Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

Antonia Ivașcu, AISR: La porumb, 21% din sămânța folosită de fermierii români este necertificată. Exploatațiile mici stau cel mai prost

La mai bine de două decenii de la Revoluție, în România există destui agricultori care folosesc sămânță din hambar și nicidecum sămânță certificată, așa cum ar fi normal pentru a putea obține producții mari, susține Antonia Ivașcu, secretar general al Asociației Industriei Semințelor din România. Nu este însă singura problemă cu care se confruntă țara noastră. România este singurul stat din Comunitatea Europeană care nu are un sistem de protecție intelectuală a soiurilor noi.

Fermele mici, care au între 0 și trei hectare folosesc cel mai mult sămânță certificată, însă astfel de cazuri nu sunt excluse nici la fermele cu suprafețe între 3 și 10 hectare. De la 100 hectare în sus, putem spune că aproape nu mai există sămânță din hambar. De altfel și suprafețele cultivate cu sămânță necertificată s-au redus semnificativ în ultimii ani, în urma campaniilor de informare a agricultorilor”, a declarat Antonia Ivașcu, secretar general al Asociației Industriei Semințelor din România, la Ziua Semințelor Certificate, un eveniment care a avut loc, marți, la Centru de testare a soiurilor de la Negrești, în județul Vaslui. În cadrul evenimentului, studiul prezentat a arătat că procentul de sămânță necertificată de porumb este de 21%.

Alina Cretu si Antonia Ivascu AISR

De această situație sunt conștienți și reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). Alina Crețu, directorul executiv, spune că zonele în care se folosește cel mai mult sămânță din hambar sunt în estul Moldovei, în Transilvania – în general la fermele foarte mici, dar și în Oltenia.

La simpozionul de la Negrești au fost prezenți peste 100 de fermieri din mai multe zone ale țării, reprezentanți ai companiilor producătoare de semințe, precum și oficiali. Centrul de la Negrești dispune de 70 ha de teren, din care 20 ha reprezintă câmpuri experimentale, reprezentând una dintre cele mai mari unități de acest tip din rețeaua ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor). APPR are un câmp de testare pentru mai mulți hibrizi de porumb la Negrești, în urma demarării colaborării cu ISTIS.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu