Creșterea animalelorŞtiri agricoleSurse de finanţareViaţa la ţară

Bani de la UE: 0,14 euro/litru pentru fermierii care reduc producția de lapte. Ce perioade se iau în calcul!

Fermierii sunt sprijiniți să îți reducă producția de lapte

150 de milioane de euro este bugetul anunțat de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan în vederea derulării unei scheme de reducere a producțiilor de lapte. Măsura va funcționa la nivel european, așa că toți fermierii au șanse egale de a accesa banii, însă oficialul european a recunoscut în fața europarlamentarilor că regula principală va fi ”primul venit, primul servit” și că va exista un maxim de control asupra țărilor care acum fac supraproducție de lapte. 

În total, bugetul pentru ajutorul excepțional se ridică la 500 de milioane, din care 350 de milioane sunt direcționate direct statelor membre – România beneficiind aici de un ajutor de 10.896.083 de euro, în timp ce restul banilor vor susține reducerea producției de lapte.

Deși nu s-au formulat criterii clare de eligibilitate, presa de specialitate din alte state indică faptul că fermierii vor putea primi o supra-subvenție pe fiecare litru de lapte scos din producție. Se vor lua în considerare lunile octombrie, noiembrie și decembrie și se va face o comparație cu ce s-a livrat în anul precedent. Pentru fiecare litru redus, crescătorul va beneficia de un ajutor vehiculat de 14 eurocenți. Cu alte cuvinte, dacă o fermă a produs anul trecut 30.000 de litri de lapte în octombrie, noiembrie și decembrie, iar anul acesta, pentru aceleași luni, livrează doar 20.000 de litri, va primi un sprijin de 1.400 de euro (diferența de cantitate înmulțită cu 0,14 euro/litru).

Se așteaptă ca regulile de accesare a sprijinului suplimentar pentru sectorul laptelui să fie bătute în cuie în luna septembrie, iar din octombrie, schema de reducere a producțiilor să intre în funcțiune la nivelul UE.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!