Iată ce sume așteaptă crescătorii de animale:

    – SCZ vaci de lapte – 890 euro pe cap de animal adică 3.931,664 de lei;

    – SCZ vaci de carne și metiși – 1.300 euro adică 5.742,88 de lei;

    – SCZ ovine – 4,8 euro adică 21.20 de lei.

    Scheme de plată finanțate din Bugetul Național

    Pentru partea de vegetal APIA mai are de deblocat Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) și anume: ANT 2 – in pentru fibră, ANT 3 – cânepă pentru fibră, ANT 4 – tutun, ANT 5-hamei și ANT 6 – sfecla de zahăr. Singura schemă deblocată de agenția de plăți este ANT 1 unde au fost plătiți deja 109,88 milioane euro!

    Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnie (ANTZ) 9, ovine! Crescătorii de ovine mai au de așteptat banii de la APIA. După cum a declarat joi trecută, 30 iunie, directorul general, Florin Faur, de abia de pe 12 iulie se va începe procesare dosarelor pentru acest sector. ”La ovine luăm în calcul ca undeva în jurul datei de 12 iulie să începem partea de control administrativ, dar de obicei la noi controlul administrativ care este partea mai lungă, vine imediat cu calculul și autorizarea la plată”, a precizat directorul APIA.

    Cuantumul pe cap de animal ar fi de 23,9 lei ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ), sumă încă neconfirmată de APIA.

    Restul ANTZ-urilor sunt date la plată de către APIA, așa cum agenția de plăți a anunțat prin comunicate de presă. Este vorba de 3,83 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) și 5,41 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplata de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8), sume deja autorizate la plată.

    Scheme de plată finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR)

    Măsura 11, agricultură ecologică! Beneficiari sunt fermierii care sunt în conversie sau deja produc ecologic! Măsura se împarte în două submăsuri și anume Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

    Despre agricultura ecologică APIA nu a comunicat nicio dată de începere a plăților, până în acest moment! Iată ce sume așteaptă fermierii:

    Submăsura 11.1 -Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) –293 euro/ha/an;

    Pachetul 2 –Legume –500 euro/ha/an;

    Pachetul 3 –Livezi –620 euro/ha/an;

    Pachetul 4–Vii –530 euro/ha/an;

    Pachetul 5 –Plante medicinale şi aromatice -365 euro/ha/an;

    Pachetul 6 – Pajişti permanente aflate în conversie la agricultura ecologică – 124 euro/ha;

    Submăsura 11.2–Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 –Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) 218 euro/ha/an;

    Pachetul 2 – Legume certificate ecologic – 431 euro/ha/an;

    Pachetul 3 –Livezi certificate ecologic –442 euro/ha/an;

    Pachetul 4—Vii certificate ecologic –479 euro/ha/an;

    Pachetul 5- Plante medicinale şi aromatice certificate ecologic – 350 euro/ha/an;

    Pachetul 6-Pajişti permanente certificate ecologic – 111 euro/ha/an.

    Dintre măsurile plătite din FEADR, APIA a deblocat până acum 197,05 milioane euro pentru Măsura 13 – “Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” – din PNDR 2014-2020, cunoscută de fermieri ca ”zona defavorizată” și 15,5 milioane euro pentru Măsura 214 – “ Plăți privind agromediu”!

    Fermieri care au fost la control așteaptă banii

    De precizat că pe lângă aceste scheme care sunt în continuare blocate, se adaugă și fermierii care s-au aflat în eșantionul de control. Potrivit unui răspuns al APIA trimis în exclusivitate pentru Agrointeligența, se arată că în eşantionul de control pe teren aferent Campaniei 2015 s-au aflat un număr de 56.669 fermieri, din care 14.777 fermieri eşantionaţi pentru control pe teren prin metode clasice şi 41.892 fermieri eşantionaţi pentru control prin teledetecţie şi fotogrametrie.

    Începând cu data de 23 iunie 2016, APIA a demarat procedura de autorizare la plată a fermierilor ale căror cereri unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2015 au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecție, ecocondiționalitate). ”Precizăm că până la data de 30 iunie 2016, au fost autorizaţi un număr de 50.380 fermieri cu o sumă totală de 237,2 milioane euro”, se arată în datele transmise de APIA.

    Făcând un calcul simplu rezultă că APIA mai are de plată în acest moment doar 6.289 de fermieri care s-au aflat în eșantionul de control.

    În plus, la APIA sunt înregistrați 4.963 fermieri cu cerere de plată în sectorul vegetal implicaţi în transferul de exploataţie. Până la acest moment au intrat la plată un număr de 2.138 fermieri. ”Este vorba mai exact de fermierii care au preluat exploataţia şi nu aveau propria exploataţie, respectiv fermieri noi care au depus cerere de plată în Campania 2015 pentru prima dată”, mai aduce precizări agenția de plăți.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou