Caz de Antrax confirmat de DSVSA Giurgiu. Ce măsuri au fost luate
agrointeligenta.ro -Caz confirmat de antrax în România! Autoritățile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor au emis un comunicat de presă în care anunță că s-a confirmat suspiciunea de Antrax în cazul unei ovine găsite moartă de un crescător din Putineiu, județul Giurgiu.
”În data de 14 iulie a fost confirmat un caz de antrax la un berbec dintr-o gospodărie din localitatea Vieru, comuna Putineiu, județul Giurgiu. În urma sacrificării de necesitate a unei ovine în data de 11 iulie proprietarul a tranșat animalul și a depozitat o parte în frigiderul aflat în exploatare, iar o altă parte a fost consumată la masa de seară împreună cu familia. În dimineața zilei de 12 iulie, proprietarul a găsit o ovină moartă și a deschis cadavrul observând că splina este mărită și cu aspect anormal, a decis să ia organele și să se prezinte la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu în vederea efectuării examenului de laborator”, detaliază comunicatul DSVSA Giurgiu, citat de Agerpres.
În urma examenului de specialitate, existând suspiciunea de Antrax, organele au fost trimise imediat la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Laboratorul Național de Referință pentru Antrax, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.
Totodată, inspectorii din cadrul DSVSA Giurgiu s-au deplasat la exploatația respectivă pentru a ‘demara o anchetă epidemiologică și pentru a dispune măsurile legale care se aplică în cazul suspiciunii unui caz de antrax’. În acest sens au fost întreprinse următoarele acțiuni: îngroparea cadavrului deschis după dezinfectarea gropii, dezinfecția curții și a saivanelor, efectuarea inventarului animalelor existente în gospodărie’.
Potrivit sursei citate, ca urmare a confirmării suspiciunii de Antrax de către IDSA, boala a fost declarată oficial și s-au dispus măsuri suplimentare specifice pentru un focar de Antrax.
Astfel, la nivelul localităților Putineiu, Vieru, Hodivoaia și Gogoșari a fost instituită „zonă de restricție”, urmând a fi efectuat toate măsurile necesare, printre care examenul clinic individual al tuturor animalelor din efective contaminate (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine), izolarea și ținerea sub observație timp de 14 zile a eventualelor animale bolnave.
În comunicatul DSVSA se menționează că de la data notificării suspiciunii și până în prezent nu au mai fost constatate alte animale bolnave sau mortalități în efectivele din gospodăria și localitatea respectivă.
La nivelul județului, ultimul focar declarat de antrax a fost comuna Putineiu, localitatea Vieru, în anul 1987, în cadrul unui complex de bovine.