• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consiliul Concurenței a pornit pe firul cărnii de porc. Cine sau ce limitează accesul la raft al producătorilor români?

    Roxana Dobre -

    Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat un studiu pentru a identifica barierele care limitează accesul fermierilor români pe piața procesării și comercializării cărnii de porc. Autoritatea vizează identificarea eventualelor disfuncționalități ale sectorului care ar putea afecta concurența și implicit consumatorii.

    Conform unui comunicat al Consiliului Concurenței, remis astăzi, luni – 22 decembrie, studiul urmărește stabilirea limitărilor administrative, de reglementare și de acces la finanțare, care frânează dezvoltarea fermelor mici și foarte mici și îngreunează intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piața cărnii de porc.

    Citiți și: Dimitrie Muscă – dărâmat după ce veterinarii i-au omorât deja 6.000 de porci: ”Probabil trebuia făcut loc să vină carnea de afară”

    Carne de porc

    În cadrul studiului se analizează și modul în care funcționează industria

    Consiliul Concurenței a mai precizat că în cadrul studiului se analizează și modul în care funcționează industria, în principal caracteristicile acesteia, procesele și criteriile privind certificarea cărnii de porc în scopul comercializării, precum și gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.

    „Pe fondul creșterii importurilor de carne de porc și al reducerii exporturilor, ne-am propus să identificăm cauzele acestui deficit și obstacolele care limitează accesul fermierilor români la marile lanțuri comerciale. Analizăm întregul lanț – de la fermă, la abator, procesare și până la retail – pentru a stabili ce măsuri pot stimula diversitatea produselor la raft și, implicit, prețuri mai accesibile pentru consumatori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență.

    Citiți și: Consiliul Concurenței – controale în șase mari lanțuri de retail suspecte de practici comerciale neloiale pe segmentul lactatelor

    Consiliul Concurenței va solicita informații de la companii din domeniu și de la instituții publice implicate

    Potrivit comunicatului, Consiliul Concurenței va solicita informații de la companii din domeniu și de la instituții publice implicate. De asemenea, autoritatea invită prin intermediul comunicatului remis astăzi producătorii de carne de porc și produse din carne de porc (în special mici producători/fermieri) și procesatorii, precum și orice altă parte interesată să transmită date, informații și/sau documente, pe care le consideră relevante pentru studiu, la adresa sectoriala.cp@consiliulconcurentei.ro.

    ”La finalul analizei, autoritatea va emite recomandări pentru eliminarea problemelor identificate. De asemenea, în situația în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa. Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea eventualelor deficiențe privind accesul sau relațiile companiilor active pe piață”, se mai arată în comunicat.


    Te-ar mai putea interesa

    Noile reguli fiscale și sancțiuni legale pentru persoanele fizice și juridice din 2026 Mesaje de Crăciun 2025: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Prețul unui hectar de teren arabil și de pășune în România – prețuri pe regiuni. Media națională – 8.500 euro/ha

    Ultimele știri

    Efectivul de vaci care poate asigura salariul minim pe economie pentru o familie de fermieri – calcul Lege nouă la APIA, promulgată de Președinte: Nu ești fermier cu animale, nu mai primești subvenția pe pășune! Prognoza meteo – ianuarie 2026. Cum va fi vremea în prima lună a anului viitor