Idei de afaceri în agricultură: Cultura de mentă și de salvie pentru obținerea de ulei esențial
agrointeligenta.ro -Obținerea uleiului esențial, o idee de afacere ușor de aplicat în agricultură de cei care cultivă lavandă, dar și de cei care au mentă sau salvie. Uleiul de lavandă, un produs extrem de valoros, ar putea fi detronat în scurt timp de uleiul esențial extras din mentă sau salvie. Acesta este pariul pe care mizează Ioan Iakob, printre primii cultivatori de lavandă din zona Ocna Mureșului, din județul Alba.
Atunci când stai de vorbă cu Ioan Iakob despre plantația de lavandă îți este mai mare dragul să-l asculți. Dacă până acum toate planurile de investiții s-au concentrat în jurul culturii de lavandă, înmulțirea plantațiilor pe teritoriul României l-au determinat pe cultivatorul de lavandă să se îndrepte către alte plante cu potențial remarcabil în ceea ce privește conținutul de ulei esențial.
Investiția în distilerie l-a determinat pe cultivatorul din județul Alba să se îndrepte și către alte culturi din care se poate extrage ulei valoros. Așa a ajuns la cultura de mentă și salvie, pe care le-a înființat pe câte 4.000 mp. În funcție de cum se comportă aceste plante, suprafața ar putea fi mărită pentru a asigura materia primă necesară.
”Am înființat câte 4.000 mp de mentă și salvie, culturi care vor fi valorificate pentru obținerea de ulei. Pentru mentă am ales soiul Mentha Piperita, iar la salvie am ales să cultiv Salvia Officinallis. Deocamdată totul este la nivel experimental, să văd cum se comportă, sunt cu aceste plante în testare. Aș vrea să le valorific tot pentru ulei. Îmi propun să cresc suprafața de mentă și salvie dacă totul merge bine, dar cultura aș vrea să fie complet mecanizată. Costurile de înființare pentru cele două culturi sunt ceva mai mici decât în cazul lavandei. La salvie am înființat cultura din sămânță, iar la mentă din butași”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Iakob, cultivator de lavandă din Ocna Mureș.
Despre soiul de mentă Mentha Piperita
Mentha Piperita este o plantă perenă cu miros și gust caracteristic, originară din Europa, înaltă de până la 90 cm lungime, cu tulpină puternic ramificată și inflorescență de forma unui spic alungit de 4-10 cm lungime, cu flori de culoare violet deschis. Frunzele au o tentă purpurie. Cantitatea de ulei volatil la în cazul Menthei Piperita este influențată de perioada de recoltare, fiind cuprinsă între 0,55-2,02%. Cantitatea de ulei obținută în cazul acestei specii diferă în funcție de perioada de recoltare, dar și în funcție de factorii pedo-climatici înregistrați în anii de cultură. Astfel, cantitatea cea mai ridicată de ulei volatil s-a obţinut în cazul produselor vegetale recoltate în perioada de înflorire (când circa 50-60% din flori sunt deschise), iar cantitatea cea mai scăzută de ulei volatil s-a obţinut în cazul produselor vegetale recoltate la începutul perioadei de înflorire (când circa 90% din flori se află în faza de muguri florali).
Cantitatea de stoloni recoltată de pe un hectar de mentă ajunge la 6-8 tone de masă verde, din care mai apoi prin procesul de distilare se obține uleiul volatil de mentă. Prețul pentru 10 ml de ulei volatil de mentă pleacă de la 6,5 lei și poate ajunge chiar la peste 12 lei, în cazul uleiul volatil de mentă provenită din cultură ecologică.
Despre soiul Salvia Officinallis
Salvia, pe numele oficial Salvia officinalis (officinalis face referire la utilizarea medicală a plantei, officina fiind denumirea încăperii din mânăstiri unde erau păstrate medicamentele și ierburile medicinale), face parte din familia Lamiaceae și este o plantă originară din regiunea Mediteraneană. Salvia este o tufă de dimensiuni mici, veșnic verde, care variază în ceea ce privește intensitatea aromei și forma florilor și culoarea frunzelor de la soi la soi.
Cel mai cunoscut și mai des întâlnit soi de salvie crește până la aproximativ 60 cm înălțime, iar tufele se etind pe lățime până la jumătate de metru. Frunzele sunt alungite și ușor ascuțite la vârf, sunt gri-verzui și sunt aspre pe partea superioară, iar pe parte inferioară sunt aproape albe. Există soiuri de salvie care au frunzele purpurii, crem, roșiatice sau gălbui, dar care se adaptează greu la condițiile climatice din România.
Florile de salvie înfloresc în mai-iunie și seamănă foarte bine cu florile de lavandă. Au însă o altă aromă și o altă nuanță, ceva mai deschisă decât a florilor de lavandă.
Uleiul esențial de salvie este extras din frunzele de salvie și are valoare terapeutică recunoscută, este antifungic, antibacterian şi antiviral, remarcat pentru ameliorarea diverselor probleme cutanate. Este apreciat și pentru efectul lipolitic, anticelulitic și de echilibrare a transpirației. Prețul pentru 10 ml de ulei esențial de salvie pleacă de la 7,5 lei și poate crește asta dacă este obținut din cultură certificată ecologică.