• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier pus pe drumuri de APIA: Ce s-a anunțat de la București nu se aplică și în teritoriu!

    Roxana Dobre -

    Una declară conducerea de la București, alta sunt informați funcționarii din centrele teritoriale! Dacă din Capitală totul merge strună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fermierii care se duc să își rezolve problemele conform celor anunțate oficial, descoperă că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel! Cine are de suferit? Tot fermierii, bineînțeles!

    Este și cazul unui producător agricol din Galați, Ilie Stanciu, care a mers zilele acestea la Centrul Județean APIA Galați pentru a-și exercita dreptul de a aduce modificări la cererea unică depusă pe anul 2016, în conformitate cu cele anunțate la începutul lunii trecute de directorul APIA de la acea vreme, Florin Faur. Astfel, agricultorul care a vrut să facă aducă modificări la cerere a aflat de la funcționarul care se ocupa de dosarul său că schimbarea solicitată nu poate fi procesată în sistem!

    Chiar am citit la dumneavoastră, pe Agrointeligenta.ro, declarația fostului director al APIA, Florin Faur, că fermierii pot face modificări la cerere până pe 20 iulie. Am mers la Centrul Județean Galați unde am vrut să modific în cerere cultura de porumb trecută inițial în floarea-soarelui. Doamna care se ocupă de dosarul meu mi-a spus că nu poate să facă modificarea în sistem dar fără să îmi argumenteze de ce! Aș vrea să știu concret, de ce se declară ceva la nivel de conducere centrală dacă nu se respectă în teritoriu?”, ne-a declarat fermierul.

    Faptul că schimbarea solicitată de el nu poate fi operată ar putea să îl coste pe producător, chiar dacă, aparent, porumbul și floarea-soarelui beneficiază de aceeași plată pe suprafață și nu intră la sprijinul cuplat. Proporțiile în suprafața fermei, însă, intră în calcul la plata pe înverzire, unde se ia în considerare și rotația culturilor și faptul că o anumită plantă nu poate depăși un anumit procent din totalul terenului lucrat. Totodată, dacă fermierul va intra în eșantionul de control, eventual chiar la verificarea prin teledetecție, se va constata că pe acea suprafață, agricultorul nu are cultura declarată în cerere și pe care, acum, nu poate să o mai schimbe, deși conducerea APIA a anunțat că acest demers este posibil până pe 20 iulie.

    Iată ce declara Florin Faur pe 1 iunie, chestionat chiar de reporterii Agrointeligența, legat de modificările pe care le mai pot face fermierii la cererea unică depusă în campania 2016.

    Se rezolvă supradeclarările, suprapuneri, se poate modifica cultura, dacă fermierul s-a răzgândit și în loc de grâu să zicem, a pus porumb, se pot retrage suprafețe etc. Dar atenție, nu se mai pot adăuga suprafețe! Acum fermierii sunt notificați să vină la APIA iar până acum erau mai reticenți pentru că existau și repercusiuni. Eu sper ca fermierii, și am discutat și cu reprezentanții lor legali, să înțeleagă clar că tot ce se modifică până în 20 iulie este fără vreo penalizare. Dar ce rămâne după data de 20 iulie deja tăiem direct, adică dacă unui fermier îi găsim 3 hectare în plus, repet, este tăiat direct de la plată”, a explicat Florin Faur.

    Până la publicarea acestui articol conducerea APIA Galați nu a putut fi contactată pentru a ne oferi un punct de vedere în această chestiune!


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial