IMPORTANTŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Adrian Porumboiu RECUNOAȘTE: MI-AM VÂNDUT AFACERILE ÎN AGRICULTURĂ încă din august 2015!

Informația că vasluianul Adrian Porumboiu și-a vândut afacerile în agricultură a fost prezentată de Agrointeligența încă de anul trecut, însă latifundiarul a evitat mereu să confirme tranzacția încheiată cu Tras-Oil, deși au apărut inclusiv date oficiale privind transferul de acțiuni. Într-un final, când micii proprietari de terenuri care i-au arendat lui Porumboiu și grupului său Racova nu și-au mai primit banii, fostul latifundiar a ieșit și a recunoscut public că a vândut ce ținea de munca pământului și acum se ocupă doar cu ”pâine, lapte și vin”.

În ultimul an au apărut, cum era firesc, destule discuţii şi interpretări în spaţiul public despre activităţile de care mă ocup. Pentru a nu lăsa speculaţiile să ia locul adevărului, consider că a sosit momentul să fac câteva precizări. În primul rând, vă anunţ că anul trecut în august mi-am vândut participaţiunile pe care le aveam în domeniul agricol – producţia vegetală şi de uleiuri către SC Trans Oil, prin Delta Commodity&Financial Services SA, cu sediul la Geneva”, a scris fostul patron al Comcereal SA Adrian Porumboiu în comunicatul pe care ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, l-a înmânat reprezentanţilor mass-media.

El şi-a declinat responsabilitatea privind neplata arendelor de către Comcereal către proprietarii de teren: „Sunt neplăcut surprins să aflu că mulţi dintre proprietarii de terenuri, în noile condiţii, nu şi-au primit drepturile ce li se cuveneau prin contract, iar din cauza inerţiei acest lucru mi se reproşează mie. Am construit cu mare pasiune şi seriozitate afacerile din agricultură, acum am renunţat la parte din ele. Comcereal a fost o firmă etalon în România, nu o spun eu, ci şi toate topurile făcute de finanţişti şi alţi specialişti de-a lungul anilor şi îmi doresc să rămână la fel”, a mai declarat Porumboiu, citat de ziarul regional Evenimentul.

Ca și în cazul altor intervenții pe care le-a mai avut în spațiul public, Adrian Porumboiu a pus eșecul afacerii sale agricole pe seama mizelor politice și a sancțiunilor primite de la APIA, care l-a amendat cu circa trei milioane de euro după ce la controale s-a găsit că latifundiarul încasa subvenție pentru animale ce fuseseră duse la abator.

Conform contractului (de vânzare a acțiunilor – n.r.), beneficiile şi pierderile acestui proces îmi aparţin în integralitate”, a spus fostul arbitru internaţional pentru a explica implicarea sa în acest proces, şi scandalul ce îl înconjoară, după ce şi-a cedat acţiunile de la Comcereal. Scandalul este departe de a se încheia, chiar dacă Porumboiu a contestat sancţiunile APIA şi a câştigat la Curtea de Apel din Iaşi.

În finalul conferinței, Adrian Porumboiu a ținut să precizeze „pentru curioşii de profesie”: „Acum mă ocup doar de produse biblice – pâine, vin şi lapte. Când am să dau drumul şi la producţia de miere, am să anunţ pe toată lumea!”.

S-a aflat de vânzarea grupului Racova din februarie 2015

Primele informații privind vânzarea grupului Racova către Trans-Oil au apărut în februarie anul trecut, iar confirmarea tranzacției dintre Adrian Porumboiu și Trans-Oil, o societate din Republica Moldova deținută de Vaja Jhashi, un afacerist născut la Moscova, a fost reprezentată de un document public pe 10 noiembrie de pe site-ul International Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale.

Despre Trans-Oil, o societate cu sediul social la Chișinău, finanțiștii americani spun că este un grup ce își concentrează atențiile pe piața cerealelor și a plantelor oleaginoase din Republica Moldova, fiind totodată, un client mai vechi al IFC. Astfel, tot prin IFC, în 2012, Trans-Oil a reușit să investească 70 de milioane de dolari pentru a cumpăra o fabrică de ulei și cinci silozuri în Republica Molodva, la pachet cu alte proiecte pe protecția mediului și eficientizare energetică.

În cazul grupului Racova, suma pe care societatea ar urma să o primească în primă fază de la divizia Băncii Mondiale este de 54 de milioane de dolari (bani pentru extindere în România), capital de lucru și refinanțare parțială pentru proiectele mai vechi. Pentru tot proiectul, însă, ar costa 160 de milioane de dolari, după cum a informat Trans-Oil divizia Băncii Mondiale.

Avere evaluată la 170 de milioane de euro înainte de vânzarea Comcereal

În vremurile sale bune, Adrian Porumboiu ajunsese să exploateze 54.000 de hectare, dar în 2015, surse din piață îl dădeau cu 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare în proprietate. Dispunea de silozuri cu o capacitate de 300.000 tone, iar lista activelor mai includea ferme de animale și unități de procesare – două ferme de vaci, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, o fabrică de procesare a laptelui și circa 300 de magazine proprii. Cumulat, acestea aveau o cifră de afaceri estimată la peste 170 milioane euro.

Citiți și: Adrian Porumboiu iese oficial din marele business agricol. Grupul Racova, predat pe bucăți către Trans-Oil

Citiți și: Tranzacția anului: Porumboiu și-a vândut tot pământul! Cât va încasa pentru cele 45.000 de hectare din Grupul Racova

Citiți și: Cum a ajuns Adrian Porumboiu să-și vândă tot pământul: Detalii din spatele celei mai mari tranzacție din agricultura românească

Citiți și: Adrian Porumboiu, amendat cu 12 milioane de lei pentru subvenții încasate ilegal. APIA Vaslui: La ferma de vaci se declarau doar fătările, nu și decesele


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

    1. PORUMBOIU- trebuie chemat la BARA pentru ca nu a notificat transferurile de contracte. Uniti- va si cereti daune si dobanzi acestui mare domn si urmatorii, care acum citeaza din biblie – ,,va curge si miere”. pAI DACA AI AJUNS LA ALBINE AFLA DE LA MINE CA ALBINELE MAI INTEAPA, TRANTORI PE VREMURI DE SECETA SUNT SCOSI AFARA DIN STUP. iARNA CAND ALBINELE HIBERNEAZA TRANTORII VISEAZA PE LUMEA CEALALTA. Daca toti am fi precum albinele TOTUL ar merge f. bine.
      Trebuie sa va felicit ca va ganditi si la ALBINE, DEOARECE cineva v – a ascultat INSTICTUL si nu a lasat sa treaca ceva vreme. Daca suntem tot la miere ma intreb DOMNULLE PORUMBOIU oare cate albine au MURIT din cauza NEONICOTINOIDELOR, cate ppb avem in sange din cationi pesticidelor, la cati dintre noi s – a redus viata, s – au complicat sanatatea din cauza abuzului SINGURULUI STAT EUROPEAN CE FOLOSESTE SUBSTANTE INTERZISE. Pt. retragere meritati f. multe felicitari din acest punct de vedere. Cred ca aveti puterea sa le – o spuneti si celor ce vor folosi in viitor aceste otravuri pentru a se OPRI.

  1. Când faci în agricultură afaceri iei obligatoriu în calcul riscurile presupuse datorate climei, vremii cum se spune, adică vezi cât investeşti şi, la urmă, cât câştigi şi pierzi. De regulă un manager-fermier bun câştigă. Nu-l văd pe domnul Porumboiu să piardă. Şi chiar de se-ntâmplă, ca şi câştigurile, acestea se afişează, controlul fiind obligatoriu. De asta e legea. Sunt convins că în ceea ce a întreprins şi-a vrut şi propriul bine, dar şi binele celorlalţi. Că doar nu faci afacerea doar să pierzi. Sigur, se mai întâmplă, dar în mare, câştigi.Şi câştigă şi ceilalţi.
    Ce vreau a spune: aşa cum îl cunosc reprezentând ţara cu cinste în arbitrajele făcute, aşa cred că-şi manageriază afacerile. Cât mai poate, cât o mai dori . . . Dacă da, bine ! Nu, treaba dumnealui !
    Iar dacă a greşit va plăti ! Personal nu cred că ajunge aici !

Scrie un comentariu