Subvenții pentru ovine. Plățile APIA ar trebui să demareze în această săptămână!
agrointeligenta.ro -Numărul fermierilor care nu au încasat nici un ban din subvențiile aferente anului de cerere 2015 este în scădere, însă ritmul cu care le sunt virate sumele îi nemulțumește pe producătorii agricoli. După demisia directorului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, agricultorii și crescătorii de animale se tem ca ritmul de autorizare a plăților să nu încetinească mai mult decât până acum!
APIA va menține și va respecta în continuare același calendar al plăților, a declarat, după demisia lui Florin Faur, în exclusivitate pentru Agrointeligența, ministrul agriculturii Achim Irimescu. Acest lucru înseamnă că în această săptămână ar urma să intre la plată – după multe așteptări, și crescătorii de ovine. Mai exact, autorizarea dosarelor lor ar trebui să demareze de mâine, 12 iulie, după cum anunța acum două săptămâni fostul director al APIA, Florin Faur.
Plățile, anunțate să înceapă de marți, 12 iulie
”La ovine luăm în calcul ca undeva în jurul datei de 12 iulie să începem partea de control administrativ, dar de obicei la noi controlul administrativ care este partea mai lungă, vine imediat cu calculul și autorizarea la plată. Zilele acestea, cel puțin de luni încoace am fost axați pe partea de vegetal, pentru că am vrut să avem efectuate cât mai multe plăți din Măsurile de sprijin finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Cred eu, nu neapărat că este o performanță dar de luni până la momentul la care vorbim, chiar acum mi-au confirmat colegii mei de la economic că au plecat ultimile ordine de plată pe ce s-a lucrat azi-noapte, s-au autorizat și s-au trecut în ordinele de plată 238 de milioane de euro pe vegetal”, a explicat Florin Faur pe data de de 30 iunie, când la sediul MADR, ministrul Irimescu a ținut o conferință de presă.
Există și o altă veste bună pentru oieri: crescătorii de ovine care au fost în control vor primii banii odată cu cei fără control în 2015. ”La zootehnie tot ce înseamnă rapoartele de control sunt deja introduse în baza noastră de date, practic când începem la plată ANT-ul pentru ovine și mă refer la schema ANT 9, practic intenția este de a începe tot și cei de la control. Este adevărat că instituțional tot timpul cumva la ”îndemână” au fost cei care nu au fost la control”, a mai spus Faur.
De altfel, cealaltă promisiune făcută fermierilor, cea că vor începe marțea trecută plățile către crescătorii de bovine a fost deja respectată. Ca și în cazul acestor crescători, și la oieri se pare că se va achita în primă fază Ajutorul Național Tranzitoriu și ulterior Sprijinul Cuplat pentru Zootehnice – sumă care se plătește doar pentru efectivele între 150 și 600 de capete de ovine. Conform declarațiilor ministrului Achim Irimescu, cele două plăți cumulează 10 euro pe cap de animal. Totodată, liderii din sectorul creșterii oilor au fost informați că sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ).