• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dieta porcului răsfăţat: ciocolata furajeră

    agrointeligenta.ro -

    Porci hrăniţi cu ciocolată. La prima vedere pare o extravagantă metodă de producere a unui sortiment de lux de carne de porc – varianta porcină a vacii „hrănite” cu bere – şi totuşi nu e, în intenţie cel puţin, nu.

    Ciocolata despre care vorbim este „furajeră”, fiind un produs secundar ce rezultă din fabricarea ciocolatei cu lapte destinate consumului uman. Aceasta conţine lactoză şi este folosită pentru a suplini sau înlocui zerul în dieta porcilor.

    Lactoza este un zahar uşor digerabil foarte îndrăgit de crescătorii de porci pentru că ajută animalele să ia în greutate mai rapid. Zerul furajer, principala sursă de lactoză, s-a scumpit în ultimii ani creând o presiune în plus asupra costurilor de producţie şi aşa împinse în sus de scumpirea porumbului şi a soii.

    Potrivit All About Feed cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au testat ciocolata reziduală rezultată din procesul de fabricare al ciocolatei cu lapte ca furaj în hrana porcilor – denumind-o ciocolată furajeră (chocolate candy feed).

    Cercetările s-au efectuat în cadrul unei ferme experimentale pe 1400 de purcei, împărţiţi în trei grupe, fiecare primind o altă doză de ciocolată furajeră (chocolate candy feed) urmărindu-se eficienţa nutritivă şi efectele asupra stării de sănătate a animalelor (diaree, diabet)

    Porivit rezultatelor studiului ciocolata furajeră poate asigura până la 45% din necesarul de lactoză din dieta porcinelor fără să afecteze starea de sănătate şi creşterea animalului.

    În raport cu zerul ciocolata furajeră nu conţine acelaşi nivel de lactoză dar este mai ieftină.

    Concluziile cercetării au fost prezentate în cadrul ADSA Midwest Branch / ASAS Midwestern Graduate Student Competition sub titlul “Evaluation of chocolate candy as an alternative carbohydrate source to lactose for weanling pigs.”


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu