Fermieri de succesŞtiri agricoleViaţa la ţară

Arnaud Perrein: Bruxelles-ul nu are nimic cu noi. Trebuie însă să ne organizăm neapărat și să știm ce să cerem!

Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, spune că fermierii din țara noastră ar trebui să fie conștienți că trebuie să se organizeze în asociații care să le reprezinte interesele dacă vor ca vocea lor să fie cu adevărat puternică, iar autoritățile, fie că vorbim de cele de la noi, fie de oficialii de la Bruxelles, să o ia în seamă. Un lucru, care nu prea s-a întâmplat până acum, lasă să se înțeleagă Perrein, care declară că fermierii de pe la noi vorbesc mai mult individual. Așa că nu mai miră pe nimeni că rezultatele nu prea se văd, iar totul se face în general pe ultima sută de metri. Tipic românesc, de altfel.

Ne plângem că nu avem ce vrem, că nu primim subvențiile la timp, că sunt 1.000 de neplăceri și de neajunsuri în România. Undeva avem și ce merităm….Câți dintre noi au cotizat la LAPAR, Pro Agro sau APPR? Câți dintre noi ne-am unit să transmitem un mesaj? Vorbim foarte frumos individual, dar ministerul abia așteaptă să vină cineva cu o propunere legislativă, cu o argumentare, cu comparații față de alte țări. Acest lucru se poate face și se pot schimba lucrurile radical (cu referire la înverzire – nota red.). Trebuie să venim cu propuneri, pentru că atât timp cât venim 2-3 inși, 10 inși și nu grupat și organizat, degeaba venim la minister, nimeni nu ne ascultă. Este nevoie să ne organizăm neapărat, acesta este mesajul cel mai important”, s-a adresat Perrein fermierilor prezenți la Ziua Semințelor Certificate de la Negrești, județul Vaslui.

El susține că dacă fiecare agricultor din România ar plăti o taxa profesională de 0,5 euro/ha pentru o asociație profesională s-ar strânge circa 4 milioane de euro, o sumă care ar ajuta să se dezvolte cât mai multe asociații care să-i reprezinte.

Să ne ridicăm la nivel tehnic putem să o facem nemaipomenit, trecem de la 4 la 8 tone, dar la fel de important este cum ne organizăm, să știm ce cerem și ce vrem. Eu am 4.000 ha, dar sunt și mulți cu 2-3 ha, oare avem aceleași dorințe, aceleași așteptărI? Trebuie să vorbim, să discutăm, aceasta înseamnă democrație. De aceea sunt necesari bani pentru organizare, pentru că avem nevoie de juriști, avocați, oameni de marketing, de lobbying. Bruxellul nu are nimic cu noi, vrea să ne dezvoltăm în România cât mai mult și cât mai repede, dar trebuie să le arătăm ce vrem noi. De ce trebuie să luăm totul la ultimul moment? De ce nu știm să ne prezentăm, să le cerem ce vrem noi?”, a declarat Perrein.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Romanul, conform articolului este oaia neozeelandeza. El se afla pe pamant romanesc intr-o caruta cu frauri adanci condusa de, tot romani pol… ,,„Mongolii, ungurii, turcii, nemții, rusii nu au făcut românilor atât rău cât au făcut politicienii noștri în două decenii”- un adevăr dureros rostit de un academician român”. Ieri am discutat cu un prof.studii drept, avocat, proc..L.S. ,,am 8o de ani, daca as fi mai tanar as pleca din Ro, sunt in varsta nu mai am aceasta sansa!” Acest domn a ,,uitat” sa si dea atentia pe care i – a fost acordata! In fiecare dintre noi este un pic de delasare, neimplicare, resemnare, las ca merge si asa. Neimplicarea statului (stat corupt= pensii speciale, salariat care are doua fluturase,doua linguri la stat- stat) creeaza mai sincope intr – o societate civilizata, demna de a exista pe o bucatica din TERA.

Scrie un comentariu