• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inflaţie de credite. Băncile aleargă după fermierii români

    agrointeligenta.ro -

    Mai multe bănci importante din România au ajuns să aibă în portofolii şi câte 10 produse de finanţare dedicate agriculturii. Instituţiile de credit mai mici fac şi ele eforturi pentru a se impune pe piaţă.

    Băncile din România văd în sectorul agricol o sursă importantă de venituri, iar acest lucru este evident din frecvenţa cu care lansează produse dedicate. În afară de împrumuturile în parteneriat cu APIA, care implică 12 instituţii de credit, pe piaţă există deja o ofertă extrem de vastă, de la credite pentru achiziţii de terenuri şi pentru finanţarea nevoilor curente la împrumuturi speciale pentru construcţia de silozuri ori instalaţii pentru irigare.

    Din oferte nu lipsesc nici creditele pentru achiziţia de terenuri agricole, produse care în urmă cu nici un an lipseau aproape complet de pe piaţa locală. Un grup de şase bănci locale se disting pe piaţa finanţărilor agricole, cel puţin în ceea ce priveşte numărul de produse pe care le-au pregătit special pentru fermieri. Este vorba despre BCR, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, CEC Bank, Intesa Sanpaolo şi Raiffeisen. Lista instituţiilor de credit interesate de acest domeniu este însă mult mai amplă, iar interesul declarat este pe măsură.

    Împrumuturi cu garanţii în subvenţii

    Cele mai întâlnite credite dedicate sectorului agricol sunt cele dezvoltate de bănci în parteneriat cu APIA şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). „Cele mai multe finanţări au fost acordate beneficiarilor PNDR, în special pentru măsurile 121, «Modernizarea exploataţiilor agricole» şi 123 «Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere», arată reprezentanţii Unicredit Ţiriac, una dintre băncile care derulează parteneriate cu APIA.

    Aceste împrumuturi presupun acordarea de finanţări în baza subvenţiilor ori a fondurilor europene de care beneficiază fermierii. La începutul acestui an, un număr de 13 bănci şi instituţii financiare nebancare au încheiat parteneriate cu APIA în vederea acordării de finanţări crescătorilor de păsări şi porcine (măsura 215). Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN S.A. şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier. Dobânzile variază de la caz la caz, în funcţie de dimensiunea contractantului sau de performanţele sale financiare.

    Un nivel mediu de dobândă s-ar situa însă în jurul valorii de 11%, din informaţiile Capital. Băncile care participă, pe măsura 215, la finanţarea crescătorilor de păsări şi porcine sunt CEC Bank, Raiffeisen, BRD, OTP, Unicredit Ţiriac, BCR, Carpatica, Bancpost, Piraeus, Intesa Sanpaolo şi Banca Transilvania (doar pentru crescătorii de păsări). Lor li se adaugă Creditcoop şi Agricover IFN (doar în cazul crescătorilor de porci). Două bănci de dimensiuni reduse, Italo Romena şi ProCredit, au intrat şi ele de anul acesta pe segmentul creditelor în partenriat cu APIA.

    Cele mai active bănci

    Banca Transilvania, Banca Carpatica, BCR, CEC Bank şi Intesa Sanpaolo se remarcă prin numărul mare de produse destinate agriculturii. Carpatica, de exemplu, are în portofoliu cinci astfel de credite, dintre care trei se bazează pe parteneriatul cu APIA. Banca Transilvania, la rândul ei, are şase produse dedicate, iar CEC Bank zece, incluzând scrisorile de garanţie de confort. Intesa Sanpaolo are 15 produse de finanţare a domeniului agricol, în timp ce BCR a lansat, la finele anului trecut, un pachet care include şi finanţări pentru achiziţia de utilaje prin intermediul BCR Leasing.

    Creditul pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale este unul dintre produsele care particularizează Banca Transilvania. Valoarea maximă este de 250.000 de lei – cu acoperirea de către Banca Transilvania a până la 75% din valoarea cheltuielilor – acordat pe o perioadă de maximum 12 luni. FGCR garantează până la 80% din credit. Dobânda este de 12% pe an, iar la costurile totale se mai adaugă un comision de acordare de 1% şi unul de gestiune, de 0,1% lunar.

    Creditul Agricol este o formă de finanţare de la Banca Comercială Carpatica, şi urmăreşte sprijinirea sectorului agricol oferindu-le agricultorilor ajutorul financiar necesar susţinerii activităţii curente pe care o desfăşoară. Creditul se adresează persoanelor juridice şi agricultorilor asimilaţi persoanelor juridice, care exploatează terenuri agricole sau care cresc animale în scopul obţinerii producţiei agricole destinate comercializării, precum şi persoanelor juridice care derulează activităţi de piscicultură, acvacultură sau apicultură. Perioada de creditare este de maximum 12 luni, iar costurile creditului pot fi personalizate, utilizându-se mai multe tipuri de garanţii.

    Un produs special are şi Intesa Sanpaolo Bank, singura bancă ce acordă credite dedicate finanţării proiectelor de irigaţii. Intesa Sanpaolo finanţează până la 90% din valoarea proiectului, pe o perioadă de până la 7 ani. Banca solicită, în afară de garanţii, şi un depozit colateral în sumă de 3% din valoarea creditului. De asemenea, Intesa oferă o perioadă de graţie de până la 10 luni.

    Oferta BCR include creditul pentru capital de lucru pentru finanţarea nevoilor curente în perioada de toamnă (suma poate fi de maximum şase ori cifra de afaceri medie lunară, maximum un milion lei) şi creditul de investiţii pentru achiziţii/modernizări de utilaje ori achiziţii şi modernizări de terenuri (valoarea creditată reprezintă 85% din valoarea investiţiei, doar 70% în cazul startup-urilor).

    Oferta este completată de un pachet BCR Leasing, care taie promoţional 2,6% din dobânzile standard la împrumuturile pentru tehnologizare şi retehnologizare, până la 5,9% (variabilă în funcţie de Euribor la 3 luni). Avansul este în acest caz de 15%, finanţările în leasing având avantajul ocolirii TVA achitată dintr-o dată (plata sa este inclusă în ratele lunare) şi al lipsei unor garanţii suplimentare impuse de bancă.

    Credite pentru terenuri

    Un produs care lipsea până în urmă cu un an şi jumătate începe să apară în portofoliile mai multor bănci. Este vorba despre împrumutul pentru achiziţia de terenuri. Îl găsim la Carpatica (prima bancă ce a inclus în portofoliu acest produs), la CEC Bank, la Intesa Sanpaolo, la Banca Transilvania şi, de la finele anului trecut, şi la BCR. Creditul „Rădăcini“, de la Carpatica este destinat cumpărării de terenuri agricole şi reabilitării lor în vederea exploatării agricole.

    Suma maximă acordată este de 10.000.000 lei sau echivalent în euro sau dolari, perioada de creditare este de maximum 10 ani, iar perioada de graţie este de maximum 2 ani pentru plata principalului şi cel mult 6 luni pentru plata dobânzii. Valoarea creditului de achiziţie de la Banca Transilvania nu poate depăşi 85% din valoarea investiţiei. Achiziţia terenurilor se poate face în tranşe, pe măsura negocierii cu proprietarii vânzători.

    Durata maximă a creditului este de până la 10 ani. Creditul este destinat persoanelor juridice care activează în domeniul agricol de cel putin 24 de luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordonanță de Urgență: Fermierii care nu-și mai pot amâna creditele la bănci Ministrul Florin Barbu: Creditul Fermierului și Creditul Agricol vor fi disponibile din 15 februarie LANDE: finanțare fără bătăi de cap pentru fermieri!

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile